Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Bitcoin

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas mbo | 886 woorden
  • 21 februari 2015
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Mijn onderwerp voor het betoog is de Bitcoin. Wellicht hebben enkelen van jullie hier al iets van vernomen want het was een paar maanden geleden regelmatig in het nieuws. De ene zegt dat de Bitcoin nieuw wereld in handel opent en de andere zegt dat de Bitcoin zal mislukken. Zo heb ik een krantenartikel gelezen in Brabants dagblad gepubliceerd op 5 december 2014.

Het onderwerp was  een café in Berlijn dat je in het café met de Bitcoin kan betalen. Zo zegt de eigenaar van het café dat er elke dag wel een iemand met Bitcoin betaalt.

Er zijn een  aantal negatieve artikelen te vinden op internet. Zo heeft de Chinese centrale bank in april 2014 de financiële instellingen verboden om transacties uit te voeren via Bitcoins.
Er was ook nieuws in het Brabants dagblad en via www.bndestem.nl dat op 16 januari 2014 dat Amsterdamse recherche anoniem een pistoolmitrailleur heeft besteld vanuit de VS en deze bestelling heeft betaald met de Bitcoin. Probleemloos werd het pakketje binnen een paar weken afgeleverd aan huis door leveranciersbedrijf PostNL.

Bitcoin?
In 2009 werd de Bitcoin voor het eerst gepresenteerd door Satoshi Nakamoto, wat staat voor een onbekende persoon of groep die Bitcoin heeft ontwikkeld.

Bitcoin is een virtuele munteenheid. Met Bitcoins kun je elektronische betalingen doen via internet, snel en anoniem. De Bitcoin werk niet met een bank of andere tussenpartijen, het is net zoals je een email ontvangt op je eigen email adres, in je eigen digitale portemonnee genaamd wallet. Een wallet kan meerdere adressen bevatten. Zo’n adres bestaat uit een reeks tekens en is uniek.

Is de Bitcoins wel veilig en heeft overheid wel of geen invloed? Nee het is niet veilig. Er staat immers niks vast in de wet doordat er geen invloed is van de derde partij (overheden). Dit maakt de Bitcoins enorm verleidelijk voor criminele doeleinden, bijvoorbeeld het witwassen van geld of het ontduiken van de belastingen. Het zou me ook niet verbazen dat de overheden zullen proberen om de valuta (Bitcoins) zwart te maken. Dit is paar maanden gelden gebeurt bij de Chinese overheid dat ze het verhandelen van Bitcoins via grote partijen heeft verboden. Stoppen van Bitcoins kunnen de overheden niet, want juist er is geen centrale partij(en) om de boel goed in de gaten te houden. De munt wordt beheert door het volk. Toen de wereld hoorde via het nieuws dat China heeft verboden om met Bitcoins te handelen, daalde de waarde van Bitcoin van 900 euro naar 450. Vele mensen zijn hierdoor veel geld kwijtgeraakt.

Is Bitcoin gevaarlijk voor mensen of voor de wereld? Bitcoins worden opgeslagen in lokale portefeuilles waarvoor privé sleutels nodig zijn. Als je deze sleutel kwijt bent, kan je niet meer gebruik maken van je Bitcoins. Bitcoins worden gezien als erg veilig, maar elke systeem is te hacken volgens onlinebitcoinskopen.nl. En er zijn grote websites opgericht die drugs en wapens aanbieden in ruil voor Bitcoins. Het voordeel hiervan is dat het anoniem is bijv. politie kan niet achterhalen wie de drugs of wapens gekocht zou hebben. Hierdoor zou de onderwereld van criminele sneller groeien. Onlangs is een website genaamd Slik road opgerold. Dit was een zwarte markt website waar drugs en wapens werden verkocht aan criminelen voor inruil van Bitcoins. Dat website is anoniem en is moeilijk te traceren door de overheid.

Privacy en anonimiteit zijn voor mensen erg belangrijk, zeker na de schandalen rondom de afluisterpraktijken van onder andere de National Security Agency (NSA) van Amerika zijn steeds meer mensen op zoek naar een methoden voor meer privacy. De Bitcoin kan hierbij uitkomst bieden aangezien het mogelijk is om anoniem Bitcoins van het ene adres naar het andere adres over te schrijven. Maar dat is helemaal niet waar, in 2013 is vastgesteld dat mensen die Bitcoins gebruiken voor criminele activiteiten die zijn makkelijk traceerbaar. Dat blijkt door een onderzoek door de universiteit van California in Amerika. De identiteit is makkelijk te achterhalen door te kijken wie de zender en ontvanger zijn van de Bitcoins door de computer van de gebruiker binnen te dringen. Dus de Bitcoin is niet zo anoniem als mensen dachten.

Zijn Bitcoins te vervalsen? Bitcoins kan je moeilijk kopiëren of vervalsen. Daar hebben ze gelijk in, ik heb onderzoek gedaan volgens deze internet site www.watisbitcoin.nl staat dat het systeem is zwaar beveiligd. Maar er zal een moment komen dat hackers toegang krijgen tot het Bitcoin netwerk en om zo Bitcoins munten in handen te krijgen.

 

Conclusie
Mijn conclusie is dat het duidelijk is geworden dat Bitcoins zijn uitgegroeid tot een standaard betaalmiddel voor heel veel mensen in de wereld. Er wordt heel veel Bitcoin gekocht door handelaren en er word ook veel geïnvesteerd in Bitcoins. Maar door de Chinese overheid is de waarde van de Bitcoin munt erg gezakt. Ik had ook in januari 2014 twee Bitcoins gekocht te waarde van 1200 euro, toen de waarde zakte, ik heb het verkocht. Door alle geruchten rondom de virtuele Bitcoin munt, vervalsing, hacken van de website etc. door het onderzoek van de universiteit van California in Amerika. Ook dat het niet dagelijks betaal middel is. Het blijkt ook dat het niet meer anoniem is of als je je privé sleutels kwijt bent, dan ben je ook je Bitcoins kwijt en je geld ook.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.