Autoloze zondag

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas tto vwo | 939 woorden
  • 3 juni 2011
  • 66 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
66 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Wel of geen herinvoering?

Ongeveer 70 jaar geleden, in 1939, besloot de regering, wegens een benzinetekort in Duitsland en Frankrijk, om een autovrije zondag in te voeren. Op deze dag was het over het algemeen verboden om de auto als vervoermiddel te gebruiken, tenzij er absolute noodzaak was. Treinen reden wel gewoon, evenals bussen, politieauto’s en ambulances. Het bleek een succesvolle oplossing voor het brandstoftekort, en de verdere effecten waren ook positief. Later volgden nog meerdere succesvolle autovrije zondagen. Ik vindt dat deze autovrije zondag heringevoerd moet worden.

In 1939 hadden ze een goede reden om het brandstofverbruik zoveel mogelijk in te korten. Nu is die reden er ook. De aarde lijdt door wat de mens haar aandoet, en er moet iets gebeuren of de natuur laat het gebeuren. De balans wordt verstoort, en dat gaat fout. Een belangrijke oorzaak van de milieuproblemen is het zeer populaire voertuig de auto. De auto stoot broeikasgassen als CO2 uit, waardoor de warmte van de aarde moeilijker kan ontsnappen. Zonnestralen kaatsen terug tegen de CO2 laag in de lucht, en de aarde warmt langzaam op, zoals men opwarmt onder een deken. De meest voor de hand liggende oplossing zou zijn de auto’s te verbieden. Dat zou misschien wel het beste zijn, maar het is niet realiseerbaar, simpelweg omdat er niet genoeg stemmen zullen zijn voor een politieke partij die voor de afschaffing van de auto is. Uit gemakzucht neemt bijna heel Nederland de auto overal naartoe, niet nadenkend bij de gevolgen. Straten worden onveiliger, en het milieu leidt er onder. Een wel realiseerbare oplossing is om het gros van de auto´s te verbieden op de dag wanneer er niet al te veel arbeiders naar hun werk hoeven te rijden, door onze christelijke achtergrond. In de bijbel staat dat Zondag een rustdag behoort te zijn, en ondanks de secularisatie houden nog steeds veel Nederlanders zich, bewust of onbewust, daaraan. Alle uitlaatgassen die de auto´s hadden uitgestoten als het nog toegestaan zou zijn om te rijden, worden de aarde bespaart, en je praat dan niet over kleine getallen. Andere manieren om het milieu te redden zijn minstens zo prijzig als een paar betaalde medewerkers die het autogebruik op zondag controleren. Bovendien gaat het belangrijkste verkeer gewoon door, en als je ergens naartoe wilt, dan neem je toch gewoon de fiets of het openbaar vervoer?

Dat is dan ook gelijk mijn volgende argument. Op een autovrije zondag, zoals de

autoloze zondag ook genoemd wordt, zullen de mensen kennis maken met het openbaar vervoer. Als je op een (autoloos) dagje met het gezin naar de stad wilt, om gezellig te winkelen, zul je al snel bij de bus of de trein uitkomen, want voor de meesten is lopend of met de fiets te ver. Men zal de gemakken van het OV inzien, en op andere dagen ook sneller met het OV reizen. Het OV is beter voor het milieu dan auto’s, omdat veel mensen tegelijk vervoeren, zoals in een trein of bus, efficiënter is dan om ze allemaal in een klein voertuig te stoppen en die apart te laten rijden. Als je de gemakken van het OV eenmaal doorhebt, zul je minder snel afgeschrikt zijn door de nadelen die ervan.

Tevens zullen gezinnen gestimuleerd zijn om samen iets leuks en/of gezonds te gaan doen. Als je geen auto tot je beschikking hebt, zul je sneller geneigd zijn in het bos te gaan wandelen, of aan een fietstocht deel te nemen. Heel gezellig en ook nog eens gezond. De straat zal weer van de kinderen zijn. Skeeleren, skateboarden, voetballen, noem maar op wat de steeds dikker wordende jeugd aan actieve dingen op straat kan gaan doen, door de autoloosheid. Zo komen ze dan misschien toch een keer naar buiten, weg bij de westerse gemakken van televisie en computer. En wat als er een ongeluk gebeurt? Geen zorgen, de ambulances rijden nog gewoon, evenals politie- en brandweerwagens.

Daarnaast zal er ook beter over het milieu nagedacht worden, wat tot indirecte positieve milieueffecten zal lijden. Als de regering een hele dag toewijdt aan milieubescherming, dan zal het wel belangrijk zijn, niet? Fietsen naar het werk, of toch het openbaar vervoer nemen uit milieuoverwegingen kunnen en zullen de gevolgen van de autovrije zondag zijn.

Verder zullen de zondagen ook veilig worden. Ieder voorkomen auto-ongeluk is er een, en veiligheid gaat altijd voor, toch? Het klinkt voor mij best logisch dat als er minder auto’s rijden, er minder ongelukken, en dus ook minder ongelukken met levenslange of dodelijke gevolgen, gebeuren. Dit kleine beetje extra veiligheid telt natuurlijk ook mee voor ieders belangen.

Tegenstanders van de autovrije zondag denken dat het duur is de auto’s een hele dag dan de straten te houden. Ik ben het hier niet mee eens. Als de straten bezaaid zijn met spelende kinderen en fietsers, is het sowieso al moeilijk om met de auto ergens snel te komen, en omdat er nog steeds politieauto’s rondrijden, zijn er niet veel extra controleurs nodig. De belangrijkste kostenpost zal het niet-geïnde bedrag van milieuaccijnzen op benzine zijn, maar de kostenbesparingen van alternatieve milieubescherming zullen dat grotendeels compenseren. In noodgevallen mag je nog wel met de auto rijden, dus zeer onpraktisch of veiligheidsondermijnend is het ook niet.

Mijn conclusie is daarom: De autoloze zondag moet worden heringevoerd, om de belangen van onze hele samenleving te ondersteunen. Minder CO2 uitstoot, een stimulans op het OV gebruik, meer gezinsactiviteiten, gezondere levensstijlen van jeugd en volwassenen en veiligheid, hoeveel meer is nodig om u te overtuigen? En voor iedereen die de autovrije zondagen in de jaren 70 heeft meegemaakt, u moet toch toegeven, wat een rust was dat.

REACTIES

J.

J.

Ik vind het echt een heel goed betoog, alleen wat ik me afvraag; Hoe gaan ze dan controleren of je echt voor een noodgeval de weg op gaat met de auto?? Ik hoop hier nog van te horen! Groetjes

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.