Bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen, regeringen denken in dezer dagen haast nergens anders meer aan. De vraag waar we wél en waar we niet op moeten bezuinigen blijkt echter niet eenvoudig ter beantwoording. Bezuinigen we op defensie of juist op lonen? Redelijk wat jongeren zijn erg zenuwachtig, dit komt doordat de regering wil bezuinigen op de studiefinanciering, het plan is de gehele studiefinanciering eruit te gooien. Slim zeggen sommigen, anderen zijn het er totaal niet mee eens. Mijn mening hierover, als we in Nederland per direct willen dat de economie niet nog verder instort en juist willen dat er zo snel mogelijk een stijgende lijn in de economie zal plaatsvinden, is het afschaffen van een studiefinanciering iets wat we juist niet zouden moeten doen.
Met het afschaffen van de studiefinanciering zijn er direct een heleboel gevolgen zichtbaar, helaas zijn dit vooral negatieve gevolgen. Zo is het voor een groep studenten in wording erg lastig tot onmogelijk om te kunnen studeren (op hoog niveau). Een student kan, volgens de site van het Nibud, rekening houden met een gemiddeld bedrag van 1416 euro aan totale uitgave per maand. Dat is erg veel om zelf te bekostigen. De student heeft twee keuzes, geld lenen en een enorme schuld opbouwen of het geld lenen van zijn/haar ouders en zelf een bijbaantje nemen.
Door dit gevolg komt er tevens een financiële druk op een student te staan, het zou kunnen voorkomen dat een student hierdoor minder presteert op school. Stres is ook een gevolg wat te verwachten is, een student heeft hedendaags al een erg grote bag pack vol met stres op de schouders hangen en dit zal met het afschaffen van de studiefinanciering niet bevorderlijk zijn.
Er zijn ook indirecte gevolgen, de personen die er wel in slagen een studie te kunnen volgen en er ook in slagen deze af te ronden hebben zeer waarschijnlijk wel een bedrag moeten lenen. Hierdoor hebben ze een flinke schuld opgebouwd. Na het slagen zijn er een redelijk aantal jong volwassenen die op zich zelf willen wonen. Het verkrijgen van een hypotheek wordt echter lastiger dan hedendaags. Door de schuld die men als student heeft opgebouwd zijn hypothekers extra kritisch op het verschaffen van een hypotheek. Het heeft dus indirect schade voor de woningmarkt.
Er zijn echter ook positieve gevolgen zichtbaar, zo bespaart de regering 4 miljard euro door het afschaffen van de studiefinanciering, dit is het directe gevolg wat de regering voor ogen heeft. Ik zie persoonlijk liever de zorg voor sigaretverslaafden er bijvoorbeeld uit gaan.
Een indirect gevolg is dat studenten beter zullen om gaan met hun studie keuze, het zal amper tot niet voorkomen dat een student van studie moet overstappen doordat ze een studie hebben gekozen die ze toch niet leuk vinden. Echter is het de vraag of de student, die wel een foute keuze heeft gemaakt en niet kan overstappen door zijn/haar financiële situatie, wel presteert na zijn/haar studie op zijn/haar baan.
Al met al is het duidelijk dat het afschaffen van de studiefinanciering meer negatieve gevolgen met zich mee draagt dan het positieve gevolgen met zich mee draagt. Er zal een inzinking zijn voor de welvaart in Nederland en een aantal jaar verspild worden aan dit experiment. Vooruitgang zal er niet geboekt worden in het verlaten van de crisis. Tevredenheid onder de bevolking zal er net zoals vertrouwen in de regering niet meer zijn. Dus terugkomend op de inleiding, is het slim om de gehele studiefinanciering eruit te gooien? Nee absoluut niet!
BRONNEN
http://www.carrieretijger.nl/functioneren/communiceren/schriftelijk/modellen/betoog-schrijven
http://www.studiefinancieringinfo.nl/opbouwstudiefinanciering/
http://www.debatblog.nl/2010/06/04/studiefinanciering-afschaffen-of-niet/
http://www.nibud.nl/omgaan-met-geld/studeren/wat-kost-studeren.html
REACTIES
1 seconde geleden