Betoog Connexxion lijnen
Zo’n twee maanden geleden hingen er in de Connexxion bussen vanuit en richting Den Haag a4tjes met hierop de mededeling: Vanaf 14 maart tot eind augustus rijden de buslijnen 123, 126, 135 en 136 vanuit het Westland niet verder dan het Leyenburg Ziekenhuis. Dit veroorzaakte hevige verontwaardiging onder veel reizigers. Maar was dit wel terecht?
De reden voor de tijdelijke afschaffing is de aanleg van de RandstadRail in en rond het centrum van Den Haag. RandstadRail is een nieuw project dat in 2008 volledig klaar moet zijn. Het is een lightrailverbinding tussen de steden Den Haag, Rotterdam en Zoetermeer. Lightrail is een tussenvorm van tram, trein en metro en kan zowel op het treinspoor als op het metro- of tramnet rijden. De reistijden zijn korter, doordat de voertuigen lichter zijn en daardoor sneller kunnen optrekken.
In Den Haag moeten de oude trambanen op verschillende plaatsen omgelegd en vernieuwd worden. En aangezien bussen over dezelfde banen rijden, is er voor de bussen tijdens deze aanleg geen plaats. Logisch, maar Connexxion heeft naar mijn mening onvoldoende maatregelen genomen om de hierdoor veroorzaakte overlast voor reizigers te beperken.
Daarom luidt mijn stelling: Connexxion kan het niet maken dat de bussen vanuit het Westland tot eind augustus 2005 niet verder rijden dan het Leyenburg Ziekenhuis.
Ik heb zelf met een buschauffeur en een tramchauffeur erover gesproken. Beiden vonden dat dit niet echt optimaal is.
Connexxion laat de bussen vanuit het Westland rijden tot halte Leyenburg Ziekenhuis. Om verder richting het centrum te komen, moet men overstappen bij halte Walnootstraat, waar men verder kan reizen met tramlijn 2. Dit is de snelste tram richting het Centraal Station. Overstappen kost altijd extra tijd en moeite voor de reiziger.
Omdat tramlijn 2 alle reizigers van bus 123, 126, 135 en 136 moet opvangen, zet HTM, de tramlijnmaatschappij, extra trammaterieel in. Dat klinkt erg mooi, maar of dat haalbaar is, is nog maar de vraag. Vooral tijdens de spits zitten de netgenoemde bussen vaak stampenvol. De trams moeten volgens Connexxion en HTM deze drukte op kunnen vangen, maar de praktijk wijst wat anders uit. Van diverse mensen die ik gesproken heb, hoor ik dat de trams echt erg vol zitten. Zitplaatsen zijn allemaal bezet en zelfs voor een redelijke staanplaats is het nog duwen en trekken. Dat klinkt misschien wat overdreven, maar het is gewoon erg druk en dat maakt het reizen er niet prettiger op. En men moet niet vergeten dat in de zomermaanden veel mensen lekker naar Scheveningen gaan. Harstikke leuk, maar de drukte is afgelopen jaren met de normale diensten altijd al enorm, met deze wijziging zal het helemaal chaos worden.
Ook is de kwaliteit van de internetsite www.9292ov.nl er nogal op achteruit gegaan. Connexxion kan wel leuk zeggen dat reizigers vanuit het Westland naar Den Haag over kunnen stappen bij die en die halte, maar www.9292ov.nl zegt iets heel anders. Het is een feit dat veel reizigers hun route van tevoren plannen, bijvoorbeeld met OV9292. Maar deze site is totaal niet up-to-date wat betreft het overstappen zoals Connexxion het aangeeft in de bussen en folders. Zelf werk ik in Den Haag en normaal gesproken doe ik er ongeveer 25 minuten over met de bus om op mijn werk te komen. Dit zou niet veel langer mogen duren op dit moment, zoals Connexxion zelf beweert. Toch stuurt OV9292 mij helemaal via Rijswijk, totaal overbodig, en volgens de planner duurt mijn reis dan met een beetje geluk ongeveer 55 minuten, en anders dik een uur. Dat is ook een hele slechte zaak. Mensen die de afgelopen tijd niet met de bus naar Den Haag zijn geweest, weten niet dat je wel kan overstappen van bijvoorbeeld lijn 126 naar tram 2. Zij krijgen een totaal omslachtige route aangereikt, waardoor er veel mensen in de knoei komen. Er is teveel onduidelijkheid.
De aansluiting op tramlijn 2 van en naar Den Haag is ook niet ideaal. Als je gezellig wilt gaan winkelen op de koopavond, donderdagavond, zul je altijd eerst van tevoren van alles moeten uitzoeken. Wanneer rijdt de laatste bus vanaf Leyenburg, hoe laat moet ik dan weg vanuit het centrum, weet ik zeker dat ik die bus red? Zo niet, dan heb je dus gewoon pech, vanuit Leyenburg rijdt er niets meer als je daar gestrand bent. Een avondje gezellig shoppen of lekker uitgaan in Den Haag is dus een stuk lastiger geworden.
Voor het personeel van vooral de bussen is het ook een hele verandering. Normaal reden de bussen door naar Den Haag Centraal, waar de chauffeurs pauze hadden, en daarna weer terug reden naar het Westland. Maar nu rijden de chauffeurs gelijk weer terug, bij Leyenburg/Houtwijk rijden de bussen een rondje en rijden gelijk weer terug via dezelfde route. Voor de chauffeurs betekent dit dus dat ze zich ook moeten aanpassen en niet verder meer komen dan begin Den Haag.
Ook is het vreemd van de Overheid zelf. In verband met de fileproblemen wil men het gebruik van het Openbaar Vervoer stimuleren, zodat het minder druk wordt op de weg, en reizen efficiënter wordt. Door zulk soort acties, dwingt Connexxion veel mensen om toch maar met de auto te reizen, omdat het OV ontzettend omslachtig wordt. Het kost meer tijd, meer geregel en meer moeite. Sommige mensen moeten heel hun dagprogramma aanpassen aan het OV, in plaats van dat het OV zich zoveel mogelijk aanpast aan de reizigers, het optimaal functioneren lijkt dus niet belangrijk meer.
Oplossingen die wel volgens mij veel beter zouden werken zijn bijvoorbeeld: Het doortrekken van de lijnen, maar via een andere route. Het is zoveel praktischer om gewoon in de bus te blijven zitten, zelfs als deze via een andere route rijdt. Connexxion heeft bij werkzaamheden aan trambanen of wegen al vaker omleidingen gehad, en dat heeft eigenlijk nooit problemen opgeleverd.
TEGEN
Dat het voor de reiziger tijdelijk wat lastiger is, weegt niet op tegen de voordelen die ze later uit de RandstadRail kunnen halen. Ja ok, maar ik denk dat Connexxion en HTM het de reiziger onnodig extra moeilijk maken. Natuurlijk is het zo dat het uiteindelijk beter is voor de infrastructuur en het gemak van de reizigers.
De sneldienst 134 rijdt wel gewoon naar het Centraal Station. Ja dat is waar, maar het probleem daarbij is, deze rijden maar heel beperkt, ’s ochtends vroeg en ’s avonds rond etenstijd. Alle reizigers hierbuiten, hebben er dus niets aan. En ook bij deze lijn is er een wijziging, hij vertrekt 2 minuten eerder vanuit Den Haag Centraal, dat lijkt niet veel, maar je zal maar net je bus missen.
Het went. Dat is een punt waar niet veel tegen in te brengen is. Het zal vast en zeker wennen zijn, en als iedereen eenmaal precies weet hoe het allemaal werkt, zal het ook zeker minder problematisch zijn. Maar er zullen altijd mensen in de knoei blijven komen, die weinig met het openbaar vervoer reizen. Vooral ouderen, voor wie het al wat lastiger is om te reizen met het openbaar vervoer.
Het is tijdelijk. Ook waar, maar het is niet praktisch. En je maakt mij niet wijs dat het een half jaar duurt om rails om te leggen en te vernieuwen. Als het moet, kan het binnen twee maanden gebeurd zijn, zo heeft de tramchauffeur mij verteld.
CONCLUSIE
Ik denk dat alle moeilijkheden die het niet rijden van de bussen naar en vanuit Den Haag zwaarder wegen dan het extra werk van het uitstippelen van een alternatieve route en het beter voorlichting geven aan de reizigers. Daarom vind ik dat Connexxion het niet kan maken om de buslijnen 123, 126, 135 en 136 niet verder te laten rijden dan Ziekenhuis Leyenburg tot eind augustus 2005. Het kan sneller klaar zijn, de lijnen kunnen doorgetrokken worden en de reizigers kunnen beter voorgelicht worden.
REACTIES
1 seconde geleden