Bijbaantjes

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 623 woorden
  • 15 december 2003
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
49 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Schema

Standpunt: Scholieren moeten naast hun school een baantje (kunnen) hebben.

Inleiding: Voorbeeld van het onderwerp.
Kern: 1. Scholieren hebben veel geld nodig.
2. Ze maken op deze manier kennis met het bedrijfsleven.
3. Zo komen ze minder snel op het ‘slechte pad’.
4. Baantjes gaan ten koste van school, maar deze tijd verdoen ze anders met tal van ander onnuttige dingen.
Slot: Scholieren moeten een bijbaantje kunnen hebben naast hun school.
Scholierenbijbaantjes

Stel u voor; het is zaterdag. U gaat naar de supermarkt, en geen enkel vak is aangevuld. ’s Avonds gaat U op restaurant, Uw bord is niet afgewassen, en er is niemand die U komt bedienen, vervolgens gaat u voor een afzakkertje naar de plaatselijke kroeg; wederom is er te weinig personeel om alle biertjes op tijd te tappen. Vervelend zult U zeggen; nou dit kunt U verwachten, mochten scholieren in het weekend geen bijbaantje hebben…

Het is algemeen bekend dat jongeren graag ergens bij willen horen, en daar is vaak dure (merk) kleding, een (als het even kan) nieuwe scooter en natuurlijk een mobieltje.
Natuurlijk moet de scholier af en toe, met z’n zware leven op school, ook even helemaal ‘los’ kunnen gaan in een discotheek of kroeg. En dat kost geld, veel geld! Want het is algemeen bekend dat jongeren het dan gezellig vinden er een alcoholische versnapering te consumeren.
Na de leuke avond moet de jeugdige ook nog thuiskomen, en dat is verhaal twee. Alleen op de fiets is door de ‘nieuwe Nederlandse maatschappij’ uit den boze. Welwillende ouders die hun nachtrust opgeven om voor taxi te spelen zijn er ook niet veel te vinden. De enige overgebleven optie is dus een taxi, en dat kost ook handenvol geld. Geld wat de ouders meestal niet zo maar neertellen, aangezien het om gigantische bedragen gaat. Geld wat dus ook niet op straat gevonden zal worden. De enige optie die overblijft is dus een bijbaantje te nemen.

Wanneer een scholier een bijbaantje heeft is een handige bijkomstigheid het wennen aan het werken in een bedrijf. Ze leren om op tijd te komen, zich aan bepaalde regels te houden, met geld omgaan, en ze doen belangrijke praktische ervaringen op.

Jongeren zijn er ook mee van de straat, want wanneer ze anders maar een beetje doelloos rond zouden hangen, misschien nog het een en ander vernielen, geluidsoverlast bezorgen, en noem maar op, zijn ze nu nuttig bezig.
En zo vervelend is het echt niet om te werken. Als je een leuk team hebt, gezellige collega’s, die een beetje met je gemeen hebben, is het juist leuk! Ik heb zelf ook een bijbaantje, en dat is echt heel leuk! Er werken allemaal leuke jonge mensen, die ik hiervoor niet kende, je doet dus ook nog eens leuke sociale contacten op.

Natuurlijk is het zo dat de tijd die je in een bijbaantje steekt, je ook aan school zou kunnen besteden. Maar wees reëel, de tijd dat je erin steekt ben je heus niet met school bezig. Als je ’s ochtends begint, liggen jongeren vaak nog in hun bed, of ze kijken t.v., ze surfen een beetje doelloos rond op internet, noem maar op. Allemaal dingen die niets met school te maken hebben. Kun je beter gaan werken en nog iets verdienen, lijkt me.

Wat mij betreft is het duidelijk: een bijbaantje en een scholier gaan fantastisch samen.
Voor de baas is het ook nog eens handig: goedkope kracht. Daardoor weer lagere prijzen, wat ook voor de consument weer beter uitkomt, wees eerlijk. En wanneer de studieresultaten mochten tegenvallen, kun je altijd de werktijden aanpassen. In plaats van een hele dag een halve dag werken, zo kun je de andere helft van de dag in je bed lig… eh, leren en huiswerk maken.

REACTIES

I.

I.

hey,een goed betoog meid..had k net ff nodig voor school..dank je wel he,doeii

20 jaar geleden

M.

M.

joe, da werkstuk over bijbaantjes hebde daar goeie punte op gekrege? want ik moe ook een betoog houde en wil wete of dit wel goe is
joe

17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.