Betoog tieners en drank

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 750 woorden
  • 25 februari 2013
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
26 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

‘’Drie Wodka shotjes alstublieft’’, zei het jongetje met een piepstem.

Stel je eens voor, je bent 16. Je gaat voor het eerst uit, want er is een bepaalde club waar je 16 voor mag zijn. Je vrienden zijn al een tijdje 16 dus zij weten wel hoe ze een feestje moeten bouwen. Het enige wat je later van die avond herinnert is dat je de blauwe lichten van de ambulance zag en naar het ziekenhuis werd gebracht. Je hebt jezelf in een coma gedronken. Als je 16 bent, ben je nog niet volwassen genoeg om met drank om te gaan. De alcoholleeftijd moet en zal naar 18, ook voor de mensen die voor 1 Januari 2013 16 jaar zijn geworden.

Verantwoordelijkheidsgevoel met mate

Dit is een behoorlijke pittige stelling voor iemand die zelf 16 is. Tuurlijk hou ik zelf zo nu en dan ook wel van een drankje, maar het drankgebruik van de gemiddelde puber loopt uit de hand. Het probleem dat centraal staat, is dat pubers niet nadenken over de consequenties van bepaalde zaken. Ik maak dit zelf vaak uit de eerste hand mee. Een gemiddelde avond uit resulteert vrijwel altijd in een partijtje kotsende vrienden langs de weg. Dit hoeft niet op deze manier. Je bent zelf hartstikke ziek en je hersenen worden er zeker niet beter van. Als je 18 jaar bent, overzie je situaties beter en ben je al een stuk volwassener. Dan denk je wel twee keer na voordat je dat vijfde biertje neemt.

Je kan zeggen dat de verantwoordelijkheid bij jezelf ligt en dat mensen erop vertrouwen dat je ‘’drinkt met mate’’. Dit is slappe hap, dit verantwoordelijkheidsgevoel zit er niet in bij mijn leeftijdsgenoten. ‘’Mag ik bij jou slapen, je ouders zijn toch niet thuis en ik kan het echt niet maken dat ik dronken thuis kom.’’ Deze zin klinkt mij en ik geloof nog veel meer 16-jarigen heel bekend in de oren. Ouders hebben op deze manier geen controle over hun kind. Nu de leeftijd voor alcohol voor velen nog 16 is, moeten ouders hun kinderen meer verantwoordelijkheid bijbrengen. Deze verantwoordelijkheid is nu behoorlijk matig.

‘’Ik ken een mannetje bij de likeurwinkel’’

We weten dat je als 16-jarige alcohol tot 14,9% mag halen. Dit is al erg veel als je er te veel van drinkt maar goed. De zwaardere alcohol mag je pas halen als je 18 bent. Een goede regel lijkt dit. Maar veel 16-jarigen krijgen als ze willen zo een fles wodka mee. Dit kunnen ze doen omdat ze het geluk hebben door er uit te zien als een 18-jarige. Of ze kunnen de verlopen ID van hun broer meenemen die al ouder is, maar wel hetzelfde er uit ziet. Dus met een beetje geluk kan je als 16-jarige een fles 50% alcohol meekrijgen. Zo’n fles is meer dan genoeg om jezelf in coma te drinken. Dit is nog een reden waarom de alcoholleeftijd naar 18 moet gaan. Dan is het systeem minder gecompliceerd, omdat je alles dan pas kan gaan halen. Ook zal er strenger op legitimatie gecontroleerd moeten worden. Dan zou een vriend van mij geen flessen wodka meer kunnen halen met het verlopen ID van zijn broer.

Misschien zijn mensen met een likeurwinkel nu beledigd, en zijn ze wel degelijk streng genoeg met het checken legitimatie. Die vriend van mij met het verlopen ID krijgt ook vaak genoeg geen alcohol mee, maar denk aan hoe makkelijk het is om aan sterke drank te komen. Denk aan de keren dat het mensen wel lukt, ondanks jullie mensen die streng zijn met checken. Sommige mensen kennen medewerkers van een likeurwinkel of een bepaald uitgaansclub. Zo kunnen ze nog steeds aan sterke drank komen.

Gelukkig heeft de overheid al besloten dat mensen die na 1 januari 2013 16 jaar zullen worden geen alcohol meer mogen kopen. Het probleem is in principe opgelost, maar nog niet voor mijn leeftijdgenoten en vele mensen die 1 jaar jonger zijn. Ouders zullen strenger voor hun kinderen moeten zijn, en hun meer verantwoordelijkheidsgevoel  moeten bijbrengen. Mensen die nu 16 of 17 zijn, mogen onder geen enkele voorwaarde meer aan sterke drank komen. Voorlopig is het probleem nog niet opgelost totdat ik en al mijn leeftijdgenoten 18 jaar zullen zijn en hopelijk volwassener met alcohol kunnen omgaan. Hopelijk hoeven ze dan niet terug te kijken naar een avond waarvan ze niks meer weten. Wie weet wat je allemaal hebt uitgespookt, en je moet je al helemaal de ogen uit de kop schamen als je wakker wordt in een ziekenhuis.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.