Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Cellencomplex in Oss

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 498 woorden
  • 31 oktober 2007
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 4
3 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Mini-betoog

“Anders nog iets, meneer de crimineel?”

Het is alweer een tijdje geleden dat er in de krant stond dat het cellencomplex van het politiebureau in Oss moest sluiten omdat de cellen niet aan de nieuwe vastgestelde eisen voldeden. Zo waren de bedden in de cellen tien centimeter te kort en de luchtruimte was niet groot genoeg. De politie uit Oss mag geen misdadigers meer in haar cellen opsluiten totdat deze aan de nieuwe eisen voldoen.
Ik ben het niet eens met de sluiting van het cellencomplex en de redenen hiervoor ga ik hieronder uitleggen.


Ten eerste wil ik iets zeggen over de bedden die tien centimeter te kort zijn. Wat maakt tien centimeter nou voor een verschil, wanneer ze de bedden tien centimeter langer maken, liggen de gevangenen dan meteen een stuk lekkerder? Hebben ze dan voldoende rust om zich voor te bereiden op hun verhoor? Ik weet niet wat de overheid wil bereiken met tien centimeter meer beenruimte omdat de huidige lengte van de bedden in de cellen de gangbare maat is. Wij liggen thuis toch ook lekker in hetzelfde formaat bed. Waarom dan luxe voor mensen die het niet verdienen?

Mijn tweede argument is dat je de gevangenen ook één voor één kunt laten ‘luchten’. De overheid heeft nu vastgesteld dat de luchtruimte te klein is voor om meerdere gevangenen te gelijk te laten luchten en daarom moet de ruimte vergroot worden. Volgens mij is het veel beter om de gevangen alleen te luchten, het kost meer tijd maar je voorkomt wel conflicten of ruzies tussen gevangenen, je hebt geen bewaker nodig om de orde te houden (een persoon alleen kan niks aanrichten en ontsnappen is onmogelijk), en je hoeft de luchtruimte niet te vergrootten.

Ook snap ik niet waarom de overheid het cellencomplex wil sluiten voor zulke redenen, terwijl er al een groot cellentekort in Nederland is. bijvoorbeeld de bolletjesslikkers op Schiphol gaan vrijuit omdat alle cellen vol zijn. Wanneer je dan ook nog cellencomplexen gaat sluiten in plaats van er nieuwe bij te bouwen maak je het probleem alleen maar groter, en we willen toch ook niet dat misdadigers ongestraft wegkomen omdat er ruimtegebrek is?

Mijn laatste argument gaat over geld. De gemeente Oss staat nu voor de keuze; het politiebureau volledig verbouwen óf het hele gebouw afbreken en er een compleet nieuw gebouw bouwen. Beide oplossingen kosten meer dan een miljoen euro. Een veel betere oplossing is volgens mij met deze miljoenen de criminaliteit aan te pakken en er nieuwe cellencomplexen van te bouwen. Criminaliteit kun je tegen gaan met voorlichtingsprojecten voor jongeren zodat ze niet het verkeerde pad op gaan. Hiermee voorkom je een hoop schade voor de maatschappij en slachtoffers, en bespaar je een hoop kosten.

Al met al vind ik dat het cellencomplex van het politiebureau in Oss gewoon open moeten blijven omdat de redenen niet opwegen tegen de kosten, omdat het geld beter en nuttiger besteedt kan worden om criminaliteit te verminderen en het cellentekort op te lossen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.