De pensioengerechtigde leeftijd moet terug naar 65
Wanneer de inkomsten wegvallen wegens bijvoorbeeld ouderdom, krijg je pensioen. De leeftijd van AOW is de laatste tijd van 65 naar 67 jaar en drie maanden gestegen vanaf 2022. Dat is een majeur verschil. Dit is gebaseerd op een hogere levensverwachting. De levensverwachting stijgt wel, maar hoe gezond blijven de mensen eigenlijk? In theorie kan je de leeftijd wel optrekken, maar of de praktijk dit toelaat is iets anders. Daarom is mijn standpunt dat de pensioengerechtigde leeftijd terug moet naar 65.
In theorie kan je de AOW-leeftijd wel optrekken naar 67, maar in welke staat verkeren de mensen dan? Ik vind dat de leeftijd terug moet naar 65. Dit omdat mensen ook het risico lopen om hun baan te verliezen. Wanneer je op je 50ste werkeloos wordt, is het een stuk ingewikkelder om nog aan een baan te komen voor tot je 67ste. Deze mensen komen in aanmerking voor een uitkering en dat kost juist alleen maar meer geld.
Daarnaast zijn er mensen die vanaf bijvoorbeeld hun 50ste jaar niet meer aan het arbeidsproces kunnen deelnemen. Deze groep beoefend vaak fysiek zware beroepen zoals verpleger, metselaar, timmerman of bakker. Hierdoor worden ze arbeidsongeschikt voor het geen waar zij voor zijn opgeleid. Dit betekent dat deze groep mensen moeten gaan omscholen om vervolgens op deze leeftijd nog een nieuwe baan te krijgen. Velen lukt dit niet en komen wederom net als de werkelozen in een uitkeringsinstantie terecht.
Mensen worden ouder en kunnen daarom langer in het arbeidsproces kunnen meedoen. Er wordt gepamperd, dus mensen blijven fysiek ook langer fit. Dit vind ik rimram. De mensen worden wel ouder tegenwoordig, maar gezond oud is een ander verhaal. Daarnaast kunnen velen het werktempo niet meer bijbenen op latere leeftijd. Als de leeftijd naar 67 opgetrokken wordt, betekent het voor deze mensen dat ze hoe dan ook mee moeten blijven doen in het arbeidsproces. Het andere gevolg is dat ze arbeidsongeschikt worden en alsnog een uitkering tegemoet gaan.
Je kan concluderen dat een groot aantal mensen, na het bereiken van een bepaalde leeftijd, in een uitkeringsinstantie terecht komt. Veel jongeren zullen aangenomen worden om deze mensen op te volgen, waardoor het moeilijk is om op latere leeftijd nog aan een baan te komen. Zelfs al ben je nog fysiek in goede staat. Ik denk dat we de pensioenleeftijd beter kunnen koppelen aan de gezonde levensverwachting, dan aan de ‘gewone’ levensverwachting. Ouderen houden het werktempo niet meer bij en kunnen wellicht het werkt niet meer goed aan. Daarom vind ik 65 een betere AOW-leeftijd dan 67.
REACTIES
1 seconde geleden