Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Abortus

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 435 woorden
  • 19 mei 2003
  • 84 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
84 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Abortus is geen moord. Nadja is 16 jaar en zit nog op school. Ze is zwanger geworden na een avondje stappen, maar ze kent die jongen niet eens meer! Ze komt er te laat achter voor de morning-afterpil. Wat nu?? Ze wil graag abortus laten plegen, maar ze twijfelt nog. Ik wil iedereen nu overtuigen van mijn mening: Abortus is geen moord. Ik vind dat abortus geen moord is, omdat het ‘kindje’ in de buik eigenlijk nog helemaal geen kindje is, het is eigenlijk nog helemaal niets. Ik vind ook dat iemand totaal zelf mag weten of zij abortus laat plegen of niet. Het is tenslotte haar eigen lichaam. Als je ongewenst zwanger bent, zoals Nadja uit de inleiding, kun je kiezen voor abortus. Als de dokter abortus bij je pleegt, zuigt hij de embryo uit de baarmoeder met een speciaal apparaatje. Maar sinds 2000 kunnen vrouwen ook kiezen voor de abortuspil, deze wordt op dezelfde manier begeleidt als de ‘traditionele’ abortus. Abortus mag alleen gepleegd worden tot 24 weken van de zwangerschap, want vanaf dat moment is de foetus buiten de baarmoeder levensvatbaar. (zie bron 2: Abortus). Maar er kan altijd iets misgaan. Zoals bijvoorbeeld in Noorwegen, daar had de man zich laten steriliseren en na toch zwanger te zijn geworden, had de vrouw abortus laten plegen. Maar uiteindelijk is het kindje toch geboren. Het meisje was wel twee maanden te vroeg, maar kerngezond. (zie bron 3: meisje geboren na sterilisatie en abortus). Natuurlijk zijn er mensen die het niet met mij eens zijn, die denken dat abortus wel moord is. Zij zeggen: abortus is moord, omdat het in principe al een kindje is, het leeft al wel. Dit is op zich wel waar, want uit die embryo groeit het mensje, maar toch ben ik het er niet mee eens. Want een embryo lijkt nog niet eens op zijn eindresultaat. En als je bijvoorbeeld 14 jaar oud bent en toch zwanger raakt, kun je natuurlijk niet voor het kindje zorgen, want je zit nog op school. En dan vind ik dat er wel abortus gepleegd mag worden. Tot slot wil ik nog even mijn standpunt weergeven en mijn argumenten daarbij. Mijn standpunt is: Abortus is geen moord. Dit vind ik, omdat het kindje in de buik eigenlijk nog helemaal geen kindje is, want het is nog niet volgroeid en het lijkt nog niet eens op een mens. En als je ongewenst zwanger raakt, vind ik dat er abortus gepleegd mag worden. En nu raadt ik Nadja aan toch abortus te laten plegen, als ze dat wil, omdat ze nog op school zit en dus geen tijd heeft voor het kindje.

REACTIES

L.

L.

hoi ik wil ff een ding zeggen over je betoog...
EEN EMBRYO LEEFT WEL!!! het kan dan nog wel geen kindje zijn, maar leven doet het zeker!!!

20 jaar geleden

L.

L.

heeft u wel eens zo een klein kindje vast gehouden, wat u zegt dat nog geen kindje is?
wat is het dan wel?
als het van de eerste dag af geen kindje is, zal het dit ook nooit worden, want alle zaken liggen al vanaf de eerste dag vast in de begincellen.

15 jaar geleden

E.

E.

Als k jou was zou k me maar nog maar eens goed verdiepen hoe een kindje groeit in je buik.
Met 6 weken klopt het hartje al, en de rest moet j maar lezen!!!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.