Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een bijbaantje naast de studie

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 708 woorden
  • 9 januari 2003
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 5
33 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Een bijbaantje naast de studie,/B> Veel jongeren die op de middelbare school zitten hebben tegenwoordig een bijbaantje naast het studeren. De scholen en soms ook de ouders zijn daar niet altijd even blij mee, omdat zij denken dat de jongeren hierdoor niet meer aan hun schoolwerk toekomen. De jongeren vinden dit niet en willen juist graag een baantje, meestal voor het geld. Maar dat is niet het enige dat in het voordeel is van de werkende jongeren. Ik heb zelf een krantenwijk en verdien daar een aardig zakcentje mee. Ik doe de wijk samen met iemand anders. Wij halen de kranten op bij onze “baas”. Hij is onze werkgever en geeft ons soms ook een extra werk, bijv. een extra wijk. Eerst wist ik niet wat een werkgever nou was, maar door dit werk ben ik daar meer over te weten gekomen. Een baantje is dus erg goed voor je ontwikkeling. Ik ben er ook al achtergekomen dat je een goede band moet onderhouden met je werkgever en dat je je tegenover hem beleefd moet gedragen. Ik heb ook te maken met een arbeidsproces, want de kranten moeten altijd op tijd opgehaald worden en binnen een bepaalde tijd in de bus liggen. Het is dus erg leerzaam om een bijbaantje te hebben gehad voordat je met het echte werk begint. Als jongeren een bijbaantje hebben leren ze dus van alles. Ze leren over het arbeidsproces, de verhouding tussen werkgever en werknemer, mogelijk een relatie met de klant en ze komen meer te weten over dingen die ze later wel en niet willen doen als ze later op zoek gaan naar een vaste baan. Als jongeren voor het eerst gaan werken is alles natuurlijk nog heel nieuw, maar al snel beginnen ze door het contact met de werkgever te begrijpen hoe het arbeidsproces in elkaar zit. Respect en beleefdheid tegenover de hogere is nodig voor een prettige werksfeer en om een goede relatie te scheppen tussen de werkgever en de werknemer. Doordat de jongeren genoodzaakt zijn zich beschaafd te gedragen tegenover de werkgever, collega’s en eventuele klanten zullen zij zich over het algemeen beschaafder en netter gaan gedragen, omdat het na verloop van tijd een gewoonte wordt. De jongeren zijn genoodzaakt om beleefd te zijn, omdat ze anders hun baan wel eens zouden kunnen verliezen
De interesses worden ook vergroot of verkleind door het werken. Het baantje zou enthousiasme kunnen opwekken waardoor je misschien een vervolgstudie in die richting gaat doen. Dat het opeens veel leuker blijkt te zijn dan dat je daarvoor dacht. Het kan ook zijn dat iets wat jou heel leuk leek eigenlijk helemaal niet leuk is. Door het werken wordt het voor jezelf duidelijker wat je later wil gaan doen en wat niet. De voornamelijkste reden dat jongeren gaan werken is geld. Er zijn veel jongeren die zelf willen bepalen wat ze nieuw willen hebben. Vroeger werd dat voor door hun ouders bepaald. Vanaf dat moment gaan jongeren vaak opzoek naar een bijbaantje, zodat ze geld kunnen verdienen en zelf nieuwe dingen kunnen gaan kopen. Jongeren krijgen ook steeds meer te maken met het uitgaansleven, wat misschien nog wel het duurst is. Daarvoor is het toch ook wel erg handig om geld te verdien met een baantje. Doordat je geld verdient kun je zelf bepalen wat je koopt en wat je gaat doen. Nu kom je er eigenlijk pas achter hoe duur alles toch is tegenwoordig en dat het geld niet naar je toekomt vliegen. Toch zit er ook een nadeel aan, tenminste dat denken sommige ouders en leraren. Ze denken dat je door je baantje te weinig tijd overhoud voor het studeren en daardoor in de problemen komt
op school. Ik moet toegeven dat je met sommige baantjes inderdaad minder tijd overhoud voor je studie, maar ik denk dat er altijd genoeg tijd over zal blijven. Kortom, er zitten eigenlijk alleen maar voordelen aan als jongeren naast hun studie een baantje nemen. Ze ontwikkelen zich erdoor, leren respect en beleefdheid te tonen, ontwikkelen hun interesses en leren beter met geld om te gaan. En als je er gewoon voor zorgt dat je tijd genoeg overhoud voor je studie, dan zal er niemand problemen mee hebben dat jij zelf voor je geld zorgt.

REACTIES

J.

J.

Thanks, ik moet ook ook een betoog

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.