ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Stelling:
De alcoholgrens moet niet verhoogd worden tot achttien jaar.
Argumenten voor:

- Als jongeren pas vanaf hun achttiende mogen drinken, leren ze ook pas later met alcohol om te gaan. Ze weten nog niet hoe ermee om te gaan, en stappen bijvoorbeeld dronken de auto in, met als resultaat: meer verkeersdoden. Als jongeren al op hun zestiende alcohol mogen drinken, leren ze er eerder mee om te gaan, en als ze dronken zijn gaan ze fietsen of op de brommer, in plaats van met de auto. Het is dus eigenlijk 'veiliger' om de alcoholgrens bij de zestien te leggen.
- Er wordt veel meer stiekem, of illegaal gedronken, waardoor er dus veel minder toezicht op is. Jongeren worden dus dronken als er niemand bij is om op tijd in te grijpen, als het fout dreigt te gaan.

- Er zouden veel meer hangjongeren komen. Alle jongeren die normaal in het café zouden zijn, kunnen dan nergens naar toe, dus gaan ze de straat op. Op de straat zorgen ze voor veel overlast. En als ze niet in het café drinken, doen ze dat wel op straat, want aan alcohol valt overal te komen.
- Ook zoals in de twee stellingen hierboven al wordt gezegd, komen ze niet legaal aan alcohol, maar illegaal. Dus eigenlijk lost het verbod nog niks op, als je als vijftien/zestien jarige wil drinken, lukt je dat toch wel.
- Als je de grens verlegt, verleg je meteen ook het probleem. Wanneer een puber zestien wordt, zuipt hij of zij zich sowieso klem op het eerste de beste feest, als je pas vanaf je achttiende mag drinken, doe je dat ook. Waarschijnlijk dan zelfs nog vaker, omdat je dan meer geld en vrijheid hebt.
Argumenten tegen:
- Als je al op je zestiende begint met drinken, heb je ook eerder en sneller kans op geheugenverlies, of een andere hersenziekte, zoals schizofrenie.
- In sommige gevallen gebeurt het dat leerlingen 's maandags met een kater op school komen, of gewoon niet naar school gaan.
- Vaak gaat zinloos geweld samen met alcohol. Als je dus een grote leeftijdsgroep alcohol verschaft, heb je ook een grotere kans op zinloos geweld.
- Een zestienjarige heeft minder alcohol nodig om hetzelfde effect te bereiken. Als een zestienjarige dus meer drinkt, heeft het meer effect op hem of haar.
Mijn mening en oplossing.
Al de campagnes, slogans en wetsvoorstellen pakken niet goed. “De kater die komt later” ja, dat is wel zo, maar wat maakt het je uit, als je een fantastische avond hebt gehad. “drank maakt meer kapot dan je lief is” misschien wel, maar wat maakt het kapot? Als ze meer aandacht zouden vestigen op concreter voorbeelden, zou het volgens mij beter werken.
Ook zouden ze vanaf jongs af aan al voorlichting moeten geven. Jonge kinderen zijn het best beïnvloedbaar. Als je tegen een puber zegt dat hij niet moet drinken voor zijn zestiende, haalt hij er waarschijnlijk zijn schouders voor op, en pakt nog een biertje. Als je tegen een kind van een jaar of acht zegt dat hij niet moet drinken voor zijn zestiende, en dat vaak herhaalt, zal hij dat in zijn achterhoofd houden, waardoor hij misschien onbewust toch later gaat drinken. Ik zeg niet dat het de ultieme uitweg is, maar het zou een begin zijn.
Als je een kind al een slok bier geeft, gewoon om te proeven, als hij twaalf is, krijgt hij volgens mij al eerder de smaak te pakken, en gaat het lekker vinden. We kennen ook allemaal het spreekwoord: Jong geleerd, is oud gedaan. Als je een kind al vroeg de smaak van alcohol lekker leert vinden (want dat doe je in principe), zal hij eerder geneigd zijn zelf ook met zijn vrienden een keer een pilsje te drinken, wat later uitgroeit tot elke avond een pilsje en in het weekend een krat.
Dus waar ligt het nou echt aan dat jongeren drinken, en wat helpt het om dan de alcohol grens te verhogen? Ik denk dat het probleem niet echt oplosbaar is, maar er wel wat aan gedaan zou kunnen worden.
Maar niet op deze manier.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.