Wat is een AI?
AI staat voor artificial intelligence, wat in het Nederlands kunstmatige intelligentie betekent.
Wanneer is een computer nou intelligent?
Het is moeilijk om intelligentie te definiëren, maar er word gesteld dat als een computer een mens kan overtuigen dat het geen mens is maar een computer, het intelligent is.
AI vind je overal in je dagelijkse leven, zonder dat je het door hebt. Denk maar eens aan je dagelijkse zoekopdrachten. Google haar zoekmachines werken nou samen met AI, telkens als jij een zoekopdracht intypt, zoekt hij de meest relevante site voor je op en zet hem voor aan in de zoekresultaten. Dit werkt het zelfde met de afbeeldingen zoek functie.
Deze zoekfunctie kijkt wat er op het plaatje staat(Door middel van een zeer complexe AI) en zet de beste afbeeldingen voor aan.
Best handig dus, en je hebt er heel veel aan.
AI kan zichzelf dingen aanleren, net zoals een kind leert lopen.
Een kind valt steeds maar staat ook weer op, het leer van zijn fouten en verbeterd zichzelf, net zolang totdat het perfect is. Maar wanneer dat punt is bereikt, is nog altijd de vraag.
Maar wat betekent het voor onze toekomst?
Daarom luit mijn stelling dan ook: AI dat onze banen overneemt is goed.
Daar zijn de meningen duidelijk over verdeelt, neem bijvoorbeeld Elon Musk.
Elon Musk is een groot investeerder in AI, hij heeft een project draaien genaamd Open AI.
Open AI wil er voor zorgen dat AI controleerbaar blijft, en daarom wil het daar de eerste in zijn.
Dit allemaal zodat er geen forever-expanding AI word ontwikkeld die zichzelf kan verbeteren zonder rem, en daarmee een Intelligentie bom activeert wat kan leiden tot het einde van de mensheid, aldus Stephen Hawking.
Alinea 3:
Het nut van de kunstmatige intelligentie.
AI zal langzamerhand steeds meer banen overnemen.
Wat mij betreft is dit een goed ding.
AI kan bijvoorbeeld ziektes op scans veel sneller herkennen, hierdoor zijn uitslagen miljoenen keren sneller binnen, dan als een arts het bekijkt.
In de tijd dat arts 1 enkele foto heeft bekeken, kan een AI miljoenen uitslagen hebben verwerkt. Voor scholen is dit ook ontzettend handig.
Een AI kan namelijk ook de toetsen van de leerlingen nakijken, dit bespaart leraren veel tijd, AI is dus gewoon een hulp van de mens.
Natuurlijk heb je ook de zelfrijdende auto’s. Veel mensen durven het nog niet aan in een zelfrijdende auto te stappen. Ze zijn bang dat de computer ze tegen een boom stuurt, of zelfs in een groep overstekende voetgangers.
Dit is aldus niet een reëel situatie. Stel je maar eens voor: Jij bent een trein machinist, aan de ene kant van de wissel ligt een baby, en aan de andere kant ligt een groep vastgebonden vrouwen. Wat zou je kiezen? Jij zou ook maar wat kiezen, een computer doet dit ook bij het zien van nieuwe situaties. Alleen in het verkeer is elke mogelijke situatie getest, en niet 10 keer, maar wel een miljoen keer. Net zolang totdat de AI telkens de juiste keuze maakt. En dus is het 100% veilig.
De mogelijke nadelen van AI
Zoals ik in de vorige alinea al aangaf,
AI zal steeds meer banen van ons overnemen.
De overname zal beginnen bij het vervoer, doormiddel van bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s, bussen, treinen, en uiteindelijk het vliegverkeer.
Banen in de bouw zullen verdwijnen, net zoals de banen in de logistiek.
½ van de banen zal worden overgenomen door AI en er zal geleidelijk steeds meer werkloosheid bijkomen. Bijna alle praktische banen zullen verdwijnen.
Er zal ook een nieuwe vorm van discriminatie bij komen. Bedrijven kunnen trefwoorden invullen bij het scannen van bijvoorbeeld cv’s en sluit dan bijvoorbeeld een deel van de relevante doelgroepen buiten.
Veel nieuwe banen
AI is wel gelimiteerd, het kan het geen nieuwe problemen oplossen die ze nog nooit hebben gezien, want hij weet niet of hij het goed of fout doet. Het menselijke brein kan dit immers wel. Er zullen veel banen komen in het oplossen van problemen in elke sector. Neem bijvoorbeeld de uitvinder van de magnetron, hij merkte tijdens de tweede wereld oorlog dat straling zijn chocolade reep liet smelten en dus combineerde hij zijn kennis van koken met zijn kennis van straling en vond de magnetron uit. Dit kan AI niet, het kan zijn kennis niet combineren, het gokt dus lukraak bij het zien van nieuwe situaties en een buitenstaander/gegevens moet(en) aangeven of dit goed of fout is.
Er zullen dus veel banen komen in bijvoorbeeld, marketing en business strategie en andere banen waar creativiteit voor nodig is. Hierbij stel ik niet dat AI niet creatief is, het kan wel creatief zijn. Mensen zijn alleen beter in het creatief denken, doormiddel van feedback van andere personen kan een idee veel beter tot zijn recht komen. AI heeft deze mogelijkheid (nog) niet. Na mijn mening is het vooral goed dat zware banen worden overgenomen, Ik moet er niet aan denken dat mensen tot hun 67ste moeten metselen in weer en wind.
Veel overnames maar ook veel nieuwe banen
Er zullen inderdaad veel banen verdwijnen, maar er komen ook veel bij.
Zware banen verdwijnen, en er komen fysiek lichte banen bij. Er zal veel werk zijn in het controleren van AI. het zijn immers computers, en die maken fouten. Er zal veel personeel in ICT nodig zijn en het zelfde geld voor de zorg.
Binnen nu en 30-50 jaar zal deze verandering volledig
REACTIES
1 seconde geleden