Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

ADHD moet serieus genomen worden

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 828 woorden
  • 7 juni 2006
  • 69 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.6
  • 69 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Betoog

Wat vind jij van hele drukke mensen??? Voor mij is het een gewoonte geworden. Mijn zus heeft ADHD en veel mensen nemen haar niet serieus op school vonden ze haar maar iritant en ze werd vaak de klas uitgestuurd, zelfs nadat de leraren wisten dat ze ADHD had werd er regelmatig met een schorsing gedreigd. Iedereen die een afwijking heeft wil graag serieus genomen worden.
mijn stelling is dan ook dat ADHD serieus genomen moet worden.

ADHD betekent letterlijk Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het is een kleine afwijking in de hersenen. De kinderen die ADHD hebben kunnen zich vaak niet goed concentreren en zijn hyperactief. Er zijn ook vormen van ADHD waarbij de persoon juist heel erg sloom is en zijn of haar gevoelens niet goed kan uiten. Voor de mensen met de hyperactieve vorm van ADHD wordt vaak het medicijn Ritalin voorgeschreven. Veel mensen denken dat het medicijn het kind minder druk maakt omdat zijn of haar gedachten dan redelijk rustig worden. Maar dat is helemaal niet waar. ADHD patiënten kunnen vaak niet zoveel informatie in zich opnemen. Ritalin zorgt ervoor dat de zenuw activiteit verhoogd wordt waardoor de ADHD patiënt meer informatie kan opnemen. Meestal worden de patiënten er een beetje moe van omdat ze al die informatie niet gewend zijn en daardoor worden ze rustig.

Veel mensen hebben geen begrip voor de patiënten die ADHD hebben. Ik vind dat dat moet veranderen.

Ten eerste omdat: Deze mensen er niks aan kunnen doen. Zo zijn ze nou eenmaal geboren.
Je zegt ook niet tegen iemand die depressief is dat hij of zij zich aan stelt. Waarom zou je dat wel tegen iemand kunnen zeggen die ADHD heeft? ADHD kan erfelijk zijn. Vaak weten de ouders niet dat 1 van de hen ook ADHD heeft.

Ten tweede omdat iedereen gelijke rechten heeft. De meeste scholen willen liever geen kind dat ADHD heeft aannemen, omdat ze denken dat het kind de andere klasgenoten stoort en zelfs agressief kan reageren. maar ook omdat ze denken dat het geen zin heeft om zo'n kind iets bij te brengen als omdat hij of zij toch niet eens luistert. Ik vind dat als iedereen gelijke rechten heeft dat je ADHD patienten gewoon op een school moet aannemen. Anders is het discriminatie en discriminatie is verboden.
Als het echt zo'n probleem is, waarom is er dan geen aparte school voor deze mensen.

Ten derde omdat het bewezen kan worden of een persoon wel of niet aan deze concentratie stoornis lijdt. Je kan op verschillende manieren aantonen dat een persoon ADHD heeft, bijvoorbeeld door hem of haar een tekening te laten zien van een vlek waar zij dan een figuur uit moeten halen. Maar ook door de persoon met anderen te laten spelen. Uit het gedrag van de patienten kan een deskundige aantonen dat het om een concentratie stoornis gaat.

Als tegen argument kan je zeggen dat ADHD geen exact omschreven aandoening is met een duidelijke oorzaak. Dat kan wel zo zijn maar niet elke ziekte hoeft een oorzaak te hebben. Zoals elke aandoening kan je ADHD bij je geboorte krijgen. Je kan ADHD dus meer een aandoening noemen dan een ziekte.


Nog een tegen argument kan zijn dat het aan de opvoeding ligt. Sommige mensen denken dat ADHD helemaal niks met een afwijking te maken heeft maar dat er voor het slechte gedrag van sommige mensen een naam bedacht is. Zij denken dat de ouders het kind vaak niet strak genoeg aanpakken waardoor het zijn eigen gangetje kan gaan. Mijn weerlegging is dat er natuurlijk probleem kinderen zijn die door de opvoeding op het slechte pad zijn geraakt. Maar niet elk probleem kind heeft ADHD. Ik kan mijn zus als voorbeeld geven dat het niet door de opvoeding komt. Mijn moeder heeft mij en mijn zus strak genoeg
opgevoed en toch gaat mijn zus haar eigen gangetje.

Mijn conclusie is dat er veel te veel gevallen zijn waarin ADHD patiënten niet serieus genomen worden. Dat moet veranderen. Er moeten scholen komen waar ADHD patiënten niet snel afgeleid kunnen worden en toch goed kunnen leren.

Alle argumenten op een rijtje.
De patiënten kunnen er niks aan doen. Ze zijn zo geboren en hebben het soms geërfd.
Alle mensen hebben gelijke rechten dus dat geldt ook voor ADHD patiënten.
Het kan bewezen worden dat een persoon ADHD heeft en ik vind dat je dat moet respecteren.
Tegen argumenten waren:
ADHD is geen exact omschreven aandoening met een duidelijke oorzaak.De weerlegging hiervan was dat niet aandoeningen een oorzaak hebben.
2e argument tegen was dat veel mensen denken dat er voor probleem kinderen een naam bedacht is en dat het gewoon aan de opvoeding ligt. De weerleggin hiervan was: Dat niet elk probleem kind ADHD heeft en dat je bij sommige mensen kan zien dat de ouders de kinderen wel goed opgevoed hebben maar dat het kind niet luistert.

Respecteer ADHD want daar is niks mis mee!!!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

als diegene niet serieus tegen jou doet hoef je toch ook niet serieus terug te doen?
; ))

4 jaar geleden