Creche is slecht

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 1021 woorden
  • 7 juni 2006
  • 50 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 50 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Sinterklaas loopt kinderen mis, ze zijn niet thuis...
Tegenwoordig komen steeds meer jonge kinderen op een crèche terecht. Ouders hebben allebei een fulltime baan of er is maar een ouder en daarom kan er niet voor het kind gezorgd worden. De kinderen worden eigenlijk gewoon vervangen voor werk. Maar is een crèche wel goed voor een kind?
Familiegevoel
Kinderopvang heeft slechte invloed op kinderen. Kinderen horen op te groeien bij hun familie en niet opgevoed worden door een of andere crècheoppasser. De kinderen raken daardoor hun familiegevoel kwijt. Ze weten niet hoe het is om de hele dag thuis te blijven en gezellig met de ouders dingen te doen. Natuurlijk kan dat niet elke dag maar elke dag op de crèche zitten is al net zo absurd. Kinderen worden dan gedwongen om een sociaal leven te leiden en te spelen met andere kinderen. Maar je zou ook kunnen zeggen dat de kinderen heel goed alleen leren zijn tussen allemaal herrie. Ze leren zichzelf niet meer vermaken omdat ze dat nooit geleerd hebben. Ze worden altijd bezig gehouden op de crèche.
De eerste vier levensjaren
De eerste vier jaar in een kinderleven zijn heel belangrijk want die vormen een soort basis voor wie je bent. Als je dan nare gebeurtenissen meemaakt zoals mishandeld worden of geen veilig gevoel hebben dan heeft dat een negatieve invloed op de rest van je leven. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat agressieve kinderen vaker een soort van crècheachtige afkomst hebben dan minder agressieve kinderen. Deze minder agressieve kinderen zijn vaak thuis geweest en hebben vooral de eerste vier jaar thuis gespeeld. Daarom is het beter als ouders meer tijd vrijmaken voor hun kind en ze niet laten opvoeden door een ander.

Slecht immuunsysteem
Er is een Amerikaans onderzoek waarbij is gekeken naar dagverblijven van goede en slechte kwaliteit. De onderzoekers hebben ieder uur de cortisolspiegels van de baby's gemeten (cortisol is een stresshormoon). Dan zie je dat de baby's die naar de dagverblijven van slechte kwaliteit gaan, 's ochtends al een ander cortisolniveau hebben dan op een normale dag dat ze thuis zijn. De cortisolspiegel is dan heel laag. Het lijkt wel of de baby zich dan al aanpast aan de hoge spiegels die het die dag gaat krijgen. Langdurig hoge cortisolniveaus zijn slecht voor het immuunsysteem en verhogen zo de kans op ziekte. Dus vind ik het beter als je je kind gewoon thuis laat zijn.
Is de crèche toch goed?
In Israël is onderzoek gedaan waaruit kwam dat een goede band met de leidster positieve invloed heeft op de persoonlijkheid van kinderen. Die kinderen waren veerkrachtiger, dominanter en sociaalvaardiger en ze kwamen over het algemeen verder dan kinderen die niet zo’n goede band hadden. Dus zijn er dan toch positieve dingen aan een crèche? Ik vind van niet want ze kunnen wel zo’n onderzoek hebben gedaan in Israël maar in Nederland is dat weer allemaal anders. Er zijn in Nederland in korte tijd veel te veel verschillende leidsters om zo’n band op te kunnen bouwen. Want veel leidsters werken parttime of veranderen binnen een jaar van baan.
Het is misschien niet goed om kinderen elke dag naar de crèche te laten gaan maar om ze een paar dagen van pappie en mammie te scheiden is juist goed. Uit onderzoek onder ratten is gebleken dat als rattenbaby’s regelmatig gescheiden worden van hun ouders ze gestresst raken. Maar dat ze als ze volwassen zijn beter tegen onverwachte omstandigheden kunnen. Dit is waar maar je gaat er toch niet bewust voor zorgen dat je kind gestresst raakt zodat het er laten beter tegen kan? Nee, meestal bescherm je je kind en zorg je er voor dat hij zich veilig voelt. Die stressomstandigheden komen later nog wel en die zijn eigenlijk heel normaal omdat iedereen die meemaakt. Daar moet je kind gewoon mee leren omgaan.
Deskundige mening
Marrianne Riksen-Walraven (51) is nu twee jaar hoogleraar kinderopvang aan de Universiteit van Amsterdam. Ze doet onderzoek naar de invloed van de crèche op een kind. Zij is ook tegen kinderopvang. Ze zegt: ”In Nederland zou ik willen zien dat er op iedere crèche verplicht een pedagogisch leidster is op tenminste HBO-niveau die erop toeziet hoe leidsters met de kinderen omgaan en voortdurend met hen reflecteert op hun werk. In Zweden zijn er zelfs twee verplicht! Want dat is het belangrijkste. Bovendien blijkt positief contact met leeftijdsgenootjes ze misschien wel sociaal te helpen, maar negatieve ervaringen kunnen weer leiden tot een verhoogd risico op agressiviteit en sociale teruggetrokkenheid.” Mijn betoog sluit op haar mening aan omdat ze een beetje dezelfde argumenten als ik gebruikt.

Conclusie
Ik vind dus dat ouders meer beschikbaar voor hun kind moeten zijn, en ze niet voortdurend op de crèche dumpen. De crèche zorgt ervoor dat de kinderen zich zelf niet meer kunnen vermaken en vermindert band met hun ouders. Ook is het belangrijk dat ze zich de eerste vier jaar veilig voelen en een crèche heeft te weinig leidsters om daarvoor te kunnen zorgen. Ook kan de crèche het immuunsysteem van kinderen verzwakken. Dit zijn allemaal redenen waarom de crèche schadelijk is voor een kind. De beste oplossing vind ik daarom of geen kinderen nemen of ervoor zorgen dat beide ouders parttime gaan werken en zo meer tijd vrij maken voor hun kind.
Schrijfplan
1. Tekstsoort: Betoog
Leespubliek: Jongeren/Lezers van de schoolkrant
Onderwerp: De Crèche
Bedoeling: Overtuigen
2. Titel: Sinterklaas loopt kinderen mis, ze zijn niet thuis...
Inleiding: Tegenwoordig komen steeds meer jonge kinderen op de crèche, maar is de crèche wel zo goed.
Alinea 1: Kinderen raken hun familiegevoel kwijt en kunnen zich zelf niet meer vermaken.
Alinea 2: Het is belangrijk dat kinderen zich de eerste vier jaar veilig voelen.
Alinea 3: De crèche kan het immuunsysteem van kinderen verzwakken.
Alinea 4: Een goede band met de leidster en soms scheiden van de ouders is goed, tegenargument.
Alinea 5: Deskundige mening van Marrianne Riksen-Walraven.
Slotalinea: De crèche is schadelijk voor kinderen dus laat de ouders maar meer tijd vrijmaken voor hun kind.
3. Betoogstructuur: Ik heb gebruik gemaakt van structuur 1: stelling-argumenten-conclusie.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.