Comazuiper: het kind van de rekening
Herre Kingsma is van mening dat de gezondheidszorg schade ondervindt aan de “comazuipers”. Ze zorgen voor miljoenen schade en hij vindt het absurd dat de gehele samenleving voor deze kosten moet opdraaien. Als oplossing stelt de heer Kingsma voor dat de comazuipers zelf deze kosten moeten gaan betalen. Ik als 17-jarige zou hier blijkbaar volop over mee moeten kunnen praten. Zelf heb ik nog nooit iemand in een dergelijke toestand gezien, terwijl de heer Kingsma duidelijk spreekt over een groot probleem. Ik ben van mening dat het absurd is dat comazuipers hun eigen kosten zouden moeten betalen.
Ten eerste lijkt het probleem groter dan het in werkelijkheid is. Kingsma spreekt van een toename van comazuipers van 37% in 2010 ten opzichte van 2009. Kingsma heeft natuurlijk gelijk en dit lijkt ook verontrustend, maar omdat het absolute aantal zeer laag is, enkele 500 mensen, spreek je al snel over een grote procentuele stijging. Verder bekruipt mij het gevoel dat de media er een grote hype van maakt, net zoals de Breezer-sletjes en de altijd dronken boertjes. Dit probleem is veel ouder dan de media en de heer Kingsma ons doen geloven.
Als we de comazuipers zouden moeten bekostigen waar moeten we dan stoppen? Rokers? Mensen met overgewicht? Deze groepen zorgen namelijk voor een veel grotere druk op de ziektekosten. Deze lifestyle eigenschappen zijn in veel grotere mate aanwezig in de samenleving dan de luttele 500 comazuipers per jaar. Hier zou Kingsma eerder een opmerking over kunnen maken.
Kingsma is een Bestuurder bij het Medisch Spectrum Twente, een Twentenaar dus. Ook deze feiten zorgen voor een gekleurde blik. Deze Kingsma heeft geen goed overzicht over alle feiten en geen nationale blik. Ook lijkt de berichtgeving via Twitter zeer amateuristisch en tendentieus. Het amateurisme blijkt uit de vage opsomming van de kosten van deze comazuipers, namelijk een paar miljoen.
Ook het belangrijkste argument dat de jeugd zich nog niet bewust is wat het lichaam aan alcohol kan verwerken in een korte tijd. Ze zijn dus onervaren en weten niet waar de grens ligt. Doordat het uitgaansleven zo in prijs gestegen is doen steeds meer jongeren aan indrinken. Ze gaan met een groep mensen bij elkaar zitten, in een huis of in een keet op het platteland, en drinken voor het uitgaan een buiten proportionele hoeveelheid alcohol. Ook willen jongeren niet graag ten opzichte van elkaar onder doen en drinken daardoor meer dan hun lief is. Jongeren zullen bijna nooit zichzelf bewust in comazuipen, alleen als er een zeer onderliggend probleem is. Ik vind dat je het voor deze jongeren moet opnemen en de kern van het probleem moet aanpakken. Dit betekent dus de alcoholgrens opschroeven en een strengere controle moeten hebben bij cafés en supermarkten.
Nederland heeft al maatregelen genomen tegen comazuipers omdat er al poli’s voor bestaan. De zogeheten kinderalcoholpoli’s, deze poli is verantwoordelijk voor de opvang van jongeren met acute alcoholproblemen. In de poli worden niet alleen deze jongeren opgevangen maar ook worden ze van nazorg voorzien. Uit onderzoek is gebleken dat deze poli’s successen boeken, ze zorgen voor een schokeffect bij de jongeren en hun omgeving. Dit zie ik als een bevestiging van mijn mening dat deze jongeren dit echt niet bewust doen en gewoon hulp nodig hebben om een gezond uitgaansleven te krijgen.
REACTIES
1 seconde geleden