Gevangenisstraf of alternatief?

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 589 woorden
  • 31 januari 2004
  • 106 keer beoordeeld
Cijfer 7
106 keer beoordeeld

Betoog Nederlands opdr. 31:

“Gevangenisstraffen helpen toch niks,” hoor je wel eens zeggen, of: “Als ze vrij komen kunnen ze meteen weer gaan jatten!” Dat vond ik boeiende uitspraken en na wat informatie te hebben verzameld begrijp ik goed waarom sommige mensen dat zeggen. Want je hoort heel vaak dat iemand die een misdaad heeft gepleegd al een strafblad heeft, dat het dus niet de eerste keer is dat hij/zij de fout in gaat. Ik vind dan ook dat gevangenisstraffen nutteloos zijn en dat er veel betere alternatieven voor te vinden zijn.

Als iemand in Nederland een misdaad pleegt, moet deze persoon vaak naar de gevangenis. Dat wordt in Nederland gezien als een best zware straf. Maar door veel criminelen wordt het helemaal niet zo erg gevonden. Want vaak hebben ze het in hun ‘gewone leven’ ook niet al te best. In Nederlandse gevangenissen wordt er goed voor je gezorgd. Onze gevangenissen worden niet voor niets vaak ‘een goedkoop hotel’ genoemd! In de winter zijn er bijvoorbeeld zwervers die expres stelen, omdat ze dan met koud weer in de gevangenis zitten, echt belachelijk natuurlijk!


De bedoeling van een gevangenis lijkt me duidelijk: een persoon van z’n vrijheid beroven en zorgen dat hij daarna niet weer een misdaad pleegt. Alleen wordt er aan dat laatste niet veel gedaan. Uit een onderzoek blijkt dat bijna iedereen die ooit gezeten heeft weer één of meerdere keren terugkomt. Hoe dat komt? In de gevangenissen zit je tussen allerlei criminelen en vaak gaat het er hard aan toe. De sterkste wint en vaak is het slimmer om maar vriendjes met die persoon te worden, dan het tegen hem op te nemen. Zo krijgen veel criminelen ook nog eens criminele vriendjes in de cel. En zo is de kans dat ze gewoon lekker weer een misdaad plegen als ze vrij zijn heel erg groot. Vaak hebben ze dan ook veel meer foute contacten en zijn moeilijker te pakken.

Nog een goede reden om alternatieve straffen te geven, is dat de gevangenissen veel duurder zijn voor de regering. Eerst het dure juridische proces en daarna in de gevangenis waar ze onderhouden moeten worden. Als de regering nu geld zou steken in het ontwikkelen van goede alternatieve straffen, zouden ze dat dubbel terug krijgen, omdat die straffen veel goedkoper zijn dan de celstraffen.

Tegenwoordig kan je als je maar een kleine misdaad hebt gepleegd kiezen tussen twee straffen: gevangenisstraf of dienstverlening. We nemen het voorbeeld van een 16-jarige jongen die problemen heeft thuis. Hij heeft een winkelier met een mes heeft bedreigd en toen flessen drank heeft gestolen. Hij werd door de rechtbank veroordeeld tot 6 maanden celstraf of 500 uur dienstverlening. Hij heeft veel meer toekomst als hij voor de dienstverlening kiest, want dan krijgt hij geen proces verbaal, hij wordt niet bij justitie geregistreerd en dus krijgt hij geen strafblad. Zonder strafblad heeft hij veel meer kans op een goede baan.
Terwijl hem na een gevangenisstraf meteen het bordje ‘crimineel’ zou worden omgehangen en zijn verdriet kan hij daar ook niet goed verwerken. Dus kiest hij uiteindelijk voor de alternatieve straf.

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de alternatief gestraften maar 1 keer gezien worden. Dus deze methode schijnt wel te helpen. De regering is veel goedkopen uit en op baantjes die niet zo populair zijn of vrijwilligerswerk kan je deze mensen zetten. Eigenlijk zijn er alleen maar voordelen van alternatief straffen. Het zou dus goed zijn als de regering ook de zwaardere criminelen zoiets aan zou bieden, daarmee zouden we de criminaliteit in Nederland pas goed bestrijden!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.