Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Stemrecht

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 332 woorden
  • 30 oktober 2002
  • 76 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
76 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina
Stemrecht heb je vanaf je 18e levensjaar. Tegenwoordig wordt er veel gediscussieerd rondom de vraag of stemmen voor 16-jarigen mogelijk zou moeten worden? Waarom zouden 16-jarigen stemrecht moeten krijgen? Waarom vanaf 18 jaar wel en vanaf 16 jaar niet? Zijn meerderjarigen dan per definitie terecht stemgerechtigd? Ten eerste houden 16-jarigen zich aanzienlijk minder bezig met de politiek, onder andere omdat er op school niet altijd veel aandacht aan de politiek wordt geschonken (hoewel daar overigens wel steeds meer tijd aan wordt besteed). Vele 16-jarigen hebben daarbij weinig tot geen interesses in de politiek en zijn over het algemeen ook erg beïnvloedbaar. Ouders, media en vriendenkringen zijn voorbeelden waardoor de jonge stemmers makkelijk beïnvloed kunnen worden. Wat dus niet verantwoord stemmen kan worden genoemd. Ik denk ook dat je over het algemeen op 16-jarige leeftijd niet genoeg politieke ervaring en wijsheid kan hebben opgedaan om verantwoord te kunnen stemmen. Ja, er zijn inderdaad uitzonderingen, en het feit dat je 18 jaar of ouder bent wil natuurlijk ook niet per definitie betekenen dat je wijs en verantwoordelijk genoeg bent om te kunnen stemmen. Er zijn natuurlijk 16-jarige jongeren die zich er wel mee bezig houden en ook weten waar ze aan toe zijn op politiek gebied, terwijl een 18+er misschien geen idee heeft waar die mee bezig is en waarbij het dus totaal niet verantwoord is dat diegene stemrecht heeft. Maar waarom dan vanaf 16 jaar? Misschien is een 15-jarig persoon wel een stuk verder ontwikkeld en gepolitiseerd genoeg om verantwoord te kunnen stemmen. Toch heb je op je 18e meer levenservaring, betere kennis van zaken, je hebt je verplichte schooltijd afgerond en de opvoeding (grotendeels) achter de rug (wat beiden verplicht is). Vanaf je 18e speel je ook een andere rol in de samenleving. Waarom zou je op je 16e wel mogen stemmen, maar niet mogen autorijden en anders beoordeeld worden wanneer je een wet hebt overtreden? 18 is wettelijk gezien de grens tussen jeugd en volwassenheid en lijkt mij ook een prima grens voor stemrecht.

REACTIES

H.

H.

cool

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.