Inleiding:
Mijn meningsvormingverslag gaat over de legbatterij. Ik probeer met dit verslag de vraag ‘Is het ethisch wel verantwoord om kippen in een legbatterij te stoppen’ voor mijzelf te beantwoorden. Natuurlijk heeft iedereen hier zijn eigen mening over. Iemand die veel eieren wil verkopen is natuurlijk voor een grote productie van eieren, maar een dierenvriend wil graag dat er aan scharreleieren gedaan wordt in plaats van legbatterijeieren. Ik zet in dit verslag de voordelen en nadelen even op een rijtje en dan zal ik proberen mijn eigen mening hierover te geven.
De voordelen van de legbatterij:
Er worden meer eieren geproduceerd, zodat er meer geld verdiend kan worden.
Er zitten meer kippen op een bepaald gebied dan bij het scharrelen.
Het kost minder werk om al de kippen te voeren met de hand. Bij de legbatterij gaat dit met de lopende band, net als de mestafvoer.
Je hoeft niet meer te zoeken naar de eieren. Ze liggen voor het oprapen nadat ze op de lopende band zijn geweest.
In de legbatterij worden de kippen minder gauw ziek, doordat ze binnen verblijven.
Er worden stukjes van de kip afgehaald zoals de vleugels en de snavel. Zo zitten de vleugels niet in de weg en kunnen ze niemand pikken (voordeel volgens pluimveehouders).
De nadelen van de legbatterij:
De kip raakt uit zijn ritme doordat de pluimveehouder met zo’n legbatterij de lampen ‘s avonds aan doen, zodat de kippen meer eieren leggen, maar minder slaap krijgen.
Mensen die vlakbij een legbatterij wonen hebben overlast van de mest. Deze stinkt heel erg.
In de meststoffen zitten schadelijke stoffen voor de natuur die de grond en het water bederven.
De kippen hebben te weinig ruimte en mogen niet te veel bewegen, want daar krijgen ze honger van,
Legbatterijkippen worden niet zo oud als scharrelkippen. Als ze niet genoeg eieren in de batterij leggen worden ze meestal geslacht.
Er worden stukjes van de kip afgehaald zoals de vleugels en de snavel. Zo zitten de vleugels niet in de weg en kunnen ze niemand pikken (nadeel volgens kippenliefhebbers).
Het is wel zo dat de legbatterijkippen minder snel ziek worden, maar als er eenmaal eentje ziek wordt verspreidt het zich ook gemakkelijker.
Het natuurlijke gedrag van de kip wordt onderdrukt. Daar kan deze gestresst van worden (stresskip!?).
Mijn eigen mening:
Ik ben het wel eens met beide partijen, maar ik ben het toch meer eens met de tegenpartij. Dus tegen de legbatterij. Ieder dier heeft recht op een genoeg ruimte en een normaal bestaan. Ik vind ook dat de kip meer ruimte nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Goed, ik ben het er mee eens dat je mensen niet altijd met dieren mag/ kunt vergelijken, maar je stopt vrouwen toch ook niet in een te klein hokje om alleen maar te koken ofzo? Misschien een heel raar voorbeeld, maar zo zit het wel een beetje.
Het is ook wel zo dat die pluimveehouders met legbatterijen geld moeten kunnen verdienen, maar dat kan toch ook wel wat diervriendelijker?
Daarvoor had ik wel een oplossing gevonden, maar ik denk niet dat die makkelijk in praktijk te brengen is. Vroeger had je toch ook geen legbatterijen en toen ging het ook prima. En er zijn nog steeds mensen die op het platte land wonen of mensen die gewoon veel ruimte rond het huis hebben. Deze mensen zouden allemaal een aantal kippen kunnen houden (scharrel!) en de eieren verkopen aan de buurtmensen. Niet alle mensen zullen daar positief over denken, maar we houden zelf ook kippen thuis en ik vind zelf dat ze helemaal niet zoveel tijd en moeite in beslag nemen. Ze zijn soms nog aanhankelijk ook, dus het is wel aan te raden bij de mensen. Misschien niet de ideale oplossing, maar het is een oplossing!
Bronnen:
Bibliotheek: 'Een legbatterij' van Informatie Junior.
Internet:
www.library.advanced.org/21967/1aa.htm
http://www.library.advanced.org/21967/1ac.htm
http://www.xs4all.nl/~anneb/kip.htm
REACTIES
1 seconde geleden
E.
E.
je hebt een mooi betoog geschreven, maar je moet toch wat beter naar de voordelen kijken. Ik ben het namelijk niet helemaal met je eens. Ik ben van mening dat de legbatterij moet blijven!
groetjes
22 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
wat een saai werkstuk
20 jaar geleden
Antwoorden