Extreme sporten.
In een wingsuit van een enorme berg springen om vervolgens vlak langs stukken rots en bomen te vliegen en op het laatste moment je parachute ingaan, uit een helikopter springen met je ski’s om vervolgens rakelings langs bomen te scheuren en uiteindelijk met een geweldige sprong van de berg te springen om met je parachute naar beneden te suizen of op meters hoge golven surfen om de meest gevaarlijke trucjes te doen zijn slechts een paar van de vele extreme sporten. Ieder jaar raken duizenden van deze sporters zwaar letsel op om deze uitdagingen aan te gaan, maar kunnen wij ons dit nog wel verantwoorden in de huidige maatschappij?
Sommige sporters zijn van nature geneigd om de meest gevaarlijke uitdagingen aan te gaan. Deze sporters hebben de meest waanzinnige en gevaarlijke extreme sporten verzonnen om zoveel mogelijk risico’s aan te gaan, maar deze extreme sporten zijn te gevaarlijk. Ook al is de afgelopen jaren de veiligheid van extreme sporten exponentieel gestegen, doormiddel van verbeterde uitrusting en kennis, zijn er ook bij deze toename in veiligheid ook steeds meer nieuwe nog gevaarlijkere sporten bijgekomen. Zoals de nieuwe wingsuit, bij deze sport komen 1 op de 3 sporters met een noodlanding om het leven.
Natuurlijk is de wens van mensen om uitdagingen aan te gaan en de grenzen te verleggen niet iets wat we zomaar kunnen afpakken, wat we wel kunnen doen is alternatieven aanbieden. In plaats van uitdagingen aan te gaan in extreme sporten kunnen mensen die uitdagingen aan willen gaan dit ook doen in een veilige situatie, door bijvoorbeeld fanatiek te sporten. Grenzen verleggen is ook een vorm van uitdaging en dit hoeft niet in de vorm van levensbedreigende sporten. Het is namelijk ook mogelijk om je grenzen te verleggen in sporten als voetbal, hockey en tennis. Hierdoor ben je als sporter niet in direct levensgevaar, maar ga je wel de uitdaging aan om tot een hoger niveau te komen.
Nederland stopt jaarlijks meerdere miljoenen in het verbeteren van de gezondheidszorg, de wegen en dijken om de burgers te beschermen. Dit is natuurlijk de verantwoordelijkheid die Nederland heeft om te zorgen voor het welzijn van zijn burgers. Deze verantwoordelijkheid voor het welzijn wordt dan vervolgens helemaal afgeslagen door de extreme sporten waar de levensbedreigende activiteiten centraal staan. Het hele idee van extreme sporten gaat in tegen de verantwoordelijkheid die Nederland op zich heeft genomen om de burgers te beschermen. Daarom is het onverantwoord dat nog niet alle extreme sporten wettelijk zijn verboden.
Daarnaast is het natuurlijk ook de plicht van de burger om zich niet met opzet in een gevaarlijke situatie te zetten. Bij deze extreme sporten bestaat er een hoge kans op ernstig letsel en bij de meeste zelfs een hoge kans voor gevaar van het leven. Naast dat het natuurlijk verschrikkelijk is ernstig letsel op te lopen of om zelfs je leven te verliezen is, moeten deze sporters ook nadenken aan de mensen die dit moeten meemaken bij hun familie of vriend. Ook zal er voor deze persoon bakken met geld moeten worden neergelegd om deze persoon die hoogstwaarschijnlijk niet meer kan werken een uitkering te geven. Dit kost Nederland enorm veel geld, waar de belastingbetaler vervolgens de dupe van is.
Al met al zal er veel moeten gaan veranderen bij extreme sporten. Aan de ene kant heb je de wens van de sporter om uitdagingen aan te gaan, de limieten te bereiken en jezelf te vormen en door de toenemende veiligheid van de sporten is het steeds minder gevaarlijk. Maar er komen steeds gevaarlijkere sporten bij en extreme sporten blijven extreem, omdat er nog altijd een hoge kans is op letsel en een kans om het leven te verliezen. Dit is niet alleen de verantwoordelijkheid van de sporter, maar ook de verantwoordelijkheid van Nederland, omdat dit niet alleen de sporter raakt. Ook zijn vrienden en familie worden geraakt en de belastingbetaler zal er onder andere ook voor moeten opdraaien. Zeg daarom nee tegen extreme sporten en ja tegen het leven.
REACTIES
1 seconde geleden