Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Alcoholleeftijd niet naar achttien

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 399 woorden
  • 21 februari 2013
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7
15 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Alcoholleeftijd niet naar achttien.

Verhoging van de alcoholleeftijd, toch geen glaasje champagne bij je “sweet sixteen”?

 

Jaarlijks komen er honderden jongeren in het ziekenhuis terecht ten gevolge van alcoholvergiftiging. Een aanzienlijk deel hiervan heeft een leeftijd jonger dan vijftien jaar. Het is zaak dat de overheid dit aantal terugdringt en komt daarom met de “oplossing”:  Het omhoog brengen van de minimale leeftijd voor het nuttigen van alcohol naar achttien jaar. Een naar mijn mening zinloze actie.

 

Vreemde situaties

Ten eerste is het zo dat de Nederlandse jongere gewend is om vanaf zijn zestiende jaar een zwak alcoholisch drankje te mogen nuttigen, en het zou raar zijn als we dat nu ineens niet meer mochten. Daarnaast is het algemeen bekend dat waar een wil is een weg is, en dat ze er dan hoe dan ook stiekem toch wel aan komen, waardoor alsnog veel jongeren met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis komen te liggen. Hetgeen de oorzaak is van alle ophef.

Ten tweede is het zo dat het nadelig wordt voor het schatkistje van de overheid. Er wordt minder alcohol verkocht, dus er komt minder accijns binnen. Wie denkt dat dat wel meevalt, heeft het mis, want wanneer ze op hun zestiende eindelijk mogen,  nemen ze het er ook flink van.  Nog een nare bijkomstigheid is dan dat drank en rijden tegelijk mag, waardoor et aantal auto-ongelukken door het drankgebruik achter het stuur zal oplopen.

Zoals al genoemd zijn de Nederlandse jongeren gewend na hun zestiende een drankje te mogen nuttigen, en dit gaat rare situaties opleveren voor de huidige zeventienjarigen. Zij zijn al een jaar gewend te mogen drinken, mogen straks dan een jaar niet drinken, en dan ineens weer wel. U kunt zich voorstellen dat, met het oog op gewenning, dit een rare situatief is. Om nog maar te zwijgen over het feit dat we straks een generatie krijgen met allemaal rokende jongeren. Want als ze niet mogen drinken vanaf hun zestiende, waarom dan niet gewoon een alternatief genotsmiddel?

 

Niet mee knoeien!

Een onzinnige maatregel dus. de honderden jongeren om wie het allemaal te doen is komen toch wel aan drank, of het nou legaal of illegaal is. Ten tweede levert het minder geld op voor de staat, rare situaties voor de zeventienjarigen, meer verkeersongelukken en een rokende generatie. Niets aan de zestien-jaars grens veranderen dus.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.