Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De missie naar Uruzgan moet niet verlengd worden

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 1023 woorden
  • 9 februari 2009
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
8 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Stelling: De missie naar Uruzgan moet niet worden verlengd.

Bij een aanslag met een bermbom in Uruzgan is recentelijk een 30-jarige Nederlandse sergeant gedood. Het is de tiende Nederlandse militair die in Afghanistan is overleden. Sinds het begin van de Nederlandse missie op 1 augustus 2006 is er nog weinig verbetering in de situatie in Uruzgan gekomen. Dat de tiende Nederlandse militair omgekomen is vind ik de druppel. Ik vind dat de missie in Uruzgan niet verlengd moet worden.

Sinds 1 augustus 2006 verblijven 1400 Nederlandse soldaten in de provincie Uruzgan in Afghanistan. De voornaamste taken van de Nederlandse militairen zijn het garanderen van de veiligheid in Uruzgan en het leveren van een bijdrage aan de wederopbouw van de provincie. Maar als sinds het begin is de missie zeer omstreden, omdat de oorlog in Afghanistan nog niet afgelopen is en de kansen op wederopbouw daardoor zeer klein zijn geworden. De Tweede Kamer stelde begin 2006 verschillende voorwaarden aan de Nederlandse missie in Uruzgan:

• de missie duurt niet langer dan twee jaar;
• er is een strikte scheiding tussen deze ISAFmissie van de NAVO en de Amerikaanse operatie Enduring Freedom;
• gevangenen worden volgens het humanitaire recht behandeld en worden niet mishandeld of opgesloten in geheime gevangenissen;
• de missie moet zich wijden aan wederopbouw.
Deze voorwaarden worden niet gehaald of staan onder druk. Integendeel we zijn al 2 jaar verder en we doen daar bijna niets. De Duitsers hadden de klus al geklaard en nog stuurt Nederland soldaten daarheen. Uit een enquete blijkt dat de steun voor de missie nogal laag is en steeds aan het dalen is, in juli was de steun nog 50% en in september is dat gedaald tot 35%. Driekwart van de mensen vindt dat het kabinet bij dit besluit rekening moet houden met de mening van de Nederlandse bevolking.

Ten tweede kent Afghanistan al jaren oorlog. In de negentiende eeuw probeerden Britten Afghanistan te veroveren,in de jaren tachtig van de vorige eeuw waren het de Russen die verslagen werden. De Taliban volgde al snel en nu vechten ook de Amerikanen en ook dus de Nederlanders in Afghanistan. Maar het is buitenlandse troepen nog nooit gelukt om de Afghanen via militaire dwang iets op te leggen en zoals de situatie nu is zal de Nederlandse missie ook weinig succes boeken in Afghanistan. Bovendien het land zelf is al super gevaarlijk. Er is een falende overheid, er zijn criminelen, wij zitten in de overgang van twee militaire operaties en de Taliban proberen een factor van betekenis te krijgen in hun land.

Het Nederlands leger moet ook in gevaarlijke delen van de wereld opereren. Nou, degene die dat hebben gezegd zijn waarschijnlijk nog nooit in Afghanistan geweest, want er wordt gezegd dat Afghanistan zelfs gevaarlijker is dan Irak en daarmee is het 1 van de gevaarlijkste plekken op aarde en ik weet zeker dat als Nederland daar blijft, er nog vele Nederlandse doden zullen vallen. In mijn ogen kunnen ze het werk beter overlaten aan een ander land, bijvoorbeeld Pakistaan of de Afghanen zelf, ze kunnen bijv. economisch worden geholpen of militair geadviseerd, want zij kennen het land beter en kunnen beter omgaan met de bevolking en zullen dan ook hoogstwaarschijnlijk sneller resultaten boeken dan Nederland.

Verder vind ik dat Nederland niet bijdraagt tot een internationale rechtsorde. Nederland onderscheidt zich te weinig van het Amerikaanse optreden in Afghanistan. Er zijn bijvoorbeeld kampen waar al jarenlang gevangenen vastzitten zonder vorm van een proces. Ook vinden er martelingen plaats in de Amerikaanse gevangenissen. En ik vind dat wanneer wij samenwerken met Amerika dus ook indirect die praktijken steunen. Nederland is het immers verplicht, omdat het een NAVO land is.
Ondertussen zijn de eerste resultaten bereikt, met name vrije verkiezingen. Wederopbouw is in deel van Afghanistan al op gang gekomen. Maar wat heb je aan vrije verkiezingen als de macht van de president niet verder rijkt dan de hoofdstad, president Karzai wordt dan ook niet voor niets de burgemeester van Kabul genoemd. Er is pas sprake van wederopbouw als er dingen worden verbeterd voor alle burgers in heel Afghanistan. Dat is op dit moment nog lang niet het geval, want de veiligheid is niet eens gewaarborgd.


Ten slotte kost de missie ontzettend veel geld. Maar gebleken is dat het grootste deel van het geld uitbesteedt wordt aan oorlogsmiddelen als wapens en dergelijke en dus niet aan de wederopbouw van de provincie. Bovendien slijt het materiaal erg snel door de temperaturen en omstandigheden in Afghanistan terwijl er geen geld is voor snelle vervanging. Daarbij is er een tekort aan hoogopgeleid onderhoudspersoneel. Medisch personeel bijvoorbeeld. In Kamp Holland is een ziekenhuis waar artsen werken die reservisten zijn in civielie ziekenhuizen werken. En dan zijn er ook nog de genisten, die de Nederlandse basissen hebben opgebouwd, werken mee met opbouwprogramma’s en worden ook gebruikt voor het opsporen van bernbommen, die de Taliban steeds vaker gebruiken. Ook aan hoger technisch personeel, zoals de monteurs van de Apache helikopters, is gebrek. Deze mensen zijn niet oneindig en zijn essentieel om de missie langer uit te kunnen voeren.

Verder zijn de militaire vakbonden AFMP en Acom tegen verlenging van de missie in Uruzgan. Ze vinden dat het Nederlandse leger daar de mensen en de middelen niet voor heeft. Geschiedenis heeft uitgewezen dat het onmogelijk is met militair ingrijpen het land vrede en stabiliteit te brengen, ten eerste is de infrastructuur zeer slecht, Afghanistan is 1 van de armste landen ter wereld, ten tweede heb je te maken met de Taliban, waar het Westen al 6 jaar lang tegen vecht. Volgens 2 Russische oud-generaals die in de jaren '80 in Afghanistan hebben gevochten is de Nederlandse missie een onmogelijke taak. Volgens hen zal er in Afghanistan ook geen vrede heersen, totdat alle buitenlandse troepen weg zijn en ze vinden ook dat Nederland meteen moet vertrekken uit Uruzgan, omdat dat geld en mensenlevens spaart.

Concluderend is dus dat de missie steeds meer een vechtmissie begint te worden terwijl hij oorspronkelijk bedoelt was al wederopbouwmissie. Bovendien is de missie al veel meer geld gaan kosten dan verwacht en gaat het grootste gedeelte van het geld naar het vechten van een oorlog en niet naar de wederopbouw van de provincie en ik vind dit de slachtoffers niet waard.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.