Belasting betalen

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 906 woorden
  • 22 april 2004
  • 69 keer beoordeeld
Cijfer 6
69 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Een knuppel achter de deur bespaart je veel geld.

In Nederland is het niet zo dat iedereen staat te springen om belasting te mogen betalen. Maar als de blauwe enveloppen weer thuis op de mat komen moeten we toch allemaal aan de slag om het zo goed, en voordelig mogelijk in te vullen. Het geld wordt weer geïnvesteerd in Nederland dus je krijgt er wel degelijk iets voor terug. Betere wegen, meer geld voor scholen, openbaar vervoer, uitkeringen, sociale zekerheid en nog vele andere dingen die de overheid regelt en betaald waar je misschien dan niet zo vaak bij stil staat. Iedereen maakt gebruik van deze faciliteiten in Nederland dus iedereen moet er ook voor betalen. Op dit moment zijn er namelijk ook mensen die weigeren te betalen en die werden gewoon geschrapt uit het computerbestand zodat er niet eens meer een deurwaarde langs kwam. En dan gaat het met name om Hells Angels, woonwagenbewoners en criminele Joegeslaven. Dit moet maar eens afgelopen zijn en mijn stelling is dan ook: Iedereen in Nederland moet belasting betalen.

Doordat de Nederlandse regering niets aan dit probleem doet dan zet het wel zijn eigen geloofwaardigheid op het spel. Er zijn in Nederland niet voor niet regels en wetten en als je die niet naleeft dan zal iedereen denken dat de overheid het allemaal niet zo serieus neemt en dan ben je onzeker over de belasting moraal van volgend jaar. Ook het aanzien van andere landen ten opzichte van Nederland verandert natuurlijk in negatieve zin. Maar de Nederlandse overheid heeft haar geloofwaardigheid al op het spel gezet want de politiek wist al langer van de betalingsweigeringen. “Obstructie van de fiscus vanuit woonwagenkampen is al decennia oud. De belastingdienst heeft zich daar jaren geleden al bij neergelegd. Politiek Den Haag is hier sinds 1983 reeds op de hoogte.”1 Het is ook erg vreemd dat men als sinds 1983 weet wat er aan de hand is maar dit gewoon laten lopen en negeert i.p.v een goede oplossing voor zoekt. Dit moet in Nederland toch echt onmogelijk zijn maar dat is misschien een naïeve veronderstelling.

Ten tweede is het voor de andere Nederlanders die wel netjes betalen ook erg demotiverend natuurlijk om een selectief beleid te voeren. De moraal is redelijk hoog volgens een woordvoeder van de belastingdienst. Maar Jan Willem Kemper zegt dat die moraal nog wel eens om kan slaan. Het aantal klachten over de belastingdienst bij de Nationale Ombudsman stijgt snel. 2 Als er door deze ontwikkeling er nog meer mensen proberen te ontduiken of gewoon weigeren dan gaat het helemaal de verkeerde kant op. De Nederlandse overheid heeft toch het geld nodig dus als een deel van Nederland niet betaald mag het overige deel extra betalen en dan wordt dat deel eigenlijk dubbel bestraft, en ze moeten gewoon belasting betalen wat de “asociale”niet hoeven en ze moeten daarboven op ook nog eens een extra deel betalen.

Ten slotte staat er in de Nederlandse grondwet niet voor niets dat iedereen gelijk is. Iedereen heeft gelijke rechten maar zeker ook gelijke plichten. Als je toevallig een knuppel achter de deur hebt staan hoeft nog niet te betekenen dat je geen belasting hoeft te betalen. Wel gebruik maken van de Nederlandse voorziening maar er niks zelf aan bijdragen, dat slaat natuurlijk nergens op. In Nederland moeten de monniken en kappen gelijk zijn. Als de deurwaardes uit vrees voor eigen leven niet langs de kampen durven dan moet men maar samen met de Mobile Eenheid gaan of met eventuele speciale teams. Gaat het niet goedschiks dan maar kwaadschiks.

Door de M.E. overal maar op af te sturen kost natuurlijk bakken met geld. Misschien wel zoveel geld dat het meer kost dan oplevert. Is het dan niet gewoon makkelijker om het allemaal te laten zitten om het te blijven negeren? Dit is misschien wel waar dat het in het begin meer kost dan oplevert maar je kunt ook niet zo maar die mensen hun gang laten gaan. Je kunt het vergelijken met het opvoeden van kinderen, wil je ze iets leren bijvoorbeeld het op ruimen van hun rommel als ze gespeeld hebben dan kost dat ook meer tijd dan wanneer je het zelf snel opruimt. Op den duur dan weten ze dat ze gewoon hun eigen rommel op moeten ruimen en dan heb je er alleen maar profijt van. “In een paar jaar tijd is het percentage bewoners wat zijn huur of pacht niet betaalt van 33 naar nog geen tien procent. Twee weken geleden is de eerste kampbewoner zijn woonwagen uitgezet.” 3

Ik ben er van overtuigd dat het in het begin misschien meer kost dan oplevert maar na een aantal jaren, en wat boetes en celstraffen verder dan heb je er alleen maar voordeel van. Dan wordt iedereen weer gelijk behandeld, dus geen selectief beleid meer, en dan betaal je ook met minder tegen zin belasting omdat je weet dat je niet de enige bent maar dat het hele land het betaalt. Je moet het niet alleen zien als een goede investering, wat het wel is, maar ook gewoon een stukje fatsoen bij brengen bij sommige mensen, de normen en waarde moeten in Nederland worden bij gebracht en dit is er een zeer goede mogelijkheid voor.

PP v5A

Totaal aantal woorden: 908

1: citaat uit artikel “Fiscus moet geen vriend zijn” uit BN/DeStem

2: parafrasering uit artikel “Belastingparadijs” uit Twentsche Courant Tubantia

3: citaat uit artikel “Hardbeleid tegen wanbetalers werkt” uit BN/DeStem

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.