Genetische manipulatie

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 498 woorden
  • 10 april 2002
  • 62 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
62 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

GENETISCHE MANIPULATIE

Het onderwerp genetische manipulatie komt steeds meer aan de orde in de hedendaagse samenleving. De mensen vragen zich af of voedsel dat genetisch gemanipuleerd wel veilig zal zijn. De wetenschappers hebben tegenwoordig steeds meer ontwikkelingen doorgevoerd op het gebied van genetische manipulatie: dieren kunnen gekloond worden, er kunnen grotere tomaten gekweekt worden en men kan voedsel zo kweken dat het langer houdbaar is. Maar wat is nu mijn mening over genetische manipulatie? Ik vind in ieder geval dat men genetische manipulatie moet blijven ontwikkelen, maar dat er voor sommige gevallen andere oplossingen moet komen. Met die andere oplossingen bedoel ik vooral het gebruik van dieren. Verschillende vormen van genetische manipulatie worden getest op dieren. Deze dieren gaan tot hun dood een lange lijdensweg tegemoet en dit is tegenover die dieren gewoon niet ethisch verantwoord. Ik noem als extra ondersteuning nog maar eens Xenotransplantatie. Dieren worden speciaal gekweekt voor het leveren van transplantatie-organen. Er wordt hier geen enkele rekening gehouden met de rechten van de dieren en de mens ziet zich in deze situatie als een superieur wezen. Maar waarom vind ik dat de ontwikkelingen wel door mogen gaan? Ik vind vooral het gebruik van genetische manipulatie bij de productie van voedsel zeer goed. Er kunnen grotere gewassen gekweekt worden en ook kunnen deze gewassen langer bewaard blijven dan voorheen. Ik denk dat dit vooral zijn voordelen zal hebben voor de Derde Wereld. Als deze methodes in de Derde Wereld gebruikt zullen worden, dan zal er waarschijnlijk minder honger heersen dan voorheen. Wat betreft het klonen heb ik het volgende te zeggen: Je kunt wel proberen een superras te kweken, maar dit zal door lang niet alle volkeren geaccepteerd worden. De blanken vinden dat een het superras blank moet zijn en de zwarten vinden dat het superras zwart moet zijn. Er zijn nu teveel verschillen in de bevolking en met die verschillen kun je geen gezamenlijk superras vormen. Er zijn tegenwoordig ook GEN-tests, waarin je kunt zien of je ergens erfelijke aanleg voor hebt. Dit kan bijvoorbeeld beslissend zijn bij het nemen van een kind. Als jij zwanger zou zijn en je hebt aids of een andere erfelijke ziekte dan kun je beslissen het kind te aborteren. Door deze GEN-tests kun je dus aan essentiële informatie komen die bepalend kan zijn voor je leven. Ik vind dus dat genetische manipulatie vooral toegepast moet worden op de productie van voedsel en bij het gebruik van GEN-test. De andere vormen van genetische manipulatie bevatten nog teveel nadelen en moeten hierdoor nog eerst verder ontwikkeld worden.

WAT VOND IK ERVAN EN WAT HEB IK ERVAN GELEERD?

Ik vond het moeilijk om een duidelijke betoog te schrijven, omdat ik genetische manipulatie van twee kanten bekijk. De ene kant moet verder ontwikkeld worden en de andere kant niet. Ik vind wel dat je door het schrijven van zo’n betoog je mening goed kunt uiten. Je schrijft dingen die je denkt toch makkelijker op dan dat je ze mondeling moet overbrengen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.