Alcohol accijnzen

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 707 woorden
  • 8 januari 2003
  • 156 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
156 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Winstgevende praktijken?

Het gebeurd elk jaar wel weer een keer, dan besluit de overheid de accijnzen op de alcoholische dranken te verhogen. De ene keer op de gedestilleerde dranken en af en toe op de wijntjes. Maar het liefst verhoogd de overheid de accijnzen op de licht alcoholische dranken. Dat zijn de bieren en de momenteel zo populaire mixdrankjes.Deze worden het meest gedronken door de jeugd, en dat is toch de belangrijkste doelgroep die van de alcohol moet worden afgehouden. Althans afgehouden hoeft nou ook niet, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat de jeugd massaal aan de alcohol gaat. Maar heeft het nut wel om al die accijnzen over de alcohol te heffen, want de jeugd heeft tegenwoordig ook aardig wat geld te besteden. En er zijn ook genoeg jongeren die het niet in de supermarkt kopen, maar bij uitgaansgelegenheden en terrassen en daar zijn de drankjes (en speciaal de mixdrankjes) erg duur. En daar word het ruimschoots verkocht dus jongeren laten zich niet zo makkelijk afschrikken door hogere prijzen. Kijk ook maar naar de accijnzen op tabak, niet veel mensen gaan minder roken al wordt een pakje twintig cent duurder. Heeft het dus wel nut om al die accijnzen te heffen? En kunnen ze het niet op een veel effectiever manier kunnen proberen? Of gaat het de overheid om al die winst die ze met deze accijnzen verdienen?

Het is in ieder geval wel voor de hand liggend dat de overheid dikke winst maakt op al die accijnzen. Maar wat doen ze met al dat geld? Plannen voorbereiden voor de volgende accijns verhoging? Zou het niet beter zijn als de overheid het met drank net zo aanpakt als met tabak? Gewoon veel minder mixdrankjes en bier reclames toestaan, maar ja die zijn heel winstgevend. En grote waarschuwingen op het bier zetten, bijvoorbeeld dat het drinken ervan ernstige gevolgen kan hebben voor de toekomst. Of op de mixdrankjes een etiket waarop staat dat je er dik van wordt, nou een stuk minder meisjes zullen het drinken, reken daar maar op. De fabrikanten zullen er alleen niet zo blij mee zijn.

Tot grote waarschuwingen op de blikjes en flesjes zal het wel nooit echt komen, maar waarom niet? Alcohol is toch wel bijna net zo slecht als roken, en daar wordt ook flink tegen gestreden. Daar staan ook grote waarschuwingen op, en daar mag ook bijna geen reclame meer voor worden gemaakt. Maar alcoholische dranken zijn natuurlijk te populair en te lekker om helemaal te verbieden. Je zou toch meer moeten laten zien dat regelmatig alcohol gebruik ernstige gevolgen kan hebben, en jongeren veelvuldig waarschuwen op verschillende manieren over de nadelige effecten.

De taak van de overheid is ook ervoor te zorgen dat zo weinig mogelijk minderjarigen alcohol consumeren. Dat is een moeilijke taak en de overheid heeft al enkele jaren geleden laten zien dat je echt 16 zou moeten zijn om alcoholische dranken te kopen. Maar het gebeurd nog veel te vaak dat winkels of cafés alcoholische dranken verkopen aan minderjarigen. Gewoonweg omdat ze moeilijk bij iedereen de leeftijd kunnen controleren. Ze zijn er vooral in kroegen nog helemaal niet streng in. Als ze maar geld verdienen.

Waarom draait alles toch uiteindelijk om geld? Denk maar niet dat de brouwers van Heineken zich er druk om maken als iemand net zolang hun bier zuipt zodat hij er uiteindelijk verslaafd aan is en zijn hele toekomst verknald is. Dat is dan mooi zijn eigen schuld, en dat is ook zo maar Heineken maakt er alleen maar winst op dus die gaat zich er niet zo druk over maken.. De overheid vind het ook wel mooi om lekker accijnzen overal op te heffen. Met mooie praatjes over het doel wat ze ermee willen bereiken, namelijk het alcohol gebruik van de burgers in toom te houden, maar ondertussen maken ze dikke winst op al die zuipende burgers. En denk maar niet dat ze ooit de alcoholische dranken gaan verbieden, want het is te winstgevend, en het is natuurlijk ook te ingeburgerd. De overheid zal de komende paar jaar nog vaak accijnzen gaan heffen over alles wat mensen toch wel kopen, en waar natuurlijk een mooie smoes over te verzinnen valt waarom ze deze accijnsverhoging weer nodig vinden.

REACTIES

T.

T.

Hee,

Over je alcohol accijnzen betoog, welke bronnen heb je daarvoor gebruikt, of heb je alles zomaar verzonnen? Laat ff weten

grtz Thijs

19 jaar geleden

N.

N.

Hoi Timmes,

Wij zijn op zoek naar jongeren (vanaf 16 jr) die willen meedoen aan een publiek debat in Den Haag over alcohol en jongeren.

Omdat jij hierover - gezien je enthousiaste betoog - een mening hebt, nodig ik je graag uit voor de jongerentribune. Het debat wordt geleid door Menno Bentveld en vindt plaats op woensdag 17 november vanaf 16.00 (tot 18.00 uur) in Haagse populaire club Cocoon. Als je zin hebt mee te doen, laat je me het dan even weten? Natuurlijk staat er een (reis-)vergoeding tegenover.

Groeten!

Neeltje

18 jaar geleden

A.

A.

Het "gebeurt". De overheid "verhoogt".
Een betoog ziet er altijd een beetje belachelijk uit als er d/t-fouten in staan. Jammer.

15 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.