Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Digitaal onderwijs is de toekomst

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas mbo | 597 woorden
  • 11 juni 2019
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
39 keer beoordeeld

Steeds meer onderwijsinstellingen kiezen ervoor om digitaal les te geven en digitaal onderwijs aan te bieden aan scholieren. De ontwikkelingen op het gebied van ICT nemen steeds meer toe en steeds meer studenten verlangen ernaar om het lesmateriaal en de lesstoffen digitaal te benaderen. Het is daarom dan nog niet zo gek dat ‘digitaal onderwijs’ de toekomst is. In dit betoog wil ik graag aangeven waarom ik vind dat digitaal onderwijs de toekomst is.

Overal op de wereld kunt u digitaal lessen volgen. Het maakt niet uit waar u bent, aangezien alles verbonden is met het internet. Zelfs als u ziek op bed ligt, kunt u de lessen volgen. Hierdoor kunt u alsnog meedoen met de les en loopt u niet achter op de lesstof. Daarnaast kunt u zelf ervoor kiezen of u lessen wilt volgen van uw eigen docent of van een andere docent. De student moet het recht hebben om hiervan gebruik te kunnen maken. Door scholen op dezelfde lijn te zetten kunnen ze elkaar helpen en ondersteunen op hetzelfde vakgebied. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld dat twee scholen met elkaar hetzelfde vak aanbieden aan verschillende studenten, maar dan samenwerken om het vakgebied effectiever, efficiënter of leerzamer te maken, zodat de student beter wordt voorbereid op het bedrijfsleven.

Het digitaal onderwijs biedt ook de mogelijkheid voor de docenten om het werk van de studenten op een makkelijke manier te beoordelen of na te kijken. Dit zorgt ervoor dat het werk van de studenten sneller nagekeken kan worden en sneller feedback kan worden gegeven aan de studenten. Vroeger was het zo dat de docenten alles op papier moesten nakijken. Tot op heden is het nog steeds gebruikelijk dat docenten de opdrachten of examens op papier nakijken, maar dit kost allemaal veel te veel tijd. We moeten in dit tijdperk zoveel mogelijk digitaal werken en doen, zodat we zowel op kosten als op tijd kunnen besparen.

Voor de docenten biedt het digitaal onderwijs dus verschillende manieren van ondersteuning voor het werk die ze verrichten. Een aangepast lesmateriaal kan op het niveau van de leerling afgestemd worden en kunnen de leerlingen op hun eigen tempo verder werken. Toch heeft deze manier van werken een ander effect op de leerlingen, want het digitaal lesmateriaal kan geen persoonlijke ondersteuning van docenten bieden. Alhoewel dit met bijvoorbeeld Skype wel kan, kan het zijn dat het in realiteit beter overkomt aan studenten in plaats van achter de schermen. Door persoonlijke ondersteuning te bieden aan studenten stellen sommige onderzoekers vast dat de studenten waarschijnlijk de stof beter zullen onthouden, want dan zijn ze tijdens de les ook aantekeningen aan het maken met pen en papier.

Daarentegen zijn er wel, zoals eerder een voorbeeld is gegeven in de alinea, verschillende manieren om alsnog persoonlijke ondersteuning aan te bieden. Al is het persoonlijk contact niet tegenover elkaar in werkelijkheid, digitale vorm is evengoed een manier van persoonlijke ondersteuning en ook dan kun je bijvoorbeeld achter je computer aantekeningen maken met pen en papier, tijdens het contact en de stof alsnog goed onthouden.

De toekomst staat vast en die kun je niet tegenhouden. Wat we nu al zien is dat digitalisering steeds meer toeneemt en verschillende middelen of mogelijkheden ter beschikking worden gesteld aan de mensen. Het enige wat wij nu dan nog kunnen doen is digitalisering accepteren en meegaan met de tijd, want als we dat niet doen lopen we achter. Ook scholen richten zich steeds meer op digitalisering, omdat ook zij weten dat we er niet zonder mee kunnen, daarom vind ik dat ‘digitaal onderwijs’ de toekomst is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.