Dierproeven

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 6e klas vwo | 447 woorden
  • 7 april 2004
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
25 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Dierproeven

Men heeft het over dierproeven als gewervelde dieren worden gebruikt om een antwoord te vinden op een wetenschappelijke vraag of om bijvoorbeeld vaccins te produceren. De proeven worden op dieren toegepast, omdat we ze niet rechtstreeks op mensen willen uitvoeren. In 1997 werden in totaal 712.650 dierproeven voor verschillende doeleinden gedaan. De meest gebruikte dieren zijn ratten en muizen. Ook worden varkens, katten, vissen, paarden, apen, honden en konijnen gebruikt. Dierproeven hebben ons fundamentele kennis, kennis over ziekten en medische technieken, biologische producten en kennis over toxiciteit opgeleverd.

De laatste jaren komt er steeds meer kritiek op het uitvoeren van dierproeven en steeds meer beseft men dat we er alles aan moeten doen om het leed bij dieren zo gering en het aantal gebruikte dieren zo klein mogelijk te maken. Er wordt gezocht naar alternatieven. Men kan uit een dier een cel of een stukje weefsel halen. In een laboratorium worden de cellen hiervan dan los gemaakt, een zgn. cel- of weefselkweek. De cellen worden in leven gehouden door ze in een speciale vloeistof (kweekmedium) te houden. Met deze celkweken kunnen allerlei stoffen getest worden b.v. om te kijken of de stoffen celschade veroorzaken
In plaats van volgroeide dieren kan men soms ook hele jonge, nog niet volgroeide dieren in een vroeg stadium van ontwikkeling (embryo’s) gebruiken. Het voordeel van embryo’s is dat ze nog geen pijn voelen omdat hun zenuwen daar nog niet genoeg voor ontwikkeld zijn. De embryo’s van kippen, ratten en kikkers worden al bij verschillende proeven gebruikt. Soms is het ook mogelijk om in plaats van dieren mensen te gebruiken voor proeven. Er zijn mensen die vrijwillig proeven voor cosmetische producten ondergaan.
De conclusie luidt, dat er genoeg manieren zijn om dierproeven te verminderen. Dit moet alleen nog toegepast worden. Wat ik nog kwijt wil, is dat mensen erg schijnheilig doen wat betreft dierproeven. Een konijntje dat doodgedruppeld wordt, is dan wel zielig, maar denk ook eens aan de honderden kilo’s varken, koe en weet ik veel wat nog meer, die je op je bord hebt liggen en die je zonder moeite naar binnen werkt. Iedereen is natuurlijk tegen al het dierenleed, maar zelf eet iedereen gewoon lekker zijn biefstukje. Maar dierproeven, nee, dát is zielig, kom we zetten onze handtekening, dan hebben we het gevoel dat we iets goeds doen. Dát vind ik nou écht heel erg. Besef nou eens hoe schijnheilig je bent! En denk eens na voordat je zegt: dierproeven, nee, dat is hartstikke zielig. Wedden dat je meer dan genoeg spullen in huis hebt waar dieren voor geleden hebben? Ik weet het wel zeker. Mensen, jullie zijn allemaal zo schijnheilig als de pest.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.