Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Geslachtskeuze bij baby's

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 1188 woorden
  • 9 maart 2009
  • 100 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
100 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
3 redenen waarom je echt never nooit niet in het buitenland moet studeren

Studeren in het buitenland, de ultieme droom van veel mensen, toch? Nou,
vergeet het maar! Waarom zou je jezelf onderdompelen in nieuwe culturen,
talen en ervaringen als je ook gewoon thuis in je onesie op de bank kunt
blijven zitten?

Check het hier
In de VS en in België is het toegestaan om het geslacht van jouw toekomstige baby te bepalen. Hier voor heeft men bepaalde technieken ontwikkeld. Maar is het eigenlijk wel goed dat er in deze wereld zulke technieken bestaan? Hoe zou dit dan moeten in China? Daar zou de keuze voor jongen of meisje erg gemakkelijk zijn. Als ze in China deze technieken zouden gebruiken, zouden meisjes in China snel ‘uitgestorven’ zijn en dit met vele gevolgen zoals je kan begrijpen. Geen meisjes betekend namelijk, geen kinderen meer, dus geen toekomst voor China. Dus zou geslachtskeuze bij baby’s dus niet gewoon overal verboden moeten worden?
Geslachtskeuze bij baby’s noem je ook wel ‘gender selection’. Dus simpel vertaalt: het selecteren van de genen van een kind. Dit is toegestaan in België en in de VS, waar ze dan ook klinieken hiervoor hebben. Ook het Universitair Ziekenhuis Gent (RUG) biedt zijn patiënten de mogelijkheid het geslacht van hun kind te kiezen. De techniek is bekend en is eigenlijk niet zo moeilijk. Alleen het is wel aardig duur namelijk: 6.000 tot 12.000 Euro.


Hoe gaat zo’n behandeling eigenlijk in zijn werk?
Het sperma van de man wordt opgevangen, ingevroren en dan naar de Verenigde Staten gestuurd voor onderzoek. Ze scheiden daar de sperma die het Y-chromosoom dragen (dus die een jongen zullen verwekken) van de sperma die het X-chromosoom dragen (die een meisje zullen verwekken). Dan wordt het sperma terug naar België gestuurd om de toekomstige moeder kunstmatig te bevruchten. De kans op succes is vrij hoog namelijk: 91 procent voor meisjes en 75 procent voor jongens. Maar er is natuurlijk ook een kans dat de behandeling mislukt. Er is een grotere kans op een miskraam en er is natuurlijk ook een kans dat je alsnog een kind krijgt van het andere geslacht. En dan? Wordt je dan niet gelukkig omdat het je weer niet gelukt is om een meisje te krijgen? En hoe ga jij je zoon het dan uitleggen dat hij eigenlijk een meisje had moeten worden? Hij zou het vast niet leuk vinden om dat te horen.

Bij het mogen onderaan van deze behandeling in gent zijn er wel bepaalde regels, namelijk: De vrouw moet al één of meer kinderen hebben, ze mag niet ouder zijn dan 40 jaar, het bedrag moet snel betaald worden en het moet de bedoeling zijn te komen tot een beter gezinsevenwicht, dus als de vrouw al 2 jongens heeft gekregen en nu graag nog een meisje wil voor het ‘gezinsbalans’. Maar is dit eigenlijk wel eerlijk? Want je hoort toch gewoon van je kind te houden, van wat voor geslacht hij of zij dan ook is. Dus waarom zou je de natuur willen verstoren en hier aan gaan knutselen. Het is in de geschiedenis namelijk altijd nog goed gegaan, de mensen waren toen gelukkig met hun kind en ze wisten toen nog niets van zulke behandelingen af. Het maakte hen toen niet uit of het nou een jongen of een meisje was. Het belangrijkste was en hoort nu eigenlijk nog steeds te zijn, dat je een gezond kind krijgt! En waarom zouden wij dat nu willen veranderen? De natuur hoort te bepalen van welk geslacht jouw kind wordt. Misschien is iemand wel voorbestemd om juist een jongen te krijgen. Als de mensen vroeger gelukkig konden zijn met hun kind, waarom zouden wij dan alsnog een methode nodig hebben om het geslacht van jouw baby te bepalen?

Er zijn wel erfelijke ziektes die alleen aan jongens of aan meisjes gebonden is. Sommige spierziektes en kleurenblindheid kunnen alleen jongens krijgen. Stel dat de ziekte kleurenblindheid in de familie zit en de moeder drager is van de ziekte en er dan sprake is van een natuurlijke bevruchting. Als het dan een jongetje wordt is er 50% kans dat hij de ziekte heeft en 50% kans dat hij drager is. Wat doe je dan als ouder, ga je naar een kliniek en kies je voor geslachtskeuze of laat je het aan de natuur over?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Is deze ziekte ernstig genoeg om voor geslachtskeuze te kiezen of niet? Je kan immers met de ziekte kleurenblindheid heel erg goed en normaal leven. De kans dat je een jongetje krijgt is al 50% en dan is het ook nog is 50% kans dat dat jongetje ook echt de ziekte krijgt. Je hebt dus eigenlijk maar 25% de kans dat je kind die ziekte heeft. Is dat al reden genoeg om voor geslachtskeuze te kiezen, ligt daar al de grens? Als je kiest voor geslachtskeuze heb je ook nog is 30 procent kans dat je wel een jongetje krijgt. Wanneer kies je dus voor geslachtskeuze bij baby’s? Doe je dit bij elke erfelijke ziekte of alleen bij de hele ernstige ziektes en wat noem je dan ernstig?
Hoever willen mensen wel niet gaan? Wie zegt dat het hierna stopt? De techniek kan nou al heel erg veel, maar wie zegt dat wij hier altijd gebruik van moeten maken? De techniek heeft het ook al mogelijk gemaakt om mensen te kunnen klonen, maar wie zegt dat wij hier gebruik van moeten maken. Zo zit het dus ook bij geslachtskeuze bij baby’s, dit gaat zich steeds verder ontwikkelen en waarschijnlijk kan men over een jaar of 10 al verder experimenteren met bijvoorbeeld haarkleur of kleur ogen. Dit zou betekenen dat er niks overblijft van de natuurlijke voortplanting. Over ongeveer 50 jaar zou je dus je hele kind zelf kunnen maken. Lengte, vorm van de ogen, kleur haar,huidskleur en de rest van het lichaam. Zo zou je dus allemaal standaard mensen krijgen met geen eigen persoonlijkheid qua uiterlijk betreft. Zijn er dan mensen die de verleiding kunnen weerstaan om niet het perfecte kind te maken, waarschijnlijk niet, want diep in hun hart wil iedereen een mooi kind. Dit wil ook zeggen dat je niet op je vader of moeder lijkt qua uiterlijk.

Ook het evenwicht tussen mannen en vrouwen wordt op deze manier verstoord en is niet meer natuurlijk, zoals het hoort te zijn.
Het is namelijk zo dat bij het verstoren van het natuurlijke proces, er dan in een bepaalde cultuur waar jongens als beter worden behandeld, meer jongens zullen worden gekozen, zoals Anoek al zei over China. Er zullen in andere culturen juist meisjes worden gekozen, omdat ze daar vinden dat de vrouwen er nodig zijn om kinderen te baren en zonder kinderen geen toekomst. Als er grote overschotten zijn van bijvoorbeeld vrouwen in de hele wereld zouden ze niet allemaal een geschikte man kunnen vinden binnen hun eigen cultuur. Ze kunnen natuurlijk niet allemaal met 1 man oud worden.

Er zijn dus veel argumenten waarom geslachtskeuze bij baby’s verboden zou moeten worden, bijvoorbeeld de meisjes in China die zouden uitsterven, je zit met de vraag of je het je kind wilt vertellen, de kans dat de behandeling mislukt, het feit dat je onvoorwaardelijk van je kind zou moeten houden wat voor geslacht dan ook, de behandeling is tegen de natuur in, waar vind de wereld dat de grenst ligt en het feit dat je over 50 jaar je eigen kind kunt samenstellen. Kortom vinden wij dat geslachtskeuze bij baby’s over de hele wereld verboden zou moeten worden.

REACTIES

M.

M.

echt super goed gedaan!=) ik denk dat ik dit betoog zeker als hulp ga gebruiken bij het maken van mijn eigen betoog..
wat voor cijfer hadden jullie ervoor?

13 jaar geleden

B.

B.

Echt slecht gedaan. Steeds worden voorbeelden aangehaald waarom mensen voor geslachtskeuze zouden willen kiezen, en steeds worden deze redenen al heel snel afgedaan met "natuurlijk is beter" zonder uitleg waarom. En de menselijke kant, en het verdriet en de erfelijke ziektes, daar wordt niet op ingegaan want "natuurlijk is beter."
Leg dan uit waarom natuurlijk beter zou zijn, en waarom de wet zich met de gelslachtskeuze zou moeten bemoeien en zo mensen veel lijden en verdriet bezorgen.
Absurditeiten als mensen klonen en de perfecte mens hebben helemaal niks te maken met het onderwerp van geslachtskeuze bij baby's. Mensen die graag een jongetje of een meisje willen hoeven doorgaans geen science fiction perfecte mens kloon.
Je had dit stukje ook in één zin kunnen schrijven; Er zijn veel redenen voor geslachtskeuze, maar natuurlijk is beter dus het moet wereldwijd verboden worden.
Waarom is deze natuurlijk beter is blijft dan wel een raadsel.

11 jaar geleden

B.

B.

In Gent is het volgens mij niet zo dat je zomaar mag kiezen, maar dan wel onder voorwaarden. Ik heb altijd geleerd dat het wel gedaan wordt, maar niet zomaar voor een betere gezinsbalans. Men gebruikt de techniek om ziektes die via vrouwen worden overdragen, maar alleen mannen kunnen hebben (zoals kleurenblindheid) tegen te gaan. Natuurlijk is het dan wel een extreme ziekte, niet gewoon het probleem dat je het verschil tussen groen en rood niet ziet. Het gaat dus niet om persoonlijke voorkeur, dat kan alkeen in Amerika.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.