Is het lezen van boeken echt cruciaal?
Op het nieuws hoor je vaak dat jongeren minder lezen en dat dit slechte gevolgen heeft. Eind 2023 heeft een onderzoek laten zien dat de leesvaardigheid van onze Nederlandse jongeren onder het gemiddelde ligt van Europa (M. Jansen, 2024). Het blijkt dat de ‘ontlezing’ geen onbelangrijk probleem is door meerdere gevolgen die hieruit blijken. Om onze Nederlandse samenleving weer op niveau te brengen op vele gebieden moeten jongeren en (jong)volwassenen meer boeken en lange teksten lezen. Door te lezen ontwikkel je namelijk niet alleen je leesvaardigheid, je onwijs veel vaardigheden ontwikkelen (Young Readers Foundation, z.d.).
Taalvaardigheid
Als eerste gaan we ons verdiepen in wat lezen nu goed doet voor onze taalvaardigheid. Door veel boeken en lange teksten te lezen, verrijk je jezelf met allerlei nieuwe woorden. Jouw vocabulaire vergroot daverend, vooral bij jonge mensen. Hierbij zal je meer teksten kunnen begrijpen, mede doordat je meer woordenkennis hebt en in het algemeen door te lezen beter teksten kunt begrijpen. (Young Readers Foundation, z.d.). Hierdoor verbetert je leesvaardigheid dus. Het is echt ontzettend belangrijk om deze vaardigheid te ontwikkelen, omdat het elke dag onmisbaar is om te lezen en daarbij de tekst te begrijpen. Niet alleen teksten, maar dingen die je om je heen waarneemt, net zo goed. Vooral kinderen zullen bewuster en creatiever worden als ze lezen. Bovendien zorgt het lezen van boeken en lange teksten voor een betere schrijfvaardigheid. Wanneer je leest kom je bepaalde schrijfstijlen en schrijfwijzen tegen. Dit leidt ertoe dat jongeren of jongvolwassenen beter kunnen schrijven en ook door het lezen beter uit hun woorden komen. Variëren met verschillende woorden en synoniemen draagt hierbij een cruciale functie. Dus je ziet weer dat het verbreden van je vocabulaire enorm belangrijk is en ik denk dat dit alleen al een hele goede reden is om boeken en lange teksten te lezen in plaats van naar, zoals schrijver Kluun zegt, een 'kant-en-klaarmaaltijd' te kijken (BNNVARA, 2024). Hij bedoelt dat series en films al het creatieve werk voor je doen, je kan niet meer je eigen wereld creëren, terwijl dat nu juist zo belangrijk is.
Schoolprestaties
Een ander sterk argument om meer te lezen is dat je schoolprestaties zullen verbeteren. Doordat je taalvaardigheid op een goed niveau zal zijn, zal je stof op school makkelijker kunnen begrijpen vanuit teksten. Ook verbreed je je horizon door vanuit personages te kijken naar bepaalde situaties. Je wordt meer bewust van verschillende perspectieven over bepaalde onderwerpen en thema’s (Young Readers Foundation, z.d.). Een grotere kennis is het gevolg hiervan, dit zal altijd goed uitkomen in iemands carrière. Hierbij zal het kritisch denken ontwikkelen, omdat je altijd een bepaalde mening over een boek of tekst vormt. Deze vaardigheid komt zeer van pas op school.
Zoals vaak genoemd in onze samenleving, is de concentratie van onze jongeren, maar ook veel volwassenen erg slecht. Als je constant naar korte TikTok filmpjes kijkt of alleen korte nieuwsberichtjes leest, zal je hieraan wennen (Anne-Linda Camerini, 2024). Wanneer er dan een langere film of tekst moet worden bekeken/gelezen, zal er zich hoogstwaarschijnlijk een probleem voordoen. De jongeren en (jong)volwassenen kunnen zich niet zo lang op hetzelfde concentreren. Door boeken en lange teksten te lezen zal de concentratie verbeteren. (Young Readers Foundation, z.d.). Dit komt doordat je terwijl je leest, je in een andere wereld belandt. Zo focus je op één andere plek of fantasie waarbij je je helemaal afsluit (BNNVARA, 2024). Aangezien je concentratie belangrijk is voor elke schoolcarrière, is dit wederom een goed voorbeeld waarom we meer moeten lezen. Doordat al deze vaardigheden worden verbeterd, of ontwikkeld of gecreëerd, is de kans op betere schoolprestaties zeer groot.
Persoonlijkheid
Je denkt er misschien niet meteen aan, maar door te lezen ontwikkel je veel meer dan vaardigheden die handig zijn om goed te scoren op toetsen. Het geeft je zoveel meer mee dan je denkt. Je ontwikkelt jouw persoonlijkheid door te lezen. Al klinkt dit misschien raar, het is wel degelijk zo. Wanneer je converseert, is het fijn om makkelijk uit je woorden te kunnen komen. Als je leest vergroot je, zoals eerder genoemd, verbreed je je vocabulaire en kennis. Hierom verbeter je sociale vaardigheden. Door makkelijk te kunnen spreken ben je ook meer zelfverzekerd wanneer je praat. Je kan een mening vormen, deze uiten naar anderen en praten over wat jullie denken over een bepaald boek of bepaalde tekst. Hierdoor is er als het ware altijd een gespreksonderwerp. Zo heeft het lezen een positieve invloed op je sociale vaardigheden. Ten slotte blijkt dat mensen meer empathisch zijn als ze lezen. Een reden hiervoor is dat je je in personages verplaatst en hierdoor voorstelt wat dit personage meemaakt en waarom hij op een bepaalde manier handelt. Ik vind dat een empathisch vermogen essentieel is in onze samenleving, omdat we niet altijd alleen naar onszelf moeten kijken en niet proberen te begrijpen waarom en hoe anderen handelen. Kortom: je persoonlijkheid wordt door te lezen ontwikkeld (Young Readers Foundation, z.d.).
In conclusie zie je dat boeken en lange teksten lezen veel positieve effecten heeft op de taalvaardigheid, schoolprestaties en de persoonlijkheid van de lezer. Ik denk dat je hieruit kan concluderen dat lezen belangrijk is voor iedereen en dat we de ‘ontlezing’ van onze samenleving niet mogen negeren. We zullen elkaar moeten helpen en motiveren.
REACTIES
1 seconde geleden