Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Ontwikkeling alternatieve energie na kernrampen
Door het gebruik van energie uit kerncentrales wordt de wereld steeds meer vervuild. Daarom komt er een steeds groter aanbod van alternatieve energie.
Maar wat zijn nou alternatieve energiebronnen? Kost dat niet veel geld? Is kernenergie wel zo slecht? En bovendien, moet nu iedereen ineens groene stroom gebruiken omdat anders de wereld eraan gaat?
Rampen
De wereldbevolking, inmiddels als zes miljard, wordt steeds groter. Er is dus steeds meer energie nodig.


Maar door het veelvuldig gebruik van kernenergie is er een wereldwijde opwarming van de aarde ontstaan.
Uit metingen volgt dat de wereldgemiddelde zeespiegel in de twintigste eeuw is gestegen met ongeveer 15 centimeter. Volgens het IPCC zal in het jaar 2100 zal de zeespiegel 9 tot 88 centimeter hoger zijn dan nu.
Ook zijn er een aantal kernrampen geweest. Een voorbeeld is de Three Mile Island in de VS. In 1979 vond er een ernstig ongeval plaats. De koeling van een drukwaterreactor viel uit waardoor er radioactief gas, een erg gevaarlijk gas, vrij kwam.
Een andere kernramp is de Chernobyl. In de Sovjet-Unie ontplofte de kernreactor van de kerncentrale van Chernobyl. Ongeveer 9 miljoen mensen werden door de ramp getroffen.
Uit deze cijfers blijkt dat kernenergie niet zo onschuldig is en dat er grote rampen door ontstaan.
De alternatieven
Al die problemen zorgden ervoor dat er nieuwe technieken uitgevonden moesten worden.
Energie valt niet alleen uit kernenergie te halen, maar ook uit de natuur.
De meest bekende alternatieve energiebronnen zijn zonne-energie, windkracht, waterkracht en bio-energie.
Uit zonlicht kun je elektriciteit maken. Je gebruikt dan een zonnecel. Veel huizen en gebouwen in Nederland hebben al zo’n zonnecel. Ook kun je zonlicht opvangen in een zonnecollector, je verwarmt er dan water mee.
Windenergie was een van de eerste energiebronnen van de mens. Windenergie is al vele eeuwen toegepast op bijvoorbeeld zeilschepen. Windenergie wordt tegenwoordig benut door middel van windturbines. In gebieden met sterke winden kunnen honderden windturbines samenwerken en daarmee hele omliggende regio's van elektriciteit voorzien.


De hoeveelheid elektriciteit in de wereld door middel van waterkracht is na 1960 toegenomen met 300%. De kracht van stromend water kan met behulp van een waterturbine in een draaiende beweging worden omgezet.
Bio-energie betekent levensenergie. Het wordt gemaakt van plantenmateriaal, zogenaamd biomassa. Bio-energie is een energiebron die we al honderden jaren geleden gebruikten.
Het kan in vier verschillende brandstoffen worden omgezet: houtskool, geroosterd hout, gas, en een vloeistof dat op benzine lijkt.
Bio-energie zal niet opraken en kan helpen het broeikaseffect terug te dringen.
De samenleving en alternatieve energie
De mensen raken er steeds meer van overtuigd dat kernenergie slecht voor de wereld is. De laatste jaren zijn daarom steeds meer mensen overgestapt op groene stroom.
Inmiddels bestaat 21% van de wereldwijde elektriciteitsproductie uit alternatieve energie.
Het is niet duidelijk of de wereld zou vergaan als mensen geen alternatieve energie gebruikten maar de aarde wordt wel erg aangetast door de stijging van de zeespiegel en de milieuvervuiling.
Sommige deskundigen beweren dat, als we zo doorgaan met de opwarming van de aarde, het ijs in groenland smelt en dat zo delen van het land overstromen.
De voor- en nadelen
Stroom uit zonne-energie is in 10 jaar 60% goedkoper geworden. Het is dus niet zo dat alternatieve energie veel duurder is als ‘gewone’ energie.
Een voordeel van waterkracht is dat het erg schoon is, net als windkracht. Een nadeel is alleen dat de dammen erg duur zijn. Bij de windkracht is er niet altijd een constante wind, dat maakt het is dus wel moeilijk.
Zonnewarmte is een onuitputtelijke energiebron, alleen zijn er veel investeringen nodig, zoals zonnepanelen.
De toekomst van kernenergie ligt nog helemaal open. In november 1995 werd er een ‘veilige’ kernreactor gepresenteerd. Het risico van smelten van de kern is 10 tot 100 keer zo klein, volgens Framatome and Siemens.
Mooie wereld
Als de mensen zich inzetten voor alternatieve energie, kan er wat moois uit voort komen: een schonere wereld. Want hoewel kernenergie blijft bestaan, gaan veel mensen toch over op alternatieve energie.
Bronnen: 659 woordenREACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Dit werkstuk verbaasde me, er kloppen namelijk een aantal dingen niet hekemaal en met zoveel bronnen waaruit informatie is gehaald had ik dat toch wel anders verwacht. Ten eerste warmt kernenergie de aarde niet op, want er onstaan geen broeikasgassen door, ten tweede is er geen radioactief gas in een kerncentrale, de straling komt van gebruikte staven uranium en/of plutionium. Ook is de wereldwijde productie van groene energie pas rond de 15%, en niet veel hoger, dus, volgende keer wat beter opletten hé!

13 jaar geleden