Vrije tijd is fijn, het collectieve karakter ervan is dat niet. Er zijn twee groepen argumenten om een einde te willen maken aan dat collectivistische: culturele en economische..
Het culturele argument is dat de overgrote meerderheid van de wettelijk verplichte feestdagen een christelijk karakter heeft, en de relevantie daarvan gestaag minder is geworden. .
Naast Nieuwjaarsdag en Koninginnedag, zijn de wettelijke vrije dagen namelijk Eerste en Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag, Hemelvaart en Tweede Pinksterdag. .
Met het afnemen van het aandeel christelijken onder de Nederlandse bevolking, groeit het aandeel mensen voor wie andere religieuze feestdagen van waarde zijn. .
Dit culturele argument is een economisch argument in vermomming. De vastlegging in de wet van vrije dagen, immers, is een inperking van de keuzevrijheid van de Nederlandse burgers. Als er geen steekhoudende argumenten zijn om de keuzevrijheid in te perken (en ik kan ze niet verzinnen), leidt de beknotting van de keuzevrijheid tot welvaartsverlies. .
Maar er zijn nog wel meer economische argumenten tegen het keurslijf. Het zijn voornamelijk verschijningsvormen van het fenomeen piekbelasting: de prijs van vakanties, files in Nederland, en onderbenutting van de productiecapaciteit..
De prijs van een reis. Wie vorig weekeinde een (snelle) treinreis wilde boeken naar Frankrijk, kwam bedrogen uit: de treinen zitten vol. Wie als alternatief het vliegtuig onderzocht, kwam erachter dat de prijs van een retourtje Zuid-Frankrijk is opgelopen tot zo’n zeshonderd euro per persoon (exclusief CO2-uitstoot-compensatie), een verveelvoudiging van het minimumtarief in rustige tijden. .
Deze overspannen reismarkt is het directe gevolg van ons collectivisme: bij een gegeven vervoerscapaciteit leidt hoge vraag tot prijsverhogingen en uiteindelijk tot nee-verkoop..
Die de tent in arren moede maar een week op slot gooien. Daarbij doet zich een negatief haasje-over-effect voor: naarmate meer bedrijven de deur dichthouden ,wordt het minder aantrekkelijk voor andere bedrijven om wel open te blijven. Intussen wordt de productiecapaciteit van al die gesloten ondernemingen dus onderbenut..
Over Nieuwjaarsdag kunnen we het best nog even hebben, Koninginnedag mag best blijven ,maar de christelijke feestdagen zouden zonder meer uit de wet moeten worden geschrapt. .
Als iedereen in ruil daarvoor extra vrije dagen krijgt, kan iedereen de religieuze feestdagen vieren naar zijn overtuiging, inclusief de christelijke, worden vakanties goedkoper, daalt de lengte van de files
REACTIES
1 seconde geleden