Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Branden van cd's en dvd's

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 723 woorden
  • 27 maart 2005
  • 20 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 20 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Het illegaal branden van cd’s en dvd’s

Marcel merkt het aan de kassa van zijn bioscoop: ,,Mensen weten niet welke film ze moeten kiezen. “We hebben die en die film al gezien”, zeggen ze dan.” Marco merkt het achter de toonbank van de dvd-winkel: ,,Dan zeggen mensen: “We kopen die film niet bij jou, thuis maken we hem veel goedkoper”. Daar zijn ze heel open over.”
Dit is een voorval wat vaak gebeurd, het maakt mensen tegenwoordig allemaal niks meer uit, ze hebben niet eens door dat ze aan het stelen zijn. Als dvd’s zijn gebrand mag je ze alleen voor eigen gebruik gebruiken, anders staat er een zware straf op.
Het illegaal branden van cd’s en dvd’s komt dus duidelijk vaak voor. Computergebruikers kopieren de films van andere dvd’s of halen de films binnen van internet met uitwisselprogramma’s. Met cd’s gaat dat precies het zelfde. Bedrijven in de filmindustrie en de detailhandel willen met campagnes duidelijk maken dat het verspreiden van films strafbaar is.

Ik ben tegen het illegaal branden van cd’s en dvd’s.

Je steelt geen auto dus ook geen dvd. In de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje lopen er al een hele tijd campagnes tegen filmpiraterij. Sinds een korte tijd is dit ook in Nederland, er worden korte voorlichtingsfilmpjes gedraaid. In een filmpje waarmee de campagne begint, breekt een jongen een auto open, steelt een andere jongen een tas en staat een meisje op het punt een film binnen te halen op haar computer.
In dit filmpje is de boodschap: je steelt geen auto, geen tas en geen films.

Er worden vele mensen werkloos. De piraterij gaat veel banen kosten bij artiesten en verkopers van cd’s en dvd’s. In deze sector zijn er ongeveer 400.000 mensen werkzaam. Er worden miljarden guldens misgelopen doordat mensen de cd’s en dvd’s niet meer kopen. Zo wordt het voor de artiesten onmogelijk om cd’s uit te brengen. Na een tijd zul je dan het probleem krijgen dat er niks meer te branden is. Dit is ook zo bij dvd’s en computerspelletjes. Dit probleem is ook groot voor de overheid. De BTW op de cd’s is voor hun een heel bedrag dat ze mislopen.

Waarom zou je het doen, er staat een straf op. Veel mensen weten niet hoe zwaar de straf is op het illegaal kopiëren van cd’s en dvd’s en het vervolgens doorverkopen ervan. Op piraterij staat een boete van 45.000 euro en vier jaar gevangenisstraf.

Het branden heeft een weg naar criminaliteit gevonden. Vele criminele organisaties zijn erachter dat er veel geld is te verdienen aan illegaal branden. Het sterkste bewijs daarvoor is een pas gepleegde drievoudige moord in Dordrecht. Hierbij zijn drie mensen in hun eigen huis neergeschoten, waarschijnlijk omdat zij Playstations ombouwden zodat deze illegaal gekopieerde cd’s konden lezen. Hiermee zaten ze vermoedelijk een andere kopierende bende in de weg. Dit is waarschijnlijk maar een begin van de criminaliteit rond het branden.

De reden dat veel mensen doen aan branden is omdat jongeren het niet kunnen betalen. Veel studenten hebben geldproblemen, toch willen ze ook de gelegenheid hebben om dvd’s en cd’s te beschikken. Dan doen ze het maar op de goedkoopste en makkelijkste manier en dat is door te branden. Dit is niet goed, de jeugd hoort ook te overleven met weinig geld en niet te veel te willen. Tegenwoordig wil iedereen maar meer en meer, en als ze het willen moeten ze er maar voor betalen.


Als het van de wet mag dan doe je het toch gewoon. Het branden is legaal als je het maar voor eigen gebruik hebt. De overheid moet feitelijk het hele branden afschaffen, en ook de apparatuur die je ervoor kunt kopen. Op deze manier heeft het geen nut om campagnes te voeren want de mensen blijven het doen.

Ik ben tegen het illegaal branden van cd’s en dvd’s, als je ze doorverkoopt of doorgeeft. Volgens de wet mag je voor het eigen gebruik wel branden en daar ben ik het wel mee eens. Zolang er maar geen erge gevolgen zijn zoals werkloze mensen en illegale criminele groepen.

Dus branden mag als je het maar niet weggeeft, anders krijg je boetes die je nog nooit hebt beleefd!!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

Dit verslag is niet meer uit deze tijd. klopt niet meer

remco

15 jaar geleden