Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Donatie kan zonder bezwaar

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 562 woorden
  • 13 maart 2007
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 6
15 keer beoordeeld

Donatie kan zonder bezwaar Duizenden mensen wachten op een donor orgaan. Soms komt deze op tijd, soms te laat. Dit laatste zou niet meer hoeven gebeuren als meer mensen donor zouden worden. Elke volwassen Nederlander zou bereid moeten zijn organen en weefsels na zijn dood ter beschikking te stellen. Met het ‘geen bezwaarsysteem’ wordt elke volwassen Nederlander gelijk donor en is er een grotere kans dat mensen sneller geholpen kunnen worden. Het is zonde om organen van overledenen een kist in te laten verdwijnen of te laten verbranden als diezelfde organen levens kunnen redden. Meerdere levens zelfs. De gedachte dat organen uit je lichaam worden gehaald weerhoudt mensen er van donor te worden. Het klinkt eng. Mensen willen niet dat alles weggehaald wordt, dat de nabestaanden hen niet meer herkennen. Maar in Nederland mag zelf worden beslist welke organen worden afgestaan. Het systeem dat elke volwassen Nederlander zich direct bereid verklaard organen en weefsels na zijn dood ter beschikking te stellen is een goede manier mensen bewust te maken van het nut van donor zijn. Veel mensen weten niet wat het donorschap precies inhoud en hoe men donor wordt. Door het ‘geen bezwaar systeem’ wordt iedereen direct donor en hoeft er niet meer moeilijk gedaan te worden met formulieren. Formulieren raken kwijt. Mensen denken er niet snel aan nieuwe aan te vragen, vergeten het. Degene had organen af willen staan na zijn dood, maar was het vergeten door te geven, omdat het formulier kwijt was of omdat de aanvraag ervan te ingewikkeld was. Dit probleem wordt opgelost door het ‘geen bezwaar systeem’. We leven in een multiculturele samenleving. Er zijn veel verschillende culturen en daarbij ook verschillende waarden en normen. Sommige geloven laten niet toe organen te doneren. Maar omdat deze gelovigen in Nederland zijn zouden ze, als deze maatregel werd ingesteld, direct donor worden. Deze maatregel zou dus niet eerlijk zijn. Men wordt meteen verplicht zijn organen af te staan na zijn dood. Maar als er bezwaar wordt gemaakt hoeft men geen donor te zijn. Het bezwaar moet natuurlijk wel op tijd doorgegeven worden. Maar daardoor wordt dit onderwerp actueler en worden mensen er zich van bewust hoe belangrijk het donor zijn is. Elke Nederlander zou zich bereid moeten verklaren zijn organen en weefsels na zijn dood ter beschikking te stellen. Er zullen minder wachtrijen zijn en meer levens worden gered. Het ‘geen bezwaar systeem’ maakt het donor zijn een actueler onderwerp. Tenzij er bezwaar wordt gemaakt wordt iedereen automatisch donor op het moment dat je volwassen wordt. Wilt u het niet op grond van uw geloof of een andere reden, geef het dan door en u wordt uit het systeem gehaald. Schrijfplan Stelling: Elke volwassen Nederlander zou bereid moeten zijn organen en weefsels na zijn dood ter beschikking te stellen. Lezerspubliek: lezers van de Volkskrant

Tekstsoort: betoog
Tekstpatroon: argumentatie
Inleiding: uitleg + stelling
Alinea1: mensen willen niet alle organen afstaan -> hoeft niet, mensen mogen zelf beslissen welke organen ze willen afstaan. Alinea2: donorschap is vrijwillig -> mensen vergeten het -> ‘geen bezwaar systeem’ lost dit probleem op. Alinea3: multiculturele samenleving. Mensen willen op grond van geloof of andere redenen niet donor worden maar worden het met dit systeem wel. -> men moet dan bezwaar maken. Slot: elke volwassen Nederlander zou bereid moeten zijn organen en weefsels na zijn dood ter beschikking te stellen. Dit wordt makkelijker met ‘geen bezwaar systeem’.

REACTIES

P.

P.

DIT IS GEEEEEN BETOOOOOOG!!!!!!
Voorbeeld van een bouwplan:
Alinea 1: Inleiding
Alinea 2: Stelling
Alinea 3: Argumenten voor
Alinea 4: Argumenten tegen
Alinea 5: Argumenten tegen verwerpen
Alinea 6: Conclusie

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.