Pensioenen
Pensioenstelsel binnen Nederland, ook buiten Nederland?
Door de komst van de Europese Unie worden veel zaken binnen Europa gelijk geregeld. Is het handig om het pensioenstelsel dat wij hier in Nederland kennen ook door te voeren in de EU of moeten wij ons pensioenstelsel veranderen?
Er zijn verschillende soorten pensioenstelsels. In Nederland maken we gebruik van het zogenaamde omslagstelsel. Kortgezegd houdt dat in dat de huidige werknemers de pensioenen financieren van de huidige gepensioeneerden. Als deze werknemers met pensioen zijn, wordt dit weer gefinancieerd door de werknemers die dan in in dienst zijn.
Maar is dit stelsel binnen Nederland wel het handigste? En als dat zo is, moet dit dan worden doorgevoerd in de EU? Moet de EU überhaupt een gezamelijk pensioenstelsel krijgen?
Het CDA zegt hierover dat ‘Nederland het vestigingsklimaat voor pensioenfondsen in Nederland moet verbeteren.’ Anders wordt de concurrentie steeds groter en zullen pensioenfondsen makkelijker naar het buitenland trekken. Dit zou volgens het CDA veel invloed kunnen hebben op de toekomst van de economie in Nederland. Dit wordt versterkt door de Nederlandse pensioenbesparingen, die het grootste in Europa zijn. Nederland heeft namelijk een gespaard pensioenkapitaal van bijna anderhalf keer het Bruto Binnenlands Product. ‘Kapitaal dat Nederland nu en later hard nodig heeft.’
Het CDA vindt dan ook dat ieder land binnen de EU verantwoordelijk is voor het eigen pensioenstelsel. Want zo zegt CDA-lid Camiel Eurlings: ‘De EU moet afblijven van ons goede pensioenstelsel. De Nederlandse gepensioeneerden mogen niet de dupe worden van het feit dat de pensioenen in andere landen minder goed geregeld zijn.’
De PvdA is ook van mening dat de pensioenen in andere Europese landen rianter en slechter financieel gedekt zijn. ‘Overheden in het buitenland proberen de pensioenen betaalbaar te maken met als gevolg veel maatschappelijke onrust en weinig resultaat.’ De Nederlandse regering gaat nu deze landen achterna. De PvdA denkt dat het beter is om mensen te stimuleren langer door te werken. Tegenwoordig worden mensen immers ook ouder, dus langer doorwerken moet in sommige gevallen geen probleem zijn.
Ook D66 is ervan overtuigd dat heel Europa met een pensioenprobleem zit. De komende jaren zal het aantal ouderen namelijk snel stijgen in Europa. Dit heeft tot gevolg dat het aantal in verhouding minder werkende mensen het steeds groter aantal pensioenen moet bekostigen. D66 wil de lidstaten van de EU verplichten een plan te presenteren aan de EU hoe ze de pensioenen kunnen financieren en garanderen, nu en ook in de toekomst. Daarnaast wil D66 dat op Europees niveau onderzocht wordt of er gezamenlijke afspraken gemaakt kunnen worden met betrekking tot een nationale BTW heffing ter dekking van de pensioenentekorten.
Deze verschillende politieke partijen zijn erover eens dat er een pensioenprobleem bestaat in Europa. Vooral CDA vindt dat het met ons pensioenstelsel wel goed zit en daar niets aan veranderd moet worden. PvdA denkt na over een oplossing voor Europa maar wil wel dat alle lidstaten hun eigen pensioenen zelfstandig regelen. D66 daarentegen ziet er wel wat in om ook de pensioenregeling binnen Europa te harmoniseren.
REACTIES
1 seconde geleden