Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Discriminatie

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 426 woorden
  • 17 januari 2004
  • 57 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
57 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
DISCRIMINATIE Discriminatie bestaat al heel erg lang; het maken van onderscheid waar mensen last van kunnen hebben. Discriminatie is één van de ergste dingen wat je kan overkomen: - omdat je er weinig aan kan veranderen. - omdat het nergens op slaat. Discriminatie komt voor in het dagelijkse leven in bijvoorbeeld cafés, winkels, op scholen, bij bedrijven enz. Het is vooral bedoeld tegen bepaalde groepen zoals; asielzoekers, homoseksuelen, vrouwen, zigeuners, mensen die psychisch niet goed zijn etc. Meestal is het een bepaald persoon die door een groepje word gediscrimineerd. Discriminatie betekent: mensen verschillend waarderen en behandelen om kenmerken die helemaal niet van belang zijn. Als BV. een zwarte sollicitant geen baan als vrachtwagenchauffeur krijgt omdat hij niet geschikt is, is dat geen discriminatie. Maar als de sollicitant die baan niet krijgt omdat de werkgever geen zwarte chauffeurs wil, wordt de sollicitant wel gediscrimineerd, omdat de huidskleur van de sollicitant is niet belangrijk voor dit werk. In Nederland worden veel meer zwarten dan blanken gediscrimineerd. Dit komt waarschijnlijk omdat er veel meer blanke mensen in Nederland zijn. Ze zijn met meer, voelen zich belangrijker en staan dus sterker in hun schoenen dan zwarte mensen. Op school kan er ook gediscrimineerd worden, maar dan meer in de vorm van pesten. Je kunt bijvoorbeeld gepest worden omdat je een bril hebt, of rood haar. Indirecte discriminatie: wanneer regels en methodes van een standpunt, die rechtvaardig lijken, tot achterstelling en daarmee tot discriminatie van groepen leiden. Directe discriminatie: het gedrag is bedoeld om onderscheid te maken. Bewust/onbewust: discrimineren zonder dat het echt bedoeld is. Ze beseffen vaak niet dat discriminatie door hun gedrag komt. Als je een mening geeft over iemand zonder dat je diegene eigenlijk kent noem je dat een vooroordeel. Waarom wordt er gediscrimineerd? Dat vragen veel mensen zich af. Sommige mensen discrimineren om hun eigen agressie kwijt raken. Misschien worden ze zelf ook wel gediscrimineerd, of gepest. Of ze voelen zich hoger dan de ander. Discriminatie is strafbaar, omdat het slachtoffer daar de rest van het leven last van kan hebben. Doordat er veel mensen worden gediscrimineerd krijgen ze problemen. Ze zoeken hulp en komen zo bij een psychiater terecht. Of ze willen de problemen zelf oplossen. Maar omdat dit niet lukt, plegen sommigen zelfmoord. Als je zelf discrimineert, kan je daar het beste mee op houden, omdat je andere mensen er veel pijn mee doet. Zelf zou je het ook niet leuk vinden. Als je zelf gediscrimineerd wordt, praat er dan over, omdat de mensen die het doen er ook niet zomaar mee stoppen.

REACTIES

K.

K.

vet cool ik heb hier heel veel aan gehad

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.