Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Euthanasie

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 1595 woorden
  • 23 maart 2007
  • 600 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.2
  • 600 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Betoog euthanasie
In Frankrijk is een vrouw gearresteerd, omdat zij haar geheel verlamde zoon heeft geholpen bij een poging tot euthanasie. De-22 jarige zoon had in 2000 een verkeersongeluk gehad. Hij is sindsdien vrijwel blind en kan niet meer spreken, hij kan alleen zijn duim nog bewegen. Hij heeft toestemming gevraagd voor euthanasie, maar de regering keurde dit af. De moeder heeft met toestemming van haar zoon een overdosis slaapmiddel in zijn infuus gedaan. De jongen raakte in coma en overleed 2 dagen later.

Inleiding
Dit is een voorbeeld van iemand die voor euthanasie heeft gekozen. Ik zal eerst even uitleggen wat euthanasie is. Het woord euthanasie betekent letterlijk goede dood. Eu betekent goed en thanatos betekent dood. Euthanasie is levensbeëindiging door een arts op uitdrukkelijk verzoek van de patiënt. Er zijn 2 soorten euthanasie: passieve euthanasie en actieve euthanasie. Passieve euthanasie is het stoppen van een behandeling op verzoek van een patiënt. Die patiënt krijgt dan een natuurlijke dood. Bij actieve euthanasie dient de arts een euthanaticum in, dat is een stof die er voor zorgt dat de patiënt overlijdt. Het verschil is dat actieve euthanasie veel sneller gaat, maar dat de patiënt ook minder pijn heeft.

Als minderjarige vanaf 12 jaar kan je wel een verzoek om euthanasie doen, maar een beslissing wordt niet buiten de ouders om genomen. Er zijn 2 leeftijdscategorieën: tussen 12 en 16 jaar is er toestemming van de ouders nodig. 16 en 17 jarigen nemen de beslissing in het begin zelfstandig maar hun ouders moeten wel in de besluitvorming worden betrokken.
De meeste mensen die euthanasie willen zijn mensen die ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Zij zien euthanasie als enige uitweg.
Er zijn bepaalde voorwaarden voor euthanasie mag worden toegepast: de patiënt lijdt ondraaglijk en zijn leven is uitzichtloos, het is de keuze van de patiënt zelf, en hij heeft er goed over nagedacht, de arts heeft een andere onafhankelijke arts geraadpleegd of het wel echt nodig is en de arts die euthanasie heeft toegepast moet dat melden bij de gemeentelijke lijkschouwer. Ook moet er een euthanasieverklaring zijn. Die verklaring bestaat uit 2 aparte delen. In het eerste deel geeft de patiënt aan of hij verder wil leven wanneer hij in een stadium komt waarin hij ondraaglijk psychisch of lichamelijk lijdt. In het tweede deel geeft de patiënt aan wanneer hij zijn leven wil beëindigen of niet.
In Nederland is euthanasie toegestaan sinds april 2001. In Europa zijn er verder nog 2 landen waar euthanasie toegestaan is. België en Zwitserland. In Duitsland is euthanasie verboden. Italië is er heel erg tegen. Zo erg zelfs dat ze het vergelijken met het uitvoeren van nazi praktijken. Maar dat is wel iets anders. Bij euthanasie wordt goed overlegd met de patiënt en wil de patiënt het zelf ook, bij de nazi praktijken was dat niet zo. De regels zijn bijna hetzelfde, maar in België moet er nog een derde onafhankelijke arts bij betrokken zijn en in Zwitserland kunnen ook mensen uit een ander land euthanasie laten plegen.
Mijn stelling is: euthanasie moet verboden worden.

Argumenten tegen de stelling, dus voor euthanasie:
Als je de hele dag op bed ligt, elke beweging doet pijn, dan wil je toch niks lievers dan sterven? Als je sterft ben je uit je lijden verlost. En daarom vinden veel mensen euthanasie ook goed: men wordt zo uit z’n lijden verlost. Ook al is het leven kostbaar, men vindt dat je niet verder kan leven als je ongelukkig bent.
Nog een voorbeeld: een 80 jarige man met kanker is ongeneeslijk ziek. Hij heeft een euthanasieverklaring ondertekend en zijn familie is er ook helemaal klaar voor. Maar dan krijgt hij te horen dat het ziekenhuis hem geen euthanasie kan verlenen, de man moet wachten en is uiteindelijk in zijn bloed gestikt. Die mensen vinden dus dat dit voorkomen had kunnen worden als hem euthanasie verleend was. Mensen vinden het een schending van mensenrechten dat zulke personen dan geen euthanasie mogen. Het had hen heel veel lijden bespaard.


Patiënten die geen euthanasie mogen, maar absoluut niet verder willen leven, zullen wel een andere manier vinden om te sterven, zelfmoord bijvoorbeeld. Dat is veel erger voor de achterblijvers, maar ik vind niet dat er veel verschillen tussen zelfmoord en euthanasie zitten.

Mensen vinden dat iedereen recht heeft op een waardige dood, ook een pijnloze dood. Het is de keuze van de patiënt en als die dus euthanasie wil, dan vind men dat ze dat ook mogen, ipv dat ze zoveel pijn lijden.

Als je weet wanneer je gaat sterven kan je ook afscheid nemen van je familie. Je familie is er dan op voorbereid, en dat helpt weer met de rouwverwerking. Als iemand in je familie sterft is het natuurlijk altijd fijner om dan aan zijn dagen voor het sterven terug te denken als hij geen pijn heeft gehad dan als diegene sterft nadat hij een paar dagen heel veel pijn heeft gehad.

Het klinkt hard, maar mensen vinden het beter voor de economie. De patiënten houden toch alleen maar bedden bezet. En ze liggen soms aan de beademing en dan maken ze alleen maar extra kosten vind men. En als ze dan ook nog ondraaglijk lijden, dan kunnen ze toch beter sterven? Dat is dan voor iedereen de beste oplossing vinden ze.
Een voorbeeld daarvan is: er ligt een oude persoon in een ziekenhuisbed en er komt net een jong iemand op de afdeling met een ernstig hartprobleem. De oude persoon ligt te wachten totdat hij zal sterven, hij houdt eigenlijk het bed van zijn medemens bezet. Men vindt dit oneerlijk. Men vindt het goedkoper om een ouder mens te laten sterven.

Er zijn mensen die zeggen dat euthanasie egoïstisch is, mensen die voor euthanasie zijn vinden dat onzin, omdat ze zeggen dat je het eerst goed met je familie overlegt voor je euthanasie laat plegen. En als ze je in het ziekenhuis al hebben opgegeven, en als je heel veel pijn lijdt. Dan is het toch alleen maar fijn voor je vrienden en familie dat je geen pijn meer hebt. Dan is het juist egoïstisch van je vrienden en familie als zij ertegen zijn dat jij euthanasie wil.

Ook vinden de sommige mensen dat euthanasie geen moord is, omdat je iemand helpt. Je verlost hem uit zijn lijden. En diegene heeft er ook zelf bewust voor gekozen.

Er is zelfs een groep predikanten die voor euthanasie is. Ze hebben het volgende argument:
De euthanasie wet is een uitdrukking van Gods liefde. God wil geen lijden en deze wet geeft iemand, die vreselijk lijdt, de mogelijkheid om terug te keren in Gods handen.
Men vindt dat als het 100% vaststaat dat de patiënt toch uiteindelijk zal overlijden, dat euthanasie dan toegepast mag worden. Bijvoorbeeld als hij in coma ligt en de artsen zeker weten dat hij niet meer bij komt.

Argumenten voor de stelling, dus tegen euthanasie:
De belangrijkste is natuurlijk: God heeft moord verboden, dat staat in de wet. En euthanasie is in feite eigenlijk moord. En wie zijn wij dat wij beslissen of iemand dood gaat of niet? Dat kan alleen God. Hij beslist wanneer wij sterven, en niet wij zelf.

Men vindt dat euthanasie egoïstisch is: Je hebt verplichtingen aan je vrienden en familie. En het doet pijn als je iemand verliest, die voor de dood gekozen heeft.

Euthanasie is moord. Iemand sterft een onnatuurlijke dood. Dat is bij bijvoorbeeld een auto-ongeluk ook zo, maar dan is niet bewust. Je kiest bewust voor euthanasie, dus je kiest bewust voor je sterven, en dat vind ik moord. Ook doe je het zelf niet maar een ander. Dus is er eigenlijk ook nog een moordenaar bij betrokken, het is niet duidelijk wie dat is, de arts of de patiënt zelf? Dat is niet echt duidelijk.

De pijnbestrijding is steeds beter geworden de laatste jaren. Men heeft dus veel minder pijn dan vroeger bij het sterven. Men hoeft dus ook niet bang te zijn voor veel pijn op het sterfbed.
En soms is dat de reden dat men voor euthanasie kiest. Dus euthanasie is niet altijd nodig.

Soms wordt door de familie besloten om degene die in coma ligt te euthanaseren. Dat is niet altijd nodig, omdat men ook wel eens wakker wordt vanuit een coma. De grens van euthanasie is dus niet altijd even duidelijk. Sommige mensen vinden dus dat je euthanasie mag als je ongelukkig bent, maar mensen met een depressie zijn vaak ongelukkig en willen ook wel eens dood zijn. Dat soort mensen mogen weer geen euthanasie. De grens is dus als iemand heel veel pijn lijdt. Maar hoe weet je dat? Dat kan een ander iemand dan hij zelf toch niet bepalen?

Men zegt dat euthanasie te voorkomen is door gezelligheid. Mensen die eerst euthanasie wouden, zagen er later vanaf toen ze in een verzorgingshuis terechtkwamen. Het aantal liep in een verzorgingstehuis terug van 3 aanvragen per maand naar geen enkele aanvraag per maand.

Conclusie
Mijn conclusie is dat euthanasie verboden moet worden. Het is niks anders dan moord. Ook vind ik dat wij niet over het leven beslissen maar dat God dat doet. En bij euthanasie doe je dat zelf. Ze zeggen dat je met euthanasie beter de kans om afscheid te nemen, maar als iemand ongeneeslijk ziek is en je weet dat hij binnenkort zal sterven, kan je toch ook al afscheid nemen. Als iemand in coma ligt en de dokters geven hem geen enkele kans, dan nog moet je diegene niet van de apparatuur afhalen, als diegene nog leeft kan er nog van alles gebeuren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

Waar heb jij je verstand zitten? Euthanasie is moord? waar slaat dat ingodsnaam op? als je de kans heb om iemand uit zijn lijden te verlossen dan grijp je die kans toch? ik denk dat je daar van god een medaille voor krijgt.

11 jaar geleden

J.

J.

hoi emily, beetje late reactie (+- 5 jaar) maar euthanasie is wel degelijk moord, als je iemand helpt met uit het leven stappen word dit ten alle tijden gezien als moord. maar omdat in de wet ook staat dat onder bepaalde zeer strikte omstandigheden dit niet als strafbaar word gezien is het toch mogelijk in nederland.

5 jaar geleden

L.

L.

het is gewoonweg belachelijk om te 'wachten' wanner god je uit je lijden verlost .. NU heb je nog gemakkelijk praten maar je moet u zelf eens voorstellen in de plaats van iemand die terminaal is en niets anders doet dan lijden en wetende dat ze geen toekomst meer heeft .. er moet geen derde beslissen over jou leven en iedereen moet zo'n een keuze respecteren !

11 jaar geleden

S.

S.

De argumenten tegen euthanasie zijn goed. Er zijn inderdaad véél meer mogelijkheden om pijn te bestrijden, mensen hoeven tegenwoordig nauwelijks meer te lijden op hun sterfbed. Euthanasie is bovendien alleen maar legaal in 4 landen, dat zegt al genoeg vind ik,.

11 jaar geleden

F.

F.

Als god beslist wanneer jij sterft kan hij jou ook laten leven als alle medicijnen worden stilgelegd. En het is zeker geen moord, het is een beslissing van de patiënt. Ook is het juist fijner dat men weer wanneer iemand sterft. Als het "onverwachts" is ben je misschien wel aan het vergaderen of ben je net met een van de mooiste dingen in je leven bezig. Is dat geen reden genoeg? Wel wil ik je even bedanken voor dit betoog, handig voor het betoog dat ik moet gaan schrijven. (y)

11 jaar geleden

K.

K.

Ik ben voor euthanasie, omdat ik vind dat iedereen zelf mag beslissen wanneer hij/zij niet meer wil leven. Ook is het prettiger voor nabestaanden om te weten dat de desbetreffende persoon een einde aan zijn/haar leven wil maken, en zo zijn zij er dus beter op voorbereid. Bovendien worden er zeer strenge eisen aan euthanasie gesteld, om ervoor te zorgen dat er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden, en om ervoor te zorgen dat niemand per ongeluk een spuitje krijgt. Ik kan mij dus totaal niet vinden in jou conclusie en jou argumenten voor euthanasie.
Ter verduidelijking: alleen de persoon zelf, en niet familie kiest voor euthanasie!

10 jaar geleden

R.

R.

emily schreef op 01-02-2011
Waar heb jij je verstand zitten? Euthanasie is moord? waar slaat dat ingodsnaam op? als je de kans heb om iemand uit zijn lijden te verlossen dan grijp je die kans toch? ik denk dat je daar van god een medaille voor krijgt..

Hoop die bestaat altijd, waarom laat je deze persoon dood maken terwijl er gewoon hoop is?
Wat jij schrijft emily is belachelijk!
rare, god geeft je een medaille, gelloof jij daar in? dan ben je een handyyyyyyyy!

10 jaar geleden

N.

N.

Waarom al die god-argumenten? Die zogenaamde god bestaat niet eens, mindergeleerden. Euthanasie moet gewoon toegestaan zijn, iedereen heeft het recht om over zijn eigen lichaam en leven te beschikken, en god heeft daar helemaal niets mee te maken!

9 jaar geleden

J.

J.

ik vond dit heel handig voor standpunten voor mijn eigen betoog(A) en ben het met de meeste dingen wel eens.. ik ben tegen euthanasie omdat ik vind dat je niet zelf kan beslissen tussen leven en dood.

9 jaar geleden

M.

M.

Hallo,
Ik ben een jonge vrouw van 35 en ik ben stervende aan borstkanker! Heb alles geprobeerd... chemo, bestraling operaties...niets hielp.
Mijn tumoren groeien nu in mijn ribbenkast en spieren en longen!
De pijn voelt aan alsof iemand zuur over mijn huid heeft gegooid!
Dit is omdat mijn zenuw uiteinden aangetast worden door de kanker!
Dan heb ik het nog niet eens over de steken die ik diep in mijn borstholte en rug voel!
Ik ben blij dat euthanasie legaal is... want als dit niet mogelijk zou zijn dan zou ik een heel bitter en pijnlijk einde tegemoet gaan!
Soms werken pijnstillers niet meer, maar is het lichaam toch nog sterk genoeg om niet meteen te sterven!
Je wilt niet weten wat voor lange lijdensweg dit nog kan gaan geven!
Ik ben ook gelovig... God heeft ons een vrije wil gegeven en ik denk niet dat onnodig lijden bij het leven hoort!
Groet Marley!

9 jaar geleden

L.

L.

Ik vind dat je een beetje doorslaat, euthanasie is geen moord maar een eigen beslissing. Je laat mensen toch niet pijn leiden zonder ook maar eenig kan op verbeteringen. Het recht op leven betekent ook het recht op dood

9 jaar geleden

D.

D.

als god al bestond, had hij de mensen niet verlaten na de ark? of nog eerder, nadat Eva de Appel had gegeten? zelfs als die oude kraai bestaat denk ik niet dat hij zich met alle mensen bezig houd. En natuurlijk zijn er wel verhalen dat mensen steun hebben gehad blabla, dat zal wel, maar als er iemand duizend pijnen lijdt, vind ik het juist om deze persoon hieruit te verlossen. period.

9 jaar geleden

J.

J.

het is geen moord want alleen jij mag bepalen of je Euthanasie laat plegen . iemand die dementerend is psychisch ziek is mag niet eens euthanasie laten plegen. en als god om je geeft zou hij je niet willen zien lijden , dus eigenlijk zijn al je argumenten waarom je er tegen komt gewoon een en al gezwam

9 jaar geleden

S.

S.

Mijn oma heeft voor euthanasie gekozen, en zij was zwaar Christelijk. Euthanasie is echt iets prachtigs om te hebben in Nederland, mensen die lijden kunnen er echt van genieten. En afscheid nemen van iemand die nog leeft, maar dodelijk ziek is? Je hele heftige ziektes, zoals mijn oma had, kan je niet goed vooruit zien of iemand overlijdt of niet! Het is geen moord, het is een eigen beslissing, zoals Laura zei. En ik vind dat je pas echt een eigen mening over euthanasie kan vormen als je het hebt meegemaakt! Het is mooi en fijn voor depressieve, dodelijk zieke mensen om te kiezen, om verlost te worden. En nog een puntje, mensen wouden is niet goed op papier, het is mensen wilden. Wouden is spreektaal

9 jaar geleden

D.

D.

Joepie

8 jaar geleden

K.

K.

Is dit geschreven uit een christelijk standpunt? Namelijk niet iedereen gelooft in God daar heb je geen rekening mee gehouden

6 jaar geleden

M.

M.

De discussie hier is ronduit kinderachtig. Ik heb me de afgelopen week in euthanasie verdiept voor een examen Nederlands en dat deel ik even met de kortzichtigen onder ons.
Echt een mening over euthanasie heb ik niet, het is fijn voor mensen die ondraaglijk leiden om euthanasie te kunnen plegen. Echter, voor het examen moet ik tegen euthansie zijn.
Allereerst het religieuze standpunt; God heeft moord verboden, een mens heeft het recht niet om het leven van een ander mens af te nemen.
En zoals hier ook gezegd, wat als mensen ondraaglijk leiden? Iedereen heeft periodes waarin het slechter gaat.. Wanneer je voor euthanasie kiest is je keuze definitief. No turning back, geen kans om je te bedenken.
Verder zijn er een paar regels die een arts moet naleven voordat euthanasie goedgekeurd wordt. 1 van deze regels is dat de patient er vrijwillig voor kiest euthanasie te plegen. Maar hoe is vast te stellen of een patient echt klaar is met leven of dat hij/zij zich schuldig voelt tegenover vrienden, familie en de zorginstantie?
Verder leggen artsen een eed af (van Hippocrates) om hoop op verbetering voorop te zetten. Wanneer een arts euthanasie goedkeurt gaat dit, naar mijn mening, tegen zijn principes in.
En verder? Vrijwillige euthanasie is de eerste stap naar onvrijwillige euthanasie (in geval van zwaar gehandicapten bijvoorbeeld, de keuze zou voor hen gemaakt kunnen worden).

Eventuele standpunten voor euthanasie zijn natuurlijk altijd te bedenken, ik vind dat er goeie ''voor'' standpunten genoemd zijn. De ''tegen'' standpunten had ik nog wat aan toe te voegen.

5 jaar geleden

A.

A.

Iedereen heeft zijn eigen mening over euthanasie. Respecteer die mening. Je mag zelf een andere mening hebben. Laten we de vrede bewaren. Groetjes!

4 jaar geleden

J.

J.

Euthanasie is moord? Zeker zelf nooit iemand zijn lijden!!!

4 jaar geleden

P.

P.

kalm aan brother

3 jaar geleden

J.

J.

YesYeetMySkeet

3 jaar geleden

G.

G.

Allah

3 jaar geleden