Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Alcoholwet

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 501 woorden
  • 12 oktober 2014
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Nu nog even geen bier, maar over 2 jaar begint het plezier!

 

De jongste comazuiper in 2012 was maar liefst 12 jaar oud! De gemiddelde comazuiper was 15,3 jaar oud. Ik vind dit veel te jong. Ook krijgen kinderen vaak als ze jong zijn hun eerste slokje alcohol van hun ouders. In 2011 kreeg een 10-jarig jongetje een alcohol vergiftiging en belandde in het ziekenhuis. Ik vind het dus goed dat de alcoholgrens naar 18 is verplaatst!

 

Ten eerste is alcohol schadelijk voor je hersenen, en het heeft er een grote invloed op. Je hersenen ontwikkelen zich tot je 24e, dus gaan veel hersencellen dood als je voor die leeftijd drinkt. Alcohol kan ook ontwikkelingen in je hersenen beïnvloeden, een belangrijk gebied om te leren en je geheugen worden nadelig beïnvloed. Uit onderzoeken blijkt ook dat bij jongeren met alcoholproblemen de hersenactiviteit minder is. Ook kunnen ze opmerken dat jongeren die drinken minder goed scoren bij geheugentests en tests die leren en ruimtelijk inzicht meten.

 

Ten tweede gaan veel jongeren drinken door groepsdruk. Jongeren willen graag ergens bij horen en ze willen stoer overkomen, dit gebeurt vaak bij jongens in grote groepen. Ook doen jongeren onderling competities om te kijken wie het meest alcohol kan drinken, en als je weinig drinkt word je aangezien als watje. Op facebook is er een competitie geweest waar mensen elkaar nomineerden, dan moesten ze achter elkaar een glas of fles drank achter elkaar leeg drinken. Waarom hadden maar weinig mensen het lef om niet mee te doen? Ik vond het ‘spelletje’ onzin, maar gelukkig waren er ook mensen die het nut er niet van in zagen.

 

Vervolgens is het aantal comazuipers in 2011 toegenomen, dit blijkt uit cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde. De comazuipers waren ook nog jonger dan in 2010. Maar liefst 12% meer comazuipers in 2011 vergeleken met 2010, en de gemiddelde leeftijd is 15,3 jaar. Terwijl de alcoholgrens toch 16 was? In supermarkten of in drankwinkels wordt niet altijd om het ID gevraagd, terwijl dat wel moet. Vooral nu de leeftijdsgrens naar 18 is proberen nog jongeren van 16 drank te kopen. Alle winkeliers zouden het ID moeten vragen, andere krijgen ze een boete.

 

Ik vind het goed dat de alcoholgrens is verplaatst naar 18. Jongeren zouden door alle adviezen toch wel weten dat alcohol slecht is, en het is ook geen ramp om frisdrank te drinken in plaats van alcohol. Leven zonder alcohol is toch geen ramp? Ik hoop dat de alcohol meer uit het straatbeeld verdwijnt, en dat het aantal comazuipers daardoor ook zal afnemen.

 

Bronvermelding:

 

Rozing, Dorien (2012), ‘’Comazuiper: 15 jaar oud en 3 uur out.’’,

http://nos.nl/op3/artikel/366168-comazuiper-15-jaar-oud-en-3-uur-out.htmll 

 

Anoniem (2013), ‘’Wat is de invloed van alcohol op hersenen van jongeren?’’

http://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/alcohol-drugs/alcohol/risico-lange-termijn/wat-is-de-invloed-van-alcohol-op-de-hersenen-van-jongeren/

 

Anoniem (2011) ‘’Jongeren en alcohol’’

http://www.alcoholhulp.be/jongeren-en-alcohol

 

Site voor informatie:

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/alcohol/alcohol-in-de-wet 

 

 

REACTIES

A.

A.

wat voor cijfer heb je hier voor gehad ?
-.-

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.