Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Dierentuinen moeten sluiten

Beoordeling 6.8
Foto van Indy
  • Betoog door Indy
  • 5e klas vwo | 589 woorden
  • 2 juni 2022
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Dierentuinen moeten sluiten

Vroeger waren we ons er misschien niet van bewust, maar tegenwoordig kunnen we steeds beter inzien hoe erg het dierenleed is wat in dierentuinen plaatsvindt. Daarom vind ik dat alle dierentuinen in Nederland hun deuren moeten sluiten. Een aantal landen zijn ons al voor geweest, zoals Costa Rica, waar de regering er in 2013 al voor koos om alle dierentuinen te sluiten. En ook in Buenos Aires, in Argentinië zijn sinds 2015 geen dierentuinen meer te vinden. Dit allemaal omdat het volgens de overheden niet meer van deze tijd is, en daar ben ik het mee eens.  

Ten eerste is het dierenleed in dierentuinen enorm. Dieren kunnen in een dierentuin hun natuurlijke gedrag niet uitvoeren zoals ze dat kunnen in het wild. In de nederlandse wet staat dat dieren in gevangenschap hun natuurlijke behoeftes en gewoontes moeten kunnen uitvoeren. Hier wordt in Nederlandse dierentuinen nergens aan voldaan aangezien leefruimtes van de dieren vaak veel te klein zijn. Dieren hun natuurlijke gedrag en instincten als jagen, vluchten en schuilen worden bijna nooit geprikkeld en daardoor raken ze volledig vervreemd van hun natuurlijke gedrag. Ook kunnen ze in een hok bij lange na niet de afstanden afleggen die ze normaalgesproken in het wild wel afleggen, waardoor veel dieren in de dierentuin overgewicht hebben of bijvoorbeeld gewrichtsproblemen hebben. Dieren worden vaak depressief van het gebrek aan beweegruimte en prikkels, en ze krijgen daarbij dus ook fysieke problemen. Dit zorgt voor erg veel dierenleed. 

Mijn tweede argument is het feit dat dierentuinen voornamelijk gericht zijn op commercialiteit en winst maken. Ze claimen gericht te zijn op educatie van kinderen en veel aandacht te besteden aan het welzijn van dieren, maar in de realiteit wordt het meeste geld gebruikt voor het aankleden van de parken, de speeltuinen en de restaurants, en dat allemaal om zo veel mogelijk winst te maken. Het welzijn van de dieren staat vaak laag op het lijstje van belangen. Dit zorgt voor verwaarlozing van de dieren en dus voor veel dierenleed.

Een tegenargument wat vaak gebruikt wordt voor dierentuinen is dat ze helpen bedreigde diersoorten te redden. Het heeft alleen geen zin om een dier te redden wat nergens meer op aarde kan leven door bijvoorbeeld het smelten van poolkappen of gekapte bossen, als dat dier toch nooit meer terug kan naar zijn natuurlijke habitat. En het zou dan nog steeds niet nodig zijn om ijsberen en leeuwen naar nederland te halen, ver buiten hun natuurlijke habitat. Een betere oplossing op het probleem van bedreigde diersoorten zou zijn om het geld wat nu in dierentuinen gestopt wordt, te steken in het beschermen van de leefgebieden van bedreigde dieren en het tegen gaan van de jacht. Dit zou kunnen door bijvoorbeeld beschermde en bewaakte natuurreservaten te maken, waardoor dieren wel beschermd zouden leven, maar nog steeds de vrijheid en prikkels zouden hebben die ze nodig hebben.

In conclusie, dierentuinen moeten hun deuren sluiten aangezien er enorm veel dierenleed plaatsvindt. Ze kunnen hun natuurlijke gedrag niet uitvoeren en hebben maar een fractie van de beweegruimte die ze normaal gesproken hebben. Ook zijn de meeste dierentuinen gericht op commercialiteit en niet op het welzijn van de dieren. Geld wordt gestoken in de ervaring van bezoekers en niet de leefomstandigheden van dieren. Er wordt vaak gezegd dat dierentuinen bedreigde dieren helpen, alleen dit zou op een veel betere en bovendien makkelijkere manier kunnen, namelijk door de aanleg van beschermde natuurreservaten in de natuurlijke leefomgeving van deze bedreigde dieren. Schijn bedriegt, want ook al lijken ze leuk, dierentuinen doen veel meer kwaad dan goed.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.