Alcohol, waar ligt de grens?

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 628 woorden
  • 25 september 2014
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
5 keer beoordeeld

 

‘Het aantal kinderen en jongeren dat wordt opgenomen in het ziekenhuis met een acute alcoholoverdosis is explosief gestegen. Kinderartsen zagen vorig jaar maar liefst 684 geregistreerde gevallen van comazuipen.

 

Dat is een stijging van 37 procent ten opzichte van het jaar ervoor, toen het verontrustende aantal van vijfhonderd ons land opschrok. Gemiddeld zijn de kinderen die in het ziekenhuis belanden ruim 15 jaar en liggen ze drie uur in coma. Nog schokkender is dat er 27 kinderen van slechts 13 jaar met spoed aan het infuus moesten en dat sommige jongeren zelfs twee dagen buiten bewustzijn waren.’

Om dit zoveel mogelijk te voorkomen heeft de regering  de leeftijdsgrens voor jongeren om alcohol te kopen vanaf 1 januari 2014 verhoogd naar 18 jaar.  Jongeren onder de 18 jaar zijn nu strafbaar als ze alcohol in hun bezit hebben. De boete bedraagt €45,-. Het doel van deze wet is dat jongeren niet te vroeg beginnen met drinken. Is het zinnig om de leeftijdsgrens te verhogen?

 

Zoals het bij iedereen steeds meer bekend wordt , is alcoholgebruik bijzonder slecht voor de gezondheid. Onder andere voor de hersenen, waar bij ieder glas alcohol ongeveer een miljoen hersencellen afsterven. Niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch kunnen er klachten optreden. Verder speelt alcohol bij geweld, agressie en bij ongelukken in het verkeer een grote rol. Bovendien is het zo dat hoe eerder je begint met drinken, hoe groter de kans is op een alcoholverslaving. Ook is uit onderzoek gebleken dat er een verband is tussen schoolverzuim en alcoholgebruik.

 

Natuurlijk zijn er ook mensen die tegen de nieuwe regeling zijn. Zij zeggen bijvoorbeeld dat  er hierdoor minder inkomsten  zullen zijn voor de alcoholindustrie. Ook voor de overheid zullen de inkomsten hierdoor minder worden, doordat er accijns op alcoholhoudende drank zit. Daarnaast wordt gezegd dat men het vervelend vindt dat de overheid zich overal mee bemoeit. Verder vreest men dat in de minder gecontroleerde omgevingen het alcoholgebruik toe gaat nemen. Ook kunnen 16 en 17 jarigen niet meer uit, omdat de horeca de toegangsleeftijd heeft opgetrokken naar 18 jaar. Dit heeft men gedaan, omdat het anders moeilijk te controleren valt wie er wel en niet alcohol mag drinken.

 

Zelf vind ik het niet terecht dat de horeca geld verdient ten koste van gezondheid van andere mensen. Ook zal de overheid op de accijns op alcoholhoudende drank inderdaad minder verdienen, maar daarentegen hoeft zij minder kosten uit te geven aan de zorg, omdat de kans op ziektes ook afneemt. Dat het alcoholgebruik in minder gecontroleerde omgevingen toe gaat nemen, moet nog gaan blijken. Hopelijk  gaan ouders van jongeren beter toezien op het alcoholgebruik van hun kind, omdat ze nu op de hoogte zijn van wat men gaat verwachten. Verder kan men zeggen dat de overheid zich niet met alles moet bemoeien, maar het is ook een  taak van haar om mensen tegen zichzelf in bescherming te nemen. Net als dat ze de valhelm en de autogordel verplicht heeft gesteld. Zelf vind ik het ook een probleem dat jongeren van 16 en 17 jaar nu niet meer uit kunnen, maar dit weegt niet op tegen de voordelen van de nieuwe wet. De overheid zou iets anders kunnen verzinnen voor deze jongeren.

 

Kortom, de nieuwe regeling vind ik een goede zaak, omdat de gezondheid van jongeren niet meer door alcoholgebruik wordt verslechterd, minder geweld, agressie en ongelukken in het verkeer voorkomen, jongeren minder vroeg beginnen  met drinken en hierdoor minder snel een alcoholverslaving krijgen en er minder schoolverzuim komt. Natuurlijk zijn er nadelen, maar die staan niet in verhouding tot de gevolgen van de voordelen van de nieuwe wet. Ik denk ook dat iedereen snel zal wennen aan de nieuwe leeftijdsgrens. Jammer dat ik zelf nog drie jaar moet wachten, maar begrijpen doe ik het wel.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.