Anderhalve week geleden, is Máxima, onze koningin, aangehouden voor het te hard rijden in Ethiopië. Jammer, boete, zouden de meeste mensen denken. Maar voor Maxima geldt dit niet. Ze is niet eens uitgestapt. Maar de wet is toch gelijk voor iedereen? Waarom gelden zijn er dan zulke special privileges voor de leden van het koningshuis? Moeten we dat hele koningshuis niet eens afschaffen?
Onze grondwet is in 1815 opgesteld. In 1848 is daar aan toegevoegd dat de koning onschendbaar is, dat onze ministers voor hem verantwoordelijk zijn en dat we hem niet kunnen dwingen om af te treden. Dat staat in artikel 42.
En dat terwijl het gelijkheidsbeginsel, dat de wet gelijk is voor iedereen, vastgelegd is in artikel 1 van dezelfde grondwet.
De totale uitgaven van de koning zijn voor dit jaar begroot op 43,3 miljoen euro. Veel en veel meer dan een normaal persoon tot zijn beschikking zou hebben in z'n hele leven. Wat gebeurt er met dit geld? Nou, als eerste krijgt Willem Alexander er 5,8 miljoen van. Dat 1 miljoen voor Maxima, en 1,6 miljoen voor prinses Beatrix.Maar er gaat ook 18,5 miljoen naar het personeel van de koning.Dit in tegenstelling tot de 2,5 miljoen die naar het kabinet gaat, en de 4,20 per uur die naar mij gaat als ik werk.
De koning moet ook zijn handtekening onder alle wetten zetten. Hierdoor heeft hij dus veel macht over welke wetten er wel of niet in Nederland komen. Dit lijkt ceremonieel, en het komt ook niet vaak voor dat de koning een wet niet tekent, maar soms gebeurt dit wel. In 1960 moest koning Bernard een wet tekenen over een jachtverbod in heel Nederland, maar heeft het past ondertekend toen het werd aangepast naar jachtverbod- behalve op gebieden van de koning. Dit had dus alleen voordelen voor de koning.
Natuurlijk is het koningshuis een mooi voorbeeld van de Nederlandse geschiedenis. Een ander mooi voorbeeld van de Nederlandse geschiedenis is de Gouden Eeuw; het tijdperk waar het economisch gezien het beste ging met Nederland. Toevallig waren we toen een republiek, en hadden we dus geen koning. Een ander voorbeeld uit de Nederlandse geschiedenis is de slavernij, die we hebben afgeschaft omdat het niet meer van deze tijd is; iedereen is immers gelijk.
De koning is ook een goede vertegenwoordiger van Nederland in het buitenland. Als ze in het buitenland horen dat koning Willem Alexander op bezoek komt vinden ze dat toch een beetje specialer dan als minister-president Mark Rutte komt. Toch is er voor presidenten van republieken ook veel bekendheid, misschien wel meer dan van koningshuizen, want wie hier weet wie de koning van Zweden is en wie weet wie de president van Amerika is?
Dus, de wet geldt niet voor de koning, de koning krijgt meer geld dan hij ooit kan uitgeven, heeft macht over de wetten in Nederland die niet voor hem gelden, en toch hebben wij nog een koningshuis in het jaar 2019.
Ik sluit af met een quote uit George Orwell's Animal Farm, “All animals are equal, but some animals are more equal than others.”
REACTIES
1 seconde geleden