Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Abortus

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 2168 woorden
  • 24 november 2007
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 5
40 keer beoordeeld

Stelling: Ik ben tegen abortus.

1e Argument voor: De foetus is naar 10 weken al geen hoopje cellen meer.
2e Argument voor: de abortus zelf is vrij bruut.
3e Argument voor: Het is slecht voor het vrouwenlichaam.

1e Argument tegen: Tienermoeders onder de 18 kunnen zelf niet voor hun kind zorgen
2e Argument tegen: Bij verkrachting, zou je de foetus wel moeten kunnen laten weghalen.
3e Argument tegen: Bij misgeboorten/zwaar gehandicapte kinderen

Ontkrachting:

1e Argument tegen: Tienermoeders, zijn ook tieners maar die hebben niet goed opgepast.
2e Argument tegen: Het blijft moord van je eigen kind.
3e Argument tegen: Een kind is een kind, die vermoord je niet ook al is het gehandicapt.

Argumenten voor:
1e Argument voor: de foetus kan je na 10 weken al voelen schoppen, dat betekend dus dat het al geen klompje cellen meer is, maar dat er langzamerhand armpjes en beentjes komen en andere lichaamsdelen.

2e Argument voor: de abortus zelf is vrij bruut, na 20 weken is het embryo al levensvatbaar, dus wanneer je het embryo buiten de baarmoeder in een couveuse zou leggen, heeft het nog kans heeft dat het een gewoon gezond mens wordt. Het kind wordt dan letterlijk vermoord.
ze zijn ook bezig met het legaliseren van abortus tot de 24e week.

3e Argument voor: Tijdens de abortus word de baarmoederhals geopend (onnatuurlijk) en hierdoor heeft de vrouw meer kans op miskramen. 10-15% van de zwangerschappen hebben last van hersen- en/of ontwikkelingsafwijkingen. Om het dan nog niet eens te hebben over de 20% van de vrouwen die nachtmerries over houden na hun abortus.

Argumenten tegen:

1e Argument tegen: Meisjes onder de 18 die dan al zwanger raken, die hebben zelf vaak nog geen baan, en zowel dan kunnen ze daarvan nog geen kind onderhouden. Daarom is het voor het kind gewoon beter als het dan niet ter wereld komt.

2e Argument tegen: Het kind is door een misdrijf geboren. Het wordt dus niet geboren met de liefde die het zou hebben gehad bij een gekozen zwangerschap en is het kind nooit echt gewild en word het niet echt geaccepteerd door de moeder. Het kind herinnerd de moeder namelijk constant aan het voorval en helemaal wanneer hij of zij ook nog op de vader gaat lijken, qua uiterlijk. Daarbij zal het kind nooit de vader kennen (in zekere zin).


3e Argument tegen: Wanneer een kind gehandicapt is (wanneer dit op de echo als zich baar is)
Dit is wel net weer iets anders als bij een gezond kind omdat het je met een gehandicapt kind 24 uur werk hebt. Dat kost erg veel energie en als de ouders dat niet kunnen dan is abortus denk ik wel een goede optie.


Ontkrachtingen:

1e Argument tegen: Wanneer tieners seks hebben, weten wat de gevolgen kúnnen zijn. Dus je moet gewoon goed oppassen het beste condoom en de pil, dat je niet per ongeluk zwanger raakt door dat je tja niet goed oppaste.

2e Argument tegen: Je bent verkracht en natuurlijk wil je het kind eigenlijk niet omdat het niet eens is van iemand, die je kent en lief hebt. Maar van een man of jongen die je ruw heeft misbruikt. Maar het is toch ook voor de helft van jou! En je vermoord toch niet zo maar je eigen kindje. Later zul je vaak weer spijt van hebben omdat je misschien onvruchtbaar bent geworden door de ‘behandeling’.

3e Argument tegen: Een kind is een kind en dat vermoord je niet ook al is het gehandicapt. Dit is eigenlijk ook te vergelijken met argument 2, het kind is dan misschien wel niet volkomen gezond, maar je hoort vaak verhalen dat ondanks dat je al je energie en tijd in je kind moet stoppen (nog meer dan bij een gezond kind natuurlijk) de ouders toch erg veel van hun kind gaan houden, en ze zich geen leven meer zonder hem/haar zouden kunnen voorstellen.

Conclusie:

Mijn conclusie is dat ik vind dat abortus niet geheel legaal mag zijn, alleen in uiterst erge gevallen zoals verkrachting en zwaar gehandicapte kinderen en van dat soort gevallen, maar niet in het geval van, o jee, ongelukje, maar ach, even abortus en het is allemaal weer goed, het is namelijk gewoon niet menselijk wat en hoe het moet gebeuren.

verder uitgebreid verslag; van internet

Ik ga m’n betoog houden over abortus. Het woord betekent letterlijk: ‘verloren gaan’. Ik heb voor mezelf een standpunt dat ik wil gaan verdedigen en dat is dat ik tegen abortus ben met uitzondering van een aantal gevallen. De redenen waarom ik er op tegen ben zijn deze:

-de foetus kan je na 10 weken al voelen schoppen, dat betekend dus dat het al geen klompje cellen meer is, maar dat er langzamerhand armpjes en beentjes komen en andere lichaamsdelen.


-de abortus zelf is vrij bruut, dat zal ik jullie zo wel tot in de details uitleggen.

-ze zijn ook bezig met het legaliseren van abortus tot de 24e week, alleen wat jullie misschien niet weten is, dat de baby na 20 weken levensvatbaar is, mits het dus in de couveuse wordt gelegd. Ik zal zo ook wel uitleggen hoe dat in z’n werk gaat, en hoe de baby overlijdt.

- en als laatste vind ik dat als je met iemand naar bed gaat, je gewoon goed beschermd moet zijn, het is je eigen verantwoording, of je nou 15 bent of 25, want het is tegenwoordig wel erg gemakkelijk om het dan maar weg te laten halen als het dan toch fout gaat.

Maar zoals ik al zei, zijn er vanuit mijn standpunt ook een paar uitzonderingen:

- Ik kan bijvoorbeeld goed begrijpen dat als je verkracht bent, je het kind niet wilt houden, omdat je er dan niet voor gekozen hebt te vrijen met die persoon. En ik denk ook dat het erg moeilijk is om dat kind te accepteren, omdat hij je altijd zal herinneren aan de dader.

-Over het weghalen van een gehandicapt kind kan ik nog niet helemaal tot een mening komen. Omdat de vruchtwaterpunctie pas genomen kan worden na 16 weken en dus kan de abortus pas laat plaatsvinden, in dat op zicht zou ik zeggen nee, geen abortus. En ook een feit blijft dat het een mens is van vlees en bloed en de kans er is dat het misschien wel aardig kan functioneren zou voor mij een reden zijn het niet te doen.

Maar als artsen zouden zeggen dat het hoogstens 3 jaar oud zal worden en veel pijn zal lijden, zal ik dus de abortus hoogstwaarschijnlijk wel overwegen.

Hoe gaat de abortus in z’n werk???

Er zijn meerdere methoden:

-Tot 4 weken is het mogelijk een overtijdbehandeling te laten plaatsvinden. Dat is een methode die de vrucht en het baarmoederslijmvlies wegzuigt, de vrucht lijkt dan nog nergens op en is niet meer dan een hoopje cellen.

-na de 4 weken en tot de 12 weken wordt zuigcurettage toegepast.
Bij deze methode wordt de baarmoederwand opgerekt en de inhoud van de baarmoeder wordt dan leeggezogen, zodat alles wordt verwijderd. Bedenk wel dat het na 12 weken al zo’n 4 cm. groot is en al echt op een baby begint te lijken. Het kan plassen, duimzuigen, slapen en nog veel meer. De organen zijn ook al reeds aanwezig en het hartje klopt al.

- na de 12e week tot de 16e week is het hoofdje te stevig om weggezogen te worden, omdat de hersenen al beschermd worden door kraakbeen. Dan wordt de Finks-methode toegepast. Dat is een erg gruwelijke manier van abortus: met een tang wordt de vrucht eerst in stukken geknipt ( bedenk goed wat ik net heb gezegd hoe het embryo zich al heeft ontwikkeld)

Na deze brute moord wordt de zuigcurettage toegepast. Na 16 weken zijn de schedelbeenderen te hard.

-na 16 weken zal de prostaglandine techniek worden toegepast. Hierbij wordt het hormoon prostaglandine toegediend bij de vrouw, dat er voor zorgt dat de weeën opgang komen, er volgt dus een gehele bevalling. Je zou denken, ach het is toch nog niet levensvatbaar, maar als het embryo eruit is, kan het nog een paar minuten buiten de baarmoeder leven, dus het hartje klopt. Dan moet het embryo alsnog gedood worden en in de meeste gevallen laten ze het kind gewoon vanzelf sterven, maar het lijkt kort…het is een hele lijdensweg voor het embryo…

En als je je bedenkt dat na 20 weken het embryo levensvatbaar is, d.w.z. dat als het embryo buiten de baarmoeder in een couveuse gelegd wordt, het nog kans heeft dat het een gewoon gezond mens wordt. Het kind wordt dan letterlijk vermoord.

En tot slot heeft het veel gevolgen voor het lichaam van de vrouw:

-Door het onnatuurlijk openen van de baarmoederhals heeft de vrouw meer kans op miskramen en te vroeg geboren baby’s bij volgende zwangerschappen, die in 10-15% last hebben van hersen- en ontwikkelingsafwijkingen

-Door het ontstaan van wonden, kan de gevoelige huid op de eileiders gaan ‘plakken’, het gevolg daarvan is dat de vrouw daarvan onvruchtbaar wordt.

- en dan hebben we het nog niet eens gehad over de trauma’s die 20% van de vrouwen aan abortus overhouden, over de continu terugkerende nachtmerries die over dode kinderen gaan.

Ik heb uiteraard respect voor de vele visies die er zijn t.o.v. abortus.-Een meisje van 15 jaar die zwanger raakt zal in het grootste geval kiezen voor abortus, omdat ze zichzelf nog geen geschikte moeder vindt, nog naar school gaat, geen geld heeft of niet meer geaccepteerd zal worden door haar ouders.
Dan heb ik er best respect voor, alleen ik vind het je eigen verantwoordelijkheid, je kiest ervoor om te vrijen, dan zal je de consequenties moeten aanvaarden.

-En zoals ik ook al gezegd had kan ik het van een verkrachte vrouw ook begrijpen.


-Christenen die volgens de bijbel leven zijn ook tegen abortus. In genesis staat dan ook het gebod: GIJ ZULT NIET DOODSLAAN. Abortus is dus een overtreding van Gods wet.

Mijn conclusie is dat ik vind dat abortus niet geheel legaal mag zijn, alleen in uiterst erge gevallen zoals verkrachting en zwaar gehandicapte kinderen en van dat soort gevallen, maar niet in het geval van, o jee, ongelukje, maar ach, even abortus en het is allemaal weer goed, het is namelijk gewoon niet menselijk wat en hoe het moet gebeuren.

hoe bizar kan het leven zijn:

In de ene kamer wordt een baby vermoord die z’n geboorte heeft overleefd, terwijl ze in de kamer ernaast vecht om een baby in leven te houden…

Het leven kan je niet maken, je kan alleen hopen dat het leven jouw maakt, en dat je de kans krijgt jezelf te bewijzen, niet dat je wordt vermoord omdat je toevallig ongewenst bent.

een stukje om voor te lezen:

Dagboek van een ongeboren baby

15 Juli: Hoera ! Vandaag werd ik geschapen ! Gaaf, zal ik jullie verklappen dat ik een jongen ben ?
22 Juli: Volgens mij heb ik een goede moeder: haar hele hormoonhuishouding verandert, om het mij naar mijn zin te maken.
30 Juli: Jammer, dat mijn moeder een andere bloedgroep heeft als ik. Maar straks heb ik haar bloed niet meer nodig, want mijn eerste aders beginnen te ontstaan.
05 Augustus Vandaag is iets geweldigs gebeurd ! Mijn hart is begonnen te slaan. Nu zal het niet meer ophouden met slaan, tot het einde van mijn leven.
15 Augustus Nu ben ik al 3,5mm groot. Je denkt, dat is nog klein ? Misschien heb je gelijk, maar toch, ik heb reeds alle organen: ik heb een hart, huid, zenuwen, geslachtsorganen, lever, long, en nog veel meer.

20 Augustus Nu zijn mijn hersenimpulsen al meetbaar. Zouden mij ouders weten, hoe goed ik groei ? Maar wacht !! Ze weten immers nog niet dat ik besta !!
10 September Nu kan ik mijn vuist al ballen. Plassen, wakker zijn en slapen, drinken en ook op mijn duim zuigen.
15 September Ik ben nu al 3cm groot !! Van de 45 verdubbelingen van het aantal cellen, tot men volwassen is, heb ik al 30 achter mijn rug. Tot aan mijn geboorte zullen het er 41 zijn. Bovendien heb ik een onverwisselbare vingerafdruk; maar ik wil geen misdadiger worden.
20 September Ik ben bezig, mij zwemtechniek te verbeteren. Ik zwem namelijk in het vruchtwater van mijn moeder. En hoe zoeter het is, hoe meer ik ervan drink.
02 Oktober Mijn vingernagels zijn er ! Ook haren en wenkbrauwen worden zichtbaar.
08 Oktober Ik ben nu 14cm groot, kan met mijn wenkbrauwen fronsen en gekke bekken trekken. Ik zal naar mijn ouders glimlachen, wanneer ik ter wereld kom.
09 Oktober Vandaag heeft mijn moeder mij vermoord !!
De wetenschap is het er vandaag de dag over eens, dat het menselijke leven begint, wanneer de eicel van de moeder en de zaadcel van de vader met elkaar versmelten. Vanaf dat tijdstip bestaat een onverwisselbare, nieuwe mens met precies voorbestemde en niet te veranderen eigenschappen. Het is precies vastgelegd of het een jongen of een meisje wordt, of zijn ogen blauw of zijn haren zwart worden, of het groot of klein, sterk of zwak, temperamentvol of sensibel zal zijn. Nooit eerder of nooit meer later zal er een mens zijn, die met hem identiek zal zijn. Daarom is abortus moord.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.