Activerende Tekst Greenpeace

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 577 woorden
  • 23 maart 2004
  • 364 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
364 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Wordt lid van Greenpeace!

Kan Greenpeace onze wereld nog voor een ondergang behoeden? De kwaliteit van onze leefomgeving holt achteruit. Waar gaat het heen met onze wereld?! Op dit moment is het al erg slecht gesteld met het milieu door de ecologische problemen in de wereld. Kijk maar eens naar de gevolgen van het broeikaseffect. Het gat in de ozonlaag en de afnemende diversiteit van diersoorten bewijzen ook dat de balans in het natuurlijk evenwicht is verstoord. Er moet snel iets gebeuren, voordat de wereld in een negatieve spiraal terechtkomt en niet meer te redden is.

Het lijkt wel alsof de mens geen geweten meer heeft. Er wordt niets meer om de dieren gegeven. Bedrijven storten hun chemisch afval en olie maar in de zee. Met als gevolg dat het hele dierenrijk onder water extreem gevaar loopt. Het koraalrif verdwijnt in een razend tempo. Grote groepen dode vissen die aan het wateroppervlak drijven als gevolg van watervervuiling is ook geen onbekend gezicht. Ook aan de jacht op pelsdieren wordt geen eind gemaakt. Ontkenning van deze vreselijke gebeurtenissen komt maar al te vaak voor, alsof ze nooit hebben plaatsgevonden. Iedereen weet dat dit een grote leugen is, maar bijna niemand doet er iets aan. We trekken vrolijk onze bontjassen aan en denken er verder niet bij na.

De regelgeving op het gebied van dierenbescherming is de laatste jaren wel verbeterd, maar toch zijn er landen als Japan die deze ontwikkelingen tegenwerken. Japan meent dat het verbod op de jacht op walvissen opgeven moet worden zodat zij weer walvisvlees kan exporteren. Zij geeft niet om de gevolgen voor het milieu en het leed die ze deze prachtige dieren aandoet. Puur uit winstbejag doodt ze deze dieren met onmenselijke methoden. Een harpoen door het dier boren, en hem dood laten bloeden is de meest gebruikelijke methode. Hoe kunnen wij dit door laten gaan? Wanneer het Japan lukt om dit verbod op te heffen, zullen andere landen volgen. Wanneer één schaap over de dam is volgen er meer. Het is dus ontzettend belangrijk om dit soort voorstellen de kop in te drukken, in de hoop de natuur te redden.

En wat gebeurt er met het regenwoud dat zo belangrijk is? Het regenwoud wordt in een sterk tempo vernietigd door boeren die meer akkerbouwland willen hebben. Dit gebeurt dan door enorme lappen eeuwenoud woud te verbranden. Op dit moment is nog maar 20% van het oorspronkelijke regenwoud over. Wat geeft de mens het recht om de dieren die hier leven te vermoorden en hun grond in te pikken? Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook bij een ander niet! Wij hebben deze bomen nodig om te leven vanwege de zuurstof die zij produceren. Dus door de bomen te vernietigen, brengen we onszelf in gevaar!

Al met al is het ontzettend belangrijk dat wij ons inzetten voor het milieu. Hoe moeilijk onze taak ook is, hoe ver weg een schone wereld ook lijkt en hoe zwaar ons gevecht ook zal zijn in de strijd voor een beter milieu, we moeten hoe dan ook volhouden en ons van onze allerbeste kant laten zien. Daarom vraag ik u, en met mij vele anderen, om zo snel mogelijk lid te worden van Greenpeace. Ieder mens heeft een geweten, maar niet iedereen luistert daarna. Laat zien dat u wel bereid bent dat te doen. Laat een mooie wereld achter voor uw nabestaanden. Gééf in plaats van neem, want een beter milieu begint bij uzelf!

REACTIES

R.

R.

Ik heb veel aan je werkstuk gehad, bedankt:)'
=xxx= greenpeace-verslagmaakster uit havo 4:)

18 jaar geleden

D.

D.

hooi

egt supper goed gemaakt hoor
ik ben 11 jaar en ik doe me werkstuk ook over
greenpeace
leuk he

13 jaar geleden

Y.

Y.

hoooooi
thnx voor deze tekst
bye bye koeienvlye

11 jaar geleden

G.

G.

thanks hiervoor ik heb er veel aan (persoon uit VWO 2)

7 jaar geleden

I.

I.

ik heb niet zoveel hier aan gehad maar het is een heel goed betoog! sorry dat ik her niet zoveel aan had, van iemand, 6e klas Gymnasium

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.