De doodstraf

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 1221 woorden
  • 5 juli 2004
  • 115 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
115 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
De doodstraf:
Inleiding:

Het is 1780 Frankrijk. Mensen verzamelen zich op het plein rond de guillotine. Wie zal er deze keer veroordeeld worden? Het hakmes, valt de ogen knipperen nog na, de beul tilt het hoofd op. Waanzin??

Min spreekbeurt gaat dus over de doodstraf. De doodstraf is in juridische termen, een gerechtelijke executie.
Er is sprake van een doodstraf wanneer iemand van het leven wordt beroofd op de grond van een vonnis dat is uitgesproken door een bevoegde rechter.
Als eerst ga ik 7 manieren aan jullie vertellen waarop de doodstraf plaatsvindt.
Daarna informatie over een paar landen en de doodstraf.
En tot slot mijn 10 argumenten voor mijn stelling en tegenargumenten en de conclusie.
Mijn stelling luidt: Ik ben tegen de doodstraf en ik vind dat deze over de hele wereld moet worden afgeschaft. Het is dus daadwerkelijk waanzin.
Manieren:

Er zijn tegenwoordig 7 officiële manieren waarop mensen worden vermoord, dit is wel met toestemming:

1- Ophanging.
Dit wordt vaak gedaan door middel van een valluik. Mensen hebben een strop om hun nek, het luik valt weg. En daarbij is het de bedoeling dat de nek breekt. Vroeger werd dit gezien als een beschaafde manier.
2- Fusillering.
Dit is doodschieten d.m.v van een kogel door het hoofd, snel en effectief.
3- Steniging.
De veroordeelde wordt tot zijn middel in het zand begraven. De rechter die het vonnis heeft uitgesproken gooit de eerste 2 stenen daarna maken de omstanders het verder af totdat hij helemaal onder de stenen ligt. Soms komt het voor dat de persoon nog niet dood is, dan wordt hij alsnog doodgemaakt. Deze manier is langdurig en zeer pijnlijk.
4- Onthoofding.
Zoals in mijn inleiding dus bijvoorbeeld door de guillotine. Dit is al wel een verouderde methode. Tegenwoordig wordt dit nog alleen maar toegepast in Islamitische landen d.m.v van een bijl/zwaard.
5- Elektrocutie
Hierbij wordt de veroordeelde op de elektrische stoel vastgebonden, waarna er elektronen worden bevestigd op o.a hoofd en benen. Dan wordt de schakelaar overgehaald en krijgt de persoon een overdosis stroom. Deze manier is ook zeer langdurig en pijnlijk. ?> vrage green mile!!!
6- Vergassing
De persoon wordt opgesloten in een kamertje waarna er gas naar binnen wordt vervoerd waarna de persoon stikt. Eerst raak je bedwelmd maar daarna komt er een lang verstikkend proces -> concentratie kampen.
7- Dodelijke injectie
Deze methode wordt sinds 1982 toegepast en is het meest menselijke manier om mensen dood te maken. Eerst krijg je een zwaarverdovend middel binnen en dan pas de dodelijke chemicaliën.
Landen:

In Australië, Europa en Oceanië wordt de doodstraf niet meer toegepast m.u.v. Wit Rusland, Armenië en Kazachstan. In sommige landen is het wettelijk nog wel toegestaan maar wordt het niet meer toegepast.

Landen waar het wel wordt toegepast zijn Afrika en Azië, dit wel op 5 landen na, en in Amerika wordt nog in vele staten de doodstraf toegepast.
Hoe zit dat met Nederland?
In Nederland heeft men wel de doodstraf gekend maar deze is sinds 1870 afgeschaft. Dit wel alleen ten tijde van vrede.
Tegenwoordig kan de doodstraf alleen nog maar worden toegepast in heel uitzonderlijke gevallen: Alleen in tijden van oorlog, dit is gebaseerd op het militair strafrecht.
Na de ondertekening van de Universele Rechten van de mens, is de doodstraf vrijwel overal afgeschaft. De laatste jaren wordt de doodstraf echter weer ingevoerd door een aantal landen. Dit heeft te maken met de criminele activiteit onder de bevolking.
Argumenten:

Voor stelling

1. Grenzen zijn moeilijk te bepalen:
Je speelt per slot van rekening wel met mensenlevens en waar leg je de grens. In sommige landen wordt je al om een fietsendiefstal vermoord, deze grens is dus lastig om te trekken.
2. De doodstraf wordt beïnvloedt door discriminatie:
Uit onderzoek is gebleken dat zwakkere groepering veel eerder als vonnis de doodstraf krijgen dan sterkere groeperingen. In de VS wordt de doodstraf ook veel eerder geëist tegen een zwart iemand.
3. Financieel:
Mensen zeggen dat de doodstraf veel minder kost dan levenslang in de gevangenis. Dit is echter niet waar. Er gaat een heel lang proces aan vooraf voordat iemand de doodstraf krijgt. In Florida kostte een ter dood veroordeelde $3,2 miljoen!!
4. De doodstraf is onomkeerbaar
Er is een grote kans dat een onschuldige geëxecuteerd wordt. En pas na deze gebeurtenis komt men erachter dat ze onschuldig waren….
5. Iedereen heeft het recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon:
Dit staat in de Universele Verklaring van Rechten van de Mens. Hoe erg de misdaad ook is mensen mag je niet van het leven beroven. En dat doe je dus precies als je iemand de doodstraf geeft.
Tegen stelling:
6. Misdadigers kunnen terugvallen in hun eigen patroon:
Ik denk dat misdadigers als ze uit de gevangenis komen niet zo snel terugvallen in hun eigen patroon. Als men hun opvangt met professionele hulp, en goede begeleiding en verzorging dat je ze dan goed in toom kunt houden. En mocht het dan toch voorkomen dat hij terug valt dan moet hij maar levenslang in de gevangenis gestopt worden.
7. “De doodstraf is de enige manier om echte criminelen uit te schakelen”
Dit is echter in strijd met een belangrijk rechtsbeginsel: Straffen kunne alleen betrekkingen hebben op misdrijven die zijn gepleegd, niet op misdrijven die nog gepleegd moeten worden.
8. Oog om oog tand om tand.
Mensen vinden dat als de een iemand vermoord dat de andere dan ook vermoord moet worden. Maar is dit een straf? Zo komen ze er eigenlijk wel heel makkelijk vanaf. En wat heeft het voor zin? Je verlaagt je alleen maar tot het niveau van de crimineel.
9. De doodstraf wekt afschrik op:
Mensen denken dat als criminelen te horen krijgen dat ze op de doodstraf kunnen wachten als ze die misdaad begaan dat ze dat dan niet doen. Uit onderzoek is gebleken dat deze twee gegevens niet samenhangen.
10. De overheid speelt een belangrijke rol
In de wet staat dat burgers elkaar niet mogen vermoorden. Een regering denkt het recht te hebben om iemand te vermoorden. Wat heb je nou aan een regering die zijn eigen regels aan zijn laars lapt??!!!
Conclusie:

Wat heeft het nou voor zin om elkaar uit te moorden? Kijk naar Irak, iedereen moord elkaar uit, en wat heeft het nou voor zin om dat te doen. Ow, leuk lekker mensen uitmoorden, ik snap dat echt niet.
Misschien beetje raar voorbeeld maar in de bijbel zeiden ze ook uw moet uw naaste lief hebben. Nou het is te zien in Israël, en dan uit naam van God…ja logisch…
De doodstraf is eigenlijk hetzelfde, je vermoord iemand. Dan kun je wel zeggen: ja het is terecht, diegene heeft ook iemand vermoord, maar dan verlaag je je tot zijn niveau, en ben je dus geen haar beter!!

Inleiding:

- Wat is doodstraf?
- Inhoud spreekbeurt

7 manieren:
1- Ophanging
2- Fusillering
3- Steniging
4- Onthoofding
5- Elektrocutie
6- Vergassing
7- Dodelijke injectie
Landen
Landen niet: Australië, Oceanië en Europa.
Landen wel: Delen Europa, Afrika, Azië en Amerika.
Nederland?
10 argumenten voor en tegen -> andere sheet.
Conclusie

Sheet citaat
Argumenten:

Voor:

1. DE GRENZEN ZIJN MOEILIJK TE BEPALEN

2. DE DOODSTRAF WORDT BEÏNVLOEDT DOOR DISCRIMINATIE

3. FINANCIEEL

4. DE DOODSTRAF IS ONOMKEERBAAR

5. IEDEREEN HEEFT HET RECHT OP LEVEN, VRIJHEID EN ONSCHENDBAARHEID VAN ZIJN PERSOON

Tegen:

6. TERUGVAL IN PATROON

7. ENIGE MANIER DEFINITIEF ONSCHADELIJK MAKEN

8. OOG OM OOG, TAND OM TAND

9. DOODSTRAF IS AFSCHRIKWEKKEND

10. DE OVERHEID

REACTIES

J.

J.

dit wordt betoog genoemd maar dit is absoluut geen betoog

17 jaar geleden

R.

R.

onder "Manieren", punt 5 spreekt men van "elektronen", dit moet zijn "elektroden"...

MVG,
Rik Cornelissen

14 jaar geleden

B.

B.

Sorry dat ik het moet zeggen, maar de onderstaande tekst staat ver weg van een betoog. Er zijn veel emotionele argumenten gebruikt en bronnen worden niet gegeven. Dingen als: "Ja wat heb je daar nou aan" horen niet thuis in een betoog. Ook moet je jezelf niet tegenspreken.

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.