Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bezuinigingen in de ouderenzorg

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 1018 woorden
  • 6 april 2015
  • 136 keer beoordeeld
Cijfer 6
136 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

In Nederland is de levensverwachting gestegen van 72 jaar in 1960 naar 84,5 jaar in 2012. Dat is goed nieuws voor het volk, maar niet voor de overheid, want het heeft een grotere impact op de schatkist van de staat dan de kredietcrisis. Volgens een artikel in de 'Vrij Nederland' uit 2010 is uit een onderzoek van het CPB [Centraal Plan Bureau] het totale tekort 29 miljard euro onderzocht en daaruit is gebleken dat 11 miljard euro is ontstaan door de vergrijzing en ongeveer 8 miljard door de kredietcrisis *.

Omdat Nederland boven de 3% van het begrotingstekort van Brussel zit, moeten we bezuinigen, De overheid bezuinigt op de defensie, gezondheidszorg, het onderwijs en dergelijke, en in de gezondheidszorg met name in de thuiszorg en op zorginstellingen, die door de vergrijzing te duur worden, terwijl dit niet redelijk is. Ik houd mijn betoog daarom over de bezuinigingen in de ouderenzorg. Ikzelf ben tegen de bezuinigingen en zal vertellen waarom.

 

Ten eerste hebben mensen hun hele leven gewerkt voor goede zorg aan het einde van hun leven, en nu krijgen ze dat niet.  

Want vanaf het moment dat je werkt, betaal je geld aan sociale premies en belasting zodat uitkeringen en de AOW daarvan uitbetaald kunnen worden. Doordat er nu meer ouderen zijn, is er te weinig geld in de schatkist van de overheid en krijgen ouderen niet meer de juiste zorg die zij verdienen.

Neem als voorbeeld de alleenstaande mevrouw P die een knieoperatie krijgt. Vorig jaar zou zij na een week in het ziekenhuis gelegen te hebben voor ongeveer 2 maanden naar een revalidatiecentrum gaan en bij thuiskomst thuiszorg hebben. Dit jaar mag zij na een week in het ziekenhuis te hebben gelegen niet meer naar een revalidatiecentrum maar meteen naar huis, omdat de revalidatieperiode niet lang genoeg is. Het streven is dat het helingsproces na 14 dagen over is, maar dit is slechts in het gunstigste geval zo. Bij thuiskomst krijgt zij geen thuiszorg omdat ze geen recht heeft op langdurige zorg.

 

Ten tweede, goede zorg is één van de grondrechten in onze verzorgingsstaat. Één van de grondrechten is namelijk: 'De overheid heeft de plicht om voor de burgers te zorgen als zij daar zelf niet toe in staat zijn.' Dit is dus wat de overheid zou moeten doen, maar door de bezuinigingen kan dit niet meer nageleefd worden en schiet de overheid te kort. Door de bezuinigingen kun je alleen nog terecht in revalidatiecentra als je chronisch ziek bent. Omdat de verzorgingsstaat zijn plicht minder goed doet wordt het vertrouwen in de staat weggenomen en wordt de overheid onbetrouwbaar, wat uiteindelijk leidt tot ontevreden mensen [die niet meer op de vvd en de pvda zullen stemmen.]

 

Ten derde, er zullen zeer veel ontslagen vallen en de kwaliteit van de zorg gaat achteruit. Volgens de Telegraaf uit 2013 dreigen er 50.000 medewerkers uit de thuiszorg hun baan te verliezen en dat betekent ook dat ruim 170.000 ouderen zonder zorg komen te zitten. Volgens Meldpunt! uit 2013 moet vanaf 2015 de zorg door de gemeenten geregeld worden en zijn ouderen afhankelijk van het budget van hun gemeente, want op basis daarvan wordt hulp samengesteld. Doordat mensen alleen naar een revalidatiecentrum mogen als ze chronisch ziek zijn, gaan veel revalidatiecentra failliet omdat ze bijna niemand meer mogen aannemen. Door de thuiszorg is het voor veel ouderen mogelijk om langer thuis te blijven wonen, maar doordat zoveel mensen in de thuiszorg hun baan verliezen, moeten de ouderen mantelzorg aan gaan vragen. Mantelzorg is zorg die je van de mensen om je heen krijgt, namelijk van je familie, de buren of je vrienden. Door deze maatregel kunnen mensen nog minder rekenen op de verzorgingsstaat. In 2013 melde Trouw dat vanaf 2014 de hoogte van het inkomen bepaald of een oudere hulp krijgt. Deze ingreep levert de overheid 975 miljoen op. De ouderen die al hulp krijgen maar te veel verdienen, verliezen in 2015 hun recht op hulp. Daarmee stijgt de besparing naar 1,1 miljard.

 

omdat ouderen langer thuis moeten wonen, lopen zij meer risico op ongelukken

In Nederland komen we een paar duizend werkverleners in de zorg tekort[, volgens Trouw in komen er in 2030 200.000 mensen tekort.]. De overheid wil dit tekort compenseren door ouderen langer thuis te laten wonen en zo het moment dat zij naar een tehuis gaan uitstellen. Als de mensen langer thuis blijven wonen hebben zij vaak thuiszorg nodig. Dit zou goed mogelijk kunnen zijn als het niet zo was dat

Doordat er werknemers in de thuiszorg worden ontslagen, krijgen de thuiswonenden patiënten minder hulp en doordat de meeste niet heel mobiel zijn worden zij kwetsbaarder voor ongelukken. Door de val moeten de patiënten opgenomen worden in een ziekenhuis en hebben bij hun revalidatie meer zorg nodig, waardoor dit de overheid veel geld kost.

 

een argument voor deze bezuinigingen is dat de zorg duur is, en op dit moment te duur is voor onze samenleving. Er kan op andere overheidsuitgaven bezuinigd worden om de zorg te betalen, maar dan moet er vreselijk bezuinigd worden, want wat we in 1 jaar uitgeven aan de politie, wordt in 1 maand uitgegeven aan de zorg. Volgens de rijksoverheid geven we in 2014 bijna 73 miljard uit aan zorg. Toch wordt er veel verdient uit de zorg. Toch bezuinigen ze op de verkeerde punten in de zorg, want ze kunnen beter bezuinigen op de administratie in plaats van de arbeid, want tegenwoordig moet elke handeling gecontroleerd worden en dat kost veel tijd, moeite en geld.

 

conclusie

Dus ik ben tegen bezuinigingen in de zorg, want doordat er veel mensen ontslagen worden gaat de kwaliteit achteruit en zo krijgen de ouderen niet meer de zorg waar zij hun hele leven in hebben geïnvesteerd. Ook hebben de ouderen meer risico op ongelukken als zij langer thuis moeten wonen terwijl zij minder zorg krijgen. De zorg is dan wel erg duur deze jaren, maar toch zijn er andere manieren om te bezuinigen en goede zorg is een van de grondrechten in onze verzorgingsstaat.

Het betoog gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Dus ik ben tegen bezuinigingen in de zorg, want doordat er veel mensen ontslagen worden gaat de kwaliteit achteruit en zo krijgen de ouderen niet meer de zorg waar zij hun hele leven in hebben geïnvesteerd. Ook hebben de ouderen meer risico op ongelukken als zij langer thuis moeten wonen terwijl zij minder zorg krijgen. De zorg is dan wel erg duur deze jaren, maar toch zijn er andere manieren om te bezuinigen en goede zorg is een van de grondrechten in onze verzorgingsstaat.

want, als het er op aan komt, welke zorg wil jij gaan krijgen?

bedankt voor het luisteren.

*de overige 10 miljard in het structurele tekort bestaat uit renteverplichtingen en dergelijke)

 

REACTIES

D.

D.

geweldig

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.