De bedreiging van het koraal

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 896 woorden
  • 27 februari 2005
  • 66 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
66 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

De wereld is - zoals veel mensen al weten - langzaam aan het opwarmen. Dat heeft wereldwijd gevolgen voor de hele natuur. Zo heeft het ook gevolgen voor het koraal. Koraal word ernstig bedreigd, want bijna 30 % van alle koraalriffen op de wereld word nu al, als verloren beschouwd, en als het zo doorgaat, komt daar binnen de komende 10 jaar, weer 30 % bovenop, wat het totaal op 60 % brengt ! Ik vind dat het nog te weinig aandacht krijgt. Daarom houd ik hier mijn betoog over. Ik ben geïnteresseerd in koraal, omdat ik zelf een aquarium heb, en ik vind dat het super mooi is onder water. En als ik later groot ben, wil ik graag zelf ook nog duiken.
Koraal riffen staan bekend als een soort onderwatertuinen, maar toch bestaat het rif niet uit planten, Een rif is een systeem dat is opgebouwd uit vele kleine koraaldiertjes. Het zijn dus geen planten, wat veel mensen denken, maar Dieren ! Koralen vormen altijd kolonies, en doordat de koralen zo dicht bij elkaar leven, bieden ze bescherming voor veel andere zeebewoners, zoals kleine visjes en bodembewonertjes. Ook dit is een reden, waarom het van belang is, dat het koraal blijft bestaan. Want zonder koraal, zouden er veel andere diertjes, niet kunnen overleven in de oceanen. Wat natuurlijk weer andere vissen in bedreiging brengt.
Zoals ik al zei, worden de Riffen overal ter wereld ernstig bedreigd. De belangrijkste bedreigingen voor het koraal zijn Klimaatverandering, verkeerde vistechnieken, overbevissing en vervuiling.
Het koraal is heel erg gevoelig, en voelt zich lekker in de temperatuur waaraan hij gewend is. Als er een temperatuurverschil komt, komen de diertjes 'onder stress' te staan. De temperatuursgevoeligheid is heel erg groot van het koraal, zo kan - maar 1 graadje verschil - Al eentje teveel zijn. De koralen worden helemaal bleek, en kunnen op den duur zelfs doodgaan. Bij Klimaatsverandering staan wij als mens eigenlijk machteloos, er is geen wet die de natuur even verbied om op te warmen. dus is dit een probleem die niet zomaar te stoppen is.
Bij vervuiling, verkeerde vistechnieken, en overbevissing ligt dat heel anders. Hier is de mens, de boosdoener. En ik vind dat juist dit niet mag en kan ! op de stukjes koraal die we nog hebben, moeten we heel zuinig zijn. Zo word het koraal door vervuiling simpelweg verstikt, omdat alles verstopt raakt en er minder zonlicht bij de diertjes kunnen komen, waardoor ze dus aardig snel sterven.
Bij verkeerde vistechnieken, zijn er vissers, die met hun sleepnetten, over de bodem en het koraal razen, en zo alles meenemen. je kan je voorstellen dat dat niet echt gezond is voor het koraal. ik weet wel dat die mensen van hun vangst moeten leven, maar als je een beetje respect hebt voor de natuur, doe je dat toch niet, er zijn zat andere manieren om vissen te vangen. En volgens mij moet je, om dit te voorkomen, die vissers voorlichtingen geven, over de gevolgen, en nieuwe techniecken laten betalen door de overheid.
Een ander probleem is, dus overbevissing, dat ligt was ingewikkelder. Er leven op de koralen heel veel algen. Vissen eten de grote algen, van de koralen, en zorgen er zo voor dat de koralen bereikbaar blijven voor het zonlicht. Als er opeens een vissertje aankomt, en die jaagd al de vissen in zijn net, dan blijven er weinig vissen over, om de koralen schoon te houden. het zonlicht kan zo dus niet meer de koralen bereiken, en sterven dus ook.
En het laatste probleem voor het koraal is toch echt Toerisme. Veel toeristen vinden het koraal zo mooi, dat ze het moeilijk vinden om er weer afscheid van te nemen. Dus halen ze er stukjes van af, en mollen ze de boel daar aardig. Het massale duiken, naar de koralen, brengt nog meer risico's met zich mee, namelijk: Als er een groepje dujikers, de koralen bekijkt, stuiven de zwemvliezen allerlei troep en zand in de koralen, wat dan weer verstopt raakt. En zo weer zijn gevolgen heeft.
Mijn vader was in 1980 Een fanatieke duiker, en dook toen in Egypte, hij had daar een heel mooi plekje gevonden, waar maar 1 hotel stond. hij kon bij wijze van, vanuit de kust naar het koraal zwemmen. Nu in 2005, staan er maar liefs 80 hotels en moet je voor een stukje koraal anderhalf uur varen. het bleek dat toen in de jaren tachtig, de toeristen er lucht van kregen, en iedereen met hun bootjes naar Egypte gingen. Maar wat nou zo erg is. Ze lieten toen ze een mooi plekje hadden gevonden, gewoon hun ankers vallen, recht op het koraal, wat dus binnen enkele jaren totaal was vernield.

Als het nu zo doorgaat gaat al het koraal op den duur kapot, Daarom is het heel erg belangrijk om bepaalde gebieden te beschermen tegen vissers en toeristen. Er bestaan al wel beschermde zeegebieden, maar ik vind dat dat voor eigenlijk al het koraal moet gelden. Het hoefd niet zo ver te gaan, dat er helemaal niet meer mag gedoken worden. maar er moet ten minste toezicht worden gehouden, door strenge begeleiders. En wat de vissers betreft, in een besschermd gebied, mag je dan alleen met koraalvriendelijke manieren vissen. Ik denk dat het koraal zo tenminste een kans krijgt, van de mens. Wat je ook zal doen, het blijft toch vatbaar voor een klimaatverandering, maar in een beschermd zeegebied, leeft het tenminste gezond en zonder stress.

REACTIES

Z.

Z.

ik vind dat dit niet echt een werkstuk is

14 jaar geleden

A.

A.

Er staat toch echt duidelijk boven dat het een betoog is en geen werkstuk...

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.