Vandalisme in de sport

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 877 woorden
  • 18 februari 2004
  • 46 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
46 keer beoordeeld

Waarom word vandalisme gepleegd? Het woord vandalisme komt van de "Vandalen". Dat was een volk dat leefde in de Romeinse tijd. Het trok plunderend door Europa in de richting van Noord-Afrika. Vandalisme is dingen opzettelijk vernielen. Er zijn verschillende redenen om vandalisme te plegen.Sommige jongeren zien vandalisme als een spelletje. Op dezelfde manier waarop ze tegen een colablikje trappen, gaan ze voetballen met een rugzak en trappen ze vrolijk tegen een lantarenpaal of tegen een auto. Vandalisme gebeurt ook vaak uit verveling, omdat ze niets beter kunnen verzinnen om te doen. En vandalisme plegen is heel spannend, omdat je iets doet dat niet mag en je kunt gepakt worden. Vandalisme wordt ook vaak gepleegd om stoer te doen en bij de groep te horen. Bijvoorbeeld een groep jongens zegt tegen een jongen: " Jij durft die ruit toch niet in te gooien". Maar de jongen wil er graag bij horen dus hij doet stoer en gooit die ruit in. Soorten vandalisme Een populaire vorm van vandalisme is graffiti . Graffiti is schrijven en tekenen op muren, toiletten, bussen, metro’s, trams, winkels, bankjes enzovoort.Vaak zijn de dingen die op de muur worden geschreven gewoon onzin, bijvoorbeeld "I was here". Maar soms schrijven mensen iets op de muur omdat ze het niet eens zijn met de regering of iets anders in de maatschappij. Bijvoorbeeld: "Ik heb schijt aan het mestbeleid". Graffiti wordt ook wel als kunst gezien, want er zijn erg mooie tekeningen bij. Soms krijgen Graffitispuiters ook een opdracht om iets te maken. Voetbalvandalisme is een andere vorm van vandalisme. Na de wedstrijd gaan sommige voetbalsupporters zich afreageren op dingen die ze onderweg tegenkomen, zoals auto's, prullenbakken, treinen of bussen.Bijvoorbeeld als de club van de voetbalsupporters verloren heeft, vernielen ze de trein waarmee ze naar huis gaan. Of ze beginnen relletjes tegen de supporters van de andere partij. Andere vormen van vandalisme hebben we al besproken.
Gevolgen voor de slachtoffers De meeste dingen die worden vernield zijn niet in geld uit te drukken. Bij de meeste dingen is het met veel moeite opgezet. En dat word dan door een paar vandalen afgebroken. Wij kunnen ons hierbij voorstellen dat mensen hier heel veel problemen mee kunnen hebben en dat het emotionele waarden heeft. Gevolgen voor de dader(s) Het feit dat de ouders aansprakelijk worden gesteld voor het vernielen van voorwerpen wat hun kind doet. Dat is eigenlijk redelijk vreemd, maar wie moet het anders zijn? Het kind zelf word misschien wel naar Bureau Halt gestuurd, maar meestal beseffen ze het nog niet goed genoeg om zichzelf te kunnen veranderen. En omdat de ouders voor het kind moeten zorgen lijkt dit de beste manier te zijn. Vernielen is strafbaar. Dit heeft tot gevolg dat de dader dus kan worden opgepakt door de politie. Het maakt dan ook niet uit als het een kind of volwassene is. Zware straffen worden alleen uitgedeeld als de misdaad meerdere malen is gepleegd. Of bij een heel “bijzondere” vernieling. Maar ook als vervolging van de dader niet voorkomt kunnen er nog gevolgen zijn voor de dader(s). Straffeloos vernielen kan natuurlijk niet, want als dat gebeurd, dan gaat het van kwaad tot erger Gevolgen voor de omgeving Van de meeste vormen van vandalisme zijn we allemaal het slachtoffer. Als er dingen van de gemeente vernield worden of beklad worden ( bij voorbeeld lantarenpalen, standbeelden muren van tunnels en openbare gebouwen) moet de gemeente meer belasting vragen van de burgers om de schade te herstellen. Als er treinen, bussen, telefooncellen, winkelruiten enzovoort vernield worden maken de eigenaars hun producten duurder om de schade te kunnen herstellen. Daar hebben we allemaal last van want iedereen moet dan meer betalen voor die producten. Vandalisme kan voor veel onrust zorgen in de omgeving. Mensen kunnen bang worden voor bepaalde groepen die daarmee in de krant hebben gestaan. Ook de veiligheid van de buurtbewoners kan ik gevaar lopen doordat mensen gaan denken dat ze alles kunnen doen. En dat is dus helemaal niet waar.
Vandalisme bederft het plezier voor sportliefhebbers Sport, en in het bijzonder voetbal, kan helaas ook een asociale, gevaarlijke kant hebben door het gewelddadige gedrag van kleine groepen supporters, die het plezier van de anderen bederven en hun leven in gevaar brengen. Mensen die hiermee beginnen hebben het vaak zelf niet eens in de gaten dat ze het plezier van anderen bederven. En als die mensen er wat van zeggen dan krijgen die misschien ook wel een pak slaag. Zo gaat dat tegenwoordig. Het is voor de vandalen allemaal heel normaal. Sommige vinden het zelfs leuk om te doen. Dan ben je toch wel héél gek! Helaas is er vaak ook nog niks aan te doen. Ze gaan er heel gauw vandoor als ze in de gaten hebben dat ze bekeken worden. Dan zijn ze bang om gepakt te worden. Maar om nou te zeggen dat het bij sport hoort? Om anderen het plezier te ontnemen. Nee, absoluut niet! Oplossing om vandalisme te voorkomen Om vandalisme te voorkomen en om niet meer vandalen te krijgen, dan kan je voorlichting gaan geven op basis- en middelbare scholen. Je kunt ook dingen extra gaan bewaken met behulp van camera’s, zoals gebouwen of treinen en dergelijke. Je kunt ook een agent ’s nachts rondes laten lopen.

REACTIES

H.

H.

Er is te weinig aandacht gegeven aan jou mening. Een betoog is ervoor bedoelt om iemand te overtuigen, niet om feiten op een rijtje te zetten.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.