Bevrijdingsdag

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 411 woorden
  • 15 februari 2004
  • 90 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
90 keer beoordeeld

Bevrijdingsdag moet elk jaar officieel gevierd worden. Natuurlijk moet dit zo zijn. Jaarlijkse viering van deze dag zorgt voor oprechte vreugde, herdenking en respect. Vanaf 1940 tot 1945 heeft Nederland door de oorlog in een zeer moeilijke tijd verkeerd. Duizenden soldaten, zowel Nederlandse als Engelse, Amerikaanse en Franse offerden zich op om ons kleine landje uit de handen van Hitler te halen. Dit is gelukt en het gevoel dat ontstond toen Nederland weer vrij was, was onbeschrijfelijk. Natuurlijk werd aan dit gevoel veel waarde gehecht nadat het Nederlands volk 5 jaar in angst geleefd had.

Het herdenken van dit gevoel getuigt van respect voor degenen die de zeer moeilijke tijd tussen 1940 en 1945 doorstaan hebben. Ook is bevrijdingsdag een traditie geworden. En het is immers de bedoeling van tradities dat ze voortgezet worden. Daarbij benadrukt bevrijdingsdag een nationaal gevoel. We zijn steeds meer één aan het worden met de Europese Unie en het is goed als de Nederlandse cultuur binnen dit proces behouden blijft. En tradities horen nu eenmaal bij de cultuur van een land. Ten derde is bevrijdingsdag goed voor de economie. Stiekem mag natuurlijk niet aan deze factor gedacht worden omdat bevrijdingsdag vooral in het teken van herdenking van het vrijheidsgevoel moet staan, maar omdat het al zo slecht gaat met de Nederlandse economie zal het vieren van deze dag de economie wellicht ten goede komen. Namelijk, in iedere stad wordt op 5 mei wel een evenement georganiseerd. De toegang van deze evenementen is meestal gratis, maar natuurlijk wordt er dan ook gedronken en gegeten. En niet alleen in de nabij opgezette kraampjes waaruit de kosten van de evenementen gedekt kunnen worden, maar ook in omliggende horecagelegenheden zal er meer drank en voedsel gebruikt worden.

Het is inderdaad zo dat nog maar eenvijfde van de Nederlandse bevolking de WOII heeft meegemaakt. Maar als we deze traditie voortzetten zullen jongeren leren over wat er zich zo’n 60 jaar geleden in ons land heeft afgespeeld. Het brengt de jongere generaties wat bij over de Nederlandse geschiedenis en zal het zal hun er wellicht vanaf houden er extreem-rechtse ideeën er op na te houden.

Het lijkt me dus duidelijk dat het iedereen ten goede komt als een van onze nationale tradities, het vieren van bevrijdingsdag, jaarlijks zijn gangetje kan gaan. Het vieren van deze dag benadrukt het nationaal gevoel, getuigt van respect en herdenking, brengt in deze economische moeilijk tijden wat extra geld in het laatje en leert de jongere generaties iets over hun vaderlandse geschiedenis.

REACTIES

B.

B.

dankje voor je informatie alleen kon iets meer tekst gemogen xxx

10 jaar geleden

T.

T.

Goet

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.