DNA data bank

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 1353 woorden
  • 1 februari 2004
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 7
22 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Maak jij weleens gebruik van de achteraf betalen-optie bij een webshop?

Voor veel jongeren is het de normaalste zaak van de wereld, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. Zo belandde Maura in de schulden: 'Wat begon met achteraf betalen eindigde met een schuld van zo’n 3.000 euro.'

Lees nu het interview
Betoog Nederlands DNA data bank Inleiding Stel je voor, je hebt een gelukkig gezinnetje. Een partner en twee kinderen, een zoon en een dochter. Je dochter gaat elk weekend uit in een stad verderop. Ze fiets normaal altijd met vrienden terug naar huis maar dit keer ging ze alleen. Haar vrienden gingen namelijk ergens anders nog heen en zij wou niet mee. Jij bent gewoon naar bed gegaan en denkt, ze is morgenochtend wel weer thuis. Maar als je de volgende ochtend wakker wordt blijkt dat je dochter niet thuis is. Een uur later staat de politie op de stoep. Ze hebben je dochter in een weiland gevonden. Ze is eerst verkracht en daarna vermoord. Op haar lichaam is DNA gevonden van de vermoedelijke dader. Het zou nu ontzettend veel werk besparen als je van iedere Nederlander het DNA profiel had. Dan kon je zo de dader opsporen. Maar helaas is dat nog niet het geval. Zoals jullie gemerkt hebben ga ik het houden over een DNA data bank. Ik ben hiervoor omdat ik vind dat daders veel sneller en makkelijker opgespoord moet kunnen worden. Middenstuk Wat houd zo’n databank in? Ons lichaam is opgebouwd uit cellen, we hebben er miljarden van. In elke cel zit DNA. In dit DNA zitten de erfelijke eigenschappen. In het menselijk DNA zijn deze eigenschappen verdeeld over 46 chromosomen. Hierin zitten genen waarin al de erfelijke informatie is opgeslagen. Van dit DNA kan je een profiel maken. Bij een profiel wordt het DNA heel goed bekeken. Er kunnen dan een aantal kenmerken worden vastgesteld die typisch bij dat DNA horen. Met al deze speciale kenmerken maken ze een profiel. Bij dit profiel wordt ook nog een vingerafdruk geplaatst. Je hebt zo een duidelijk profiel van een persoon. Bij een DNA data bank bedoel ik een groot archief waar van iedereen het zo’n DNA profiel wordt vastgelegd. De bedoeling is dan om zo het profiel van iemand in een computer te kunnen stoppen en eruit te kunnen halen wie het is.
Krantenbericht laten zien Afgelopen zaterdag stond in de telegraaf dit artikel: Combineren DNA en vingerafdruk slag voor misdaad. Het gaat over de onderzoeksresultaten die bekend zijn gemaakt. Er wordt sinds een aantal weken een bank gebruikt die vingerafdrukken en DNA combineert. Dit heeft al goede resultaten opgeleverd. Minister Donner van Justitie zegt erover: dit is een goede techniek om de veelplegers die ons land terroriseren aan te pakken. Bij deze techniek worden de vingerafdrukken en DNA profielen apart in computers opgeslagen. Als er bijvoorbeeld een haar wordt gevonden bij een inbraak kan hier een DNA profiel van worden opgemaakt. Daarna kan het DNA worden vergeleken. Als er dan een dader is gevonden is dit in principe genoeg om iemand te vervolgen. Minister Donner zegt ook nog: als deze techniek goed blijft gaan willen we hem op grote schaal gaan uitvoeren. Nou er zijn dus al plannen gemaakt om dit te gebruiken voor criminelen. Maar ik vind dat dit niet genoeg is. Ik vind dat we van iedereen een profiel moeten opslaan zodat van iedereen duidelijk is hoe dat profiel er uitziet. Aan publiek vragen Wat zouden jullie doen? Zouden jullie vrijwillig je DNA willen afstaan om een profiel te laten maken? Onderzoek laten zien Door het stembureau van Stem van Nederland een programma van SBS6 is een onderzoek gehouden. Ik heb de drie belangrijkste stellingen eruit gehaald. Dit zijn ze: Laten zien, erbij uitleggen wat het betekend. Hieruit blijkt dat de gemiddelde Nederlander zijn DNA wel wil afstaan. Maar waarom is er dan nog zoveel bezwaar tegen zo’n bank? Betrouwbaarheid Er zijn ook mensen die bang zijn dat de betrouwbaarheid van dit DNA klein is. Omdat mensen er nog zo weinig over weten. Maar we weten tegenwoordig wel genoeg om te weten dat er maar een iemand is met hetzelfde DNA. En er worden ook meerder kenmerken gebruikt voor het DNA profiel. Niet een deeltje. En er is bewezen dat er niemand rondloopt met hetzelfde DNA profiel.
Misbruik -Een van de belangrijkste redenen van bezwaar is misbruik van het DNA. Veel mensen denken dat er heel makkelijk misbruik van gemaakt kan worden. Door bijvoorbeeld een haar van iemand anders op een lijk te strooien. Als deze haar dan onderzocht wordt en een onschuldig iemand wordt gepakt, is dit ook niet eerlijk. Maar de kans dat dit gebeurt is heel klein want zoals peter R de vries altijd zegt: heb een alibi. Er wordt door een rechter ook gekeken naar een motief, getuigenis en een alibi. Dus de kans dat er iemand anders dan de dader wordt opgepakt is heel klein. -Een ander bezwaar is dat onderzoekers omgekocht zouden kunnen worden. Maar er is een dik wet en regelboek opgesteld waarin gegarandeerd wordt dat er geen omkopingen plaats morgen vinden. Een rechter hecht hier veel waarde aan. Er werken ook heel veel mensen mee aan zo’n onderzoek. Het is dan een kwestie van elkaar controleren. Publiek vragen Want wat zouden jullie doen als jullie een collega zouden betrappen op omkoperij? Verder over misbruik Het laatste criteria is dat onder andere verzekeringsmaatschappijen er misbruik van zouden kunnen maken. Dit omdat je uit DNA heel veel kan halen over een persoon. Onder andere of die erfelijke ziekten onder de leden heeft. Dit zou kunnen betekenen dat mensen geweigerd kunnen worden tot een verzekeringen. Maar bij deze databank moet benadrukt worden dat het alleen gebruikt mag worden voor criminaliteitsonderzoek. Als dit niet gebeurt komen er hele zware straffen op te staan. Er is dus geen kans dat deze databank misbruikt wordt.
Privacy Er zijn ook veel mensen die het een inbreuk op de privacy vinden. Je kan immers alles uit je DNA halen, en bij elke misdaad is in principe iedereen verdacht. Ik vind dit geen reden om je DNA niet af te staan. Stel je wordt zelf verkracht, en er wordt ook DNA op je gevonden. Zou je dan ook niet willen dat de dader heel snel gepakt wordt? Ik denk dat dit al een hele goede rede is om je DNA af te staan. Want je kan altijd zelf de dupe worden van een misdaad. En dan heb je ook natuurlijk nog de rede, wat heb je te verbergen? Waarschijnlijk niets, en je DNA wordt toch alleen maar gebruikt voor het onderzoek van misdaad. Je DNA profiel komt ook alleen maar te voorschijn als er een match is. Omdat er geen DNA profiel hetzelfde is heb je dus altijd maar 1 match. Preventie Het voordeel van deze DNA databank is ook dat het een stuk preventie is. De kans dat er op een plaats DNA van je achterblijft is heel groot. Iemand denk dan wel even na of ze een misdaad plegen. Buitenlanders Dan blijft er nog altijd de vraag over, wat doen we met de buitenlanders. Met mensen die net het land zijn binnengekomen en illegalen. Ik denk je bij elke vliegtuigcontrole en bij alle grenzen mensen moet zetten die op deze profielen controleren. Als iemand de grens overkomt en nog geen profiel heeft moet er een worden aangemaakt. Dat blijft gewoon altijd bestaan. Met illegalen zal het moeilijker gaan, maar dar kan je oplossen door iedereen die geen DNA profiel heeft het land uit te zetten. Want we hebben in Nederland immers ook nog steeds het probleem van de illegalen. Er moet dan alleen wel goed gekeken worden naar het verhaal van de mensen.
Lagere criminaliteit en sneller opgelost De belangrijkste reden om deze Databank er te laten komen vind ik nog wel de snellere oplossingen van criminaliteit. Met zo’n databank kan je heel snel een verdacht aanwijzen. Het is dan nog een kwestie van verhoren en berechten. Ook zal de criminaliteit minder worden want er wordt wel wat langer nagedacht of er een misdaad gepleegd zal worden. Slotstuk Ik ben dus voor het invoeren van een DNA data bank. Want er zijn nog veel te veel onopgeloste misdaden. Het zou makkelijk zijn om die heel snel te kunnen oplossen. En de criminaliteit wordt ook nog eens stukken minder. Slotzin Want met een data bank voor DNA, denkt elke misdadiger wel drie keer na!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.