Betoog Eigen Risico

Beoordeling 8.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 6e klas vwo | 582 woorden
  • 14 maart 2019
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 8.9
8 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Het eigen risico moet blijven
De laatste jaren is het eigen risico fors verhoogd. Zo werd het eigen risico in 2013 verhoogd van 220 naar 350 euro. Toen het eigen risico acht jaar geleden werd ingevoerd, bedroeg het nog maar 150 euro. Deze verhogingen hebben tot veel verzet geleid en steeds meer mensen vinden een eigen risico op zorg helemaal niet meer wenselijk. Echter zullen we er zeker niet op vooruit gaan als het eigen risico wordt afgeschaft. Daarom moet het eigen risico blijven.

Een argument dat veel wordt gebruikt door de tegenstanders van het eigen risico, is dat het eigen risico ervoor zorgt dat mensen zorg mijden. Het eigen risico zou voor hen een drempel zijn om zorg te gebruiken. Hierdoor krijgen zij niet de noodzakelijke zorg die ze wel nodig hebben. Echter blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut Nivel, dat er geen rechtstreeks verband is tussen de verhoging van het eigen risico in 2013 en het percentage zorgmijders in de jaren daarna. Blijkbaar hebben zorgmijders andere redenen dan het eigen risico om zorg te mijden.

Ook het feit dat bepaalde groepen mensen in betalingsproblemen komen door het eigen risico, zou een reden zijn om het eigen risico af te schaffen. Weliswaar is het eigen risico een hoog bedrag voor mensen met een laag inkomen, maar er worden steeds meer maatregelen genomen om de zorgkosten voor deze mensen te laten dalen. De zorgtoeslag is bijvoorbeeld verhoogd. Mensen met een laag inkomen zijn de laatste jaren dus juist goedkoper uit.

Verder wordt er vaak gezegd dat het eigen risico ‘een boete op ziek zijn’ is. ‘Ziek zijn is geen eigen risico’, is ook een bekende uitspraak. Dit is juist de reden dat er in Nederland voor is gekozen om het grootste deel van de zorgkosten gezamenlijk te betalen. Als je ziek bent, betaal je maar een heel klein deel van de kosten die je daadwerkelijk maakt. Dit is al een heel solidair systeem.

Het afschaffen van het eigen risico is juist geen goed idee. Het zou namelijk 3,7 miljard euro kosten. Dat komt doordat mensen die zorg gebruiken dan zelf niet meer mee hoeven te betalen. Ook zullen mensen meer van zorg gebruik maken als het gratis is. Deze behoorlijke stijging van de zorgkosten leidt onvermijdelijk tot een hogere premie. De premie zal jaarlijks met ongeveer 284 euro stijgen en het is de vraag of tegenstanders van het eigen risico dat dan wel graag willen betalen.

Daarnaast zorgt het eigen risico ervoor dat mensen zich veel beter bewust zijn van hoe duur de zorg is. In 2008 is het eigen risico juist ingevoerd om het bewustzijn van de zorgkosten te vergroten. Hierdoor gaan mensen er veel meer over nadenken wanneer ze naar de dokter gaan. Zonder eigen risico zullen mensen niet beseffen welke kosten ze maken, waardoor ze ook veel meer zorg zullen gaan gebruiken, terwijl dit niet noodzakelijk is.

Ten slotte betalen Nederlanders in vergelijking met andere landen zelf al relatief weinig aan zorg. Nederland staat in de top-3 van landen met de laagste eigen bijdrage voor zorgkosten. We betalen namelijk maar 7 procent van de kosten zelf, terwijl dat in veel andere landen wel 20 procent is.  Eigenlijk mogen wij dus niet klagen.

Al met al leidt het afschaffen van eigen risico niet tot betere zorg, maar vooral tot duurdere zorg. Dit zien we terug in een hogere premie. Ook betalen we in Nederland zelf al relatief weinig aan zorg en zorgt het eigen risico voor bewustzijn van de zorgkosten. Het eigen risico moet dus blijven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.