Inleiding
De laatste tijd zie je in het nieuws regelmatig berichten over the pirate bay. The pirate bay is een populaire website waar je eigenlijk alles gratis vanaf kunt downloaden. Stichting brein probeert de website te verbieden in Nederland. Maar dat is ‘nog’ niet gelukt.
Stichting brein is een organisatie die opkomt voor de auteursrechten.
The pirate bay is maar een bekend voorbeeld. Er zijn nog vele andere websites en download programma’s waarmee men kan downloaden. Daarom denk ik dat dit nooit verboden kan worden. Stel nou de pirate bay gaat uit de lucht, dan zijn er nog tal van mogelijkheden om te downloaden. Daarom vind ik dat ze het volledig moeten legaliseren.
Argumenten voor:
Je interesse wordt breder. Je hebt op het internet zo toegang tot vele soorten muziek en films. Als je bijvoorbeeld een liedje op de radio hoort, dat je aanspreekt, kan je dat zo downloaden, meestal download je dan gelijk meer van die artiest, of van heel die muzieksoort. Zo ga je ook eerder een CD kopen, want je koopt geen CD van een artiest die je niet kent.
Maar ook als je een echte fan van een artiest wordt, wil je ook graag het origineel hebben.
Zo gaat dat ook met films. Vind je een film heel leuk, dan kijk je vaak ook naar films met dezelfde regisseur, of acteurs.
Ook vind je veel muziek en films op internet die nooit officieel zijn uitgebracht. Een ander voordeel is dat je je eigen cd kan samenstellen. Als je een cd koopt, dan zit er altijd wel een liedje op dat je niet leuk vind.
Cd’s zijn in Nederland erg duur. Ongeveer 2x zo duur als in de Verenigde staten. Door middel van downloaden kunnen mensen met een laag inkomen op een goedkope manier toch regelmatig een leuke film kijken, of muziek downloaden, waar ze anders geen geld voor zouden hebben om te kopen. Ook is er op internet veel gratis software te vinden. Je hebt bijvoorbeeld Microsoft Office. In de winkel kost dat rond de 150 euro. Op internet kan je een gratis alternatief downloaden, namelijk Open Office.
Ook heb je vaak met software en games, als je die in de winkel koopt een verouderde versie. Als je die op internet koopt heb je gelijk de nieuwste versie. En zit je ook niet meer met Cd’s die bekrast raken etc.
Beginnende artiesten kunnen hun muziek en clips op internet zetten. Iedereen kan ze zo zien, en als het leuk is laat je dat ook aan je vrienden zien op hyves en dergelijke. Zo krijgt een artiest bekendheid, waardoor er Cd’s verkocht kunnen worden, of mensen gaan naar concerten, zodat ze op zo’n manier geld kunnen verdienen.
Ook staat in de wet dat je mag downloaden, zolang het voor eigen gebruik is.
In artikel 16b van de Auteurswet staat dat downloaden onder verveelvoudigen valt. Hiermee wordt bedoeld dat downloaden in feite hetzelfde is als het kopiëren van een pagina uit een boek of het overnemen van een krantenartikel. Als je muziek download verveelvoudig je een muziekstuk en volgens de wet mag dit, zolang je het maar voor jezelf gebruikt.
Dus als het helemaal verboden zou worden, zou de wet er voor aangepast moeten worden. Ook is het de moeite niet om te gaan verbieden. Als je het ene programma verbied, dan zijn er nog 10 andere programma’s. Er blijven constant nieuwe downloadprogramma’s komen. Daar is eigenlijk niet tegenop te vechten.
Argumenten tegen:
Veel mensen zeggen dat het diefstal is. Maar wat is diefstal? Een slot van een fiets openbreken en er mee wegrijden is diefstal. Maar downloaden is niks anders dan gewoon kopieren, je neemt niks van iemand anders weg. Muziek kopieren gebeurt al zolang dat er muziek bestaat. Dus waarom nu er ineens een probleem van maken?
Men zegt dat het downloaden van muziek inkomsten wegneemt voor de platenmaatschappijen.
Maar platenmaatschappijen kunnen zich ook aanpassen aan het internet. Ze kunnen bijvoorbeeld hun muziek op internet aanbieden, door middel van betaalde downloads. Of betaalde download programma’s aan te bieden. Ook kunnen ze bijvoorbeeld advertenties plaatsen op hun websites, daar krijgen ze ook veel geld voor, waardoor de liedjes zelf goedkoop kunnen worden
Doordat iedereen zomaar kan downloaden, zijn er veel meer artiesten bekend. Daardoor kunnen ze ook een breder muziekaanbod krijgen, en verspreiden ze hun risico. Ook doordat er meer artiesten bekend worden, trekt het ook meer mensen aan bij concerten. De artiesten zelf gaan er dus zeker niet op achteruit.
Een voorbeeld van een manier van betaalde downloads is Itunes store. Je kan daar voor 99 cent een liedje downloaden en voor 9,99 heb je een hele cd. Door het als download aan te bieden hebben ze veel minder kosten, het kan allemaal automatisch, dus je hebt minder personeel nodig, maar ook hoef je geen cd’s meer te branden. Je hebt dus ook minder materiaal nodig.
Je hebt ook websites waar je tegen betaling video’s kan streamen. Dus eigenlijk een online videotheek. Je hoeft zo niet meer eerst 1 te gaan huren/kopen, maar je kan gelijk kijken als je er zin in hebt.
Conclusie:
Ik vind dat downloaden gewoon moet kunnen, het is gewoon zoveel makkelijker en goedkoper.
Ik vind dus dat de platenmaatschappijen niet moeten klagen en gewoon moeten aanpassen aan de tijd. Zo hoeven ze echt geen omzet minder te maken.
Het is gewoon iets van deze tijd. Dit is een mogelijkheid van het internet. En als je het eenmaal hebt maak je er ook gebruik van.
REACTIES
1 seconde geleden