Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Dierenleed

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas havo | 412 woorden
  • 15 mei 2002
  • 119 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
119 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie
>B?Dieren leed
Een spin z’n poten uittrekken, een dier gebruiken om producten op uit te testen of ‘gewoon’ een varken op je bord!! Is dit nou echt nodig?? Ben je stoer als je een hooiwagen ziet lopen en zijn pootjes eruit trek? Nee toch? Waarom zou je het dan doen. Je neemt z’n leven weg, lang zal hij niet leven zonder zijn pootjes. Je vermoord iets dat jou (waarschijnlijk) niks heeft misdaan. Zinloos geweld? Zeker. Aha, er zit een vlieg op je tafel. Doodslaan? Zou natuurlijk wel heel stoer staan tegenover je vrienden. Niet dus!! Ik vind het niet goed om een onschuldig beestjes te vermoorden. Hoe zou jij het vinden als je benen eruit getrokken zouden worden omdat het lollig is, opgegeten worden omdat je wel lekker smaakt of om onder gesmeerd te worden met lipstick? Waarschijnlijk niet leuk! Hoe moeten die beestjes zich dan voelen? Dan zijn er nog mensen die het nodig vinden om bijvoorbeeld een oor op een muis te plaatsen of de nieuwste lippenstift op diertjes te testen. Het kan de dood van de beestjes worden en dat alleen om er beter uit te zien. Natuurlijk worden er ook andere dingen op dier getest zoals pillen. De diertjes gaan er meestal aan dood en het kan bovendien een ander effect hebben op dieren dan op mensen. Waarom worden producten niet op mensen getest? Zijn mensen belangrijker? Iedereen moet toch gelijk behandeld worden! Dieren dan ook! Waarom zou je vis of vlees eten als visvervangend of vleesvervangend voedsel niet minder gezond is? Het is misschien minder lekker maar je eet tenminste geen dieren. Dieren worden vetgemest, moeten zichzelf voortplanten en dan mogen ze naar de slacht! Dat is toch enorm bruut. Is het eten van vlees sowieso nog wel zo gezond, dieren worden steeds vaker besmet met ernstige ziekte. Wat een geweldige jas in de etalage. Heeft vast veel zeehonden leventjes gekost. Ze worden gewoonweg doodknuppelt. Maar ja, wat boeit het de drager van de jas nou! Als hun er maar goed uitzien in hun dierenhuidje. Nou heb ik het nog maar over de zeehondjes, niet over de vele andere diersoorten die worden mishandel, is het niet erg egoïstisch van de mensen? Zichzelf belangrijker vinden dan de dieren, wat daarmee gebeurt interesseert hen niet! Moet dit niet allemaal verboden worden? Naar mijn mening wel. Dieren en mensen hebben allebei een ziel. Als mensen vermoord worden is het vreselijk maar aan dieren denken ze nooit.

REACTIES

N.

N.

Hej..
Goeie mening heb jij!! Echt ik ben het helemaal met je eens!!! Ik heb je betoog ook gebrijkt voor een spreekbeurt die ik moest geven bij Nederlands.
Duzz bedankt!! groetjes Nanda..

20 jaar geleden

L.

L.

heeyy ik vind dat je helemaal gelijk hebt van wat er in jou werkstuk staat. ik ben het helemaal met je eens.

groetjes lauke

19 jaar geleden

D.

D.

Jouw mening is echt perfect!! zo denk ik er namelijk nou ook over...

Greetz D

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.